EU NE ŽELI DA PROCESUIRA TRGOVCE ORGANIMA NA KiM! Lina Veka: Marti dokazao umešanost OVK, njegovom smrću slučaj ostaje zaboravljen
Foto: Forenzika, Privatna Arhiva

italijanska novinarka

EU NE ŽELI DA PROCESUIRA TRGOVCE ORGANIMA NA KiM! Lina Veka: Marti dokazao umešanost OVK, njegovom smrću slučaj ostaje zaboravljen

Politika -

Marija Lina Veka, italijanska novinarka i istraživač koja je među prvima u svetu pokrenula priču o trgovini organima na KiM kaže za Kosovo onlajn da Evropi nikada nije bio suštinski interes da se procesuiraju odgovorni za ove zločine, a da je nakon smrti Dika Martija nestala i poslednja nada da će se to ikada dogoditi.

- Martijev ogroman istražni rad, svedočenja, dokazi, finansijske analize koje su nepobitno dokazale umešanost vođa OVK u trgovinu organima su naprasno postali beskorisni. To se pokazalo sa pokretanjem prvih optužnica pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu. A sada, posle njegove smrti, uverena sam da će čitav slučaj biti zaboravljen - tvrdi Lina Veka.

Marija Lina Veka
foto: Foto: Kosovo Online

Ona kaže da nikome u Evropi otpočetka nije bilo u interesu da se dokaže istina o tome šta se događalo na Kosovu 1999. i nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga.

- Ukoliko sagledamo bližu prošlost Evrope, videćemo da nikome nije u interesu da predstavi pravu istinu o raspadu Jugoslavije. Zašto ste onda očekivali spremnost da se sazna kako je došlo do stvaranja nelegitimne države Kosovo i satanizacije Srbije. Zar i danas ne slušamo jedne te iste laži? Zato sam uverena da je sa smrću Dika Martija faktički nestala i poslednja nada da će se saznati prava istina o zločinima počinjenim nad Srbima ali i nelojalnim Albancima. Ne očekujem više ništa od takozvane međunarodne pravde - zaključuje Lina Veka.

Dik MArti
foto: EPA Christophe Karaba

Veka kaže da je duboko potresla vest o smrti Dika Martija.

- Znala sam da je bio bolestan poslednjih meseci. Vest o njegovoj smrti je za mene bio osećaj poraza. Bio je pošten, pedantan, precizan čovek, sposoban za ogroman rad i sposoban da vodi velike istrage što je i radio kao javni tužilac od 1975. do 1989. godine - kaže Lina Veka.

Otkriva da se sa njim upoznala početkom 2000. godine kada je Marti prezentovao izveštaje o zatvorima CIA u Evropi, ali i da su razgovarali nakon što je predočio izveštaj o trgovini organima na Kosovu.

- U novembru je objavlјena njegova knjiga ‘Nepoštovanje istine’. Bio je sposoban da vodi velike istrage i to je i dokazao - zaključuje Lina Veka.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track