OFANZIVA PRIŠTINE ZA ČLANSTVO U SAVET EVROPE! Dačić za Kurir: Nećemo samo nemo posmatrati da ponižavaju Srbiju!
Foto: Beta Milos Miskov, Shutterstock, Ilustracija

novi pokušaj

OFANZIVA PRIŠTINE ZA ČLANSTVO U SAVET EVROPE! Dačić za Kurir: Nećemo samo nemo posmatrati da ponižavaju Srbiju!

Politika -

Prištinske vlasti počele su novu diplomatsku ofanzivu u pokušaju da proguraju članstvo Kosova u Savet Evrope, važnu instituciju koja je dosad neosvojiva za nepriznatu državu. Prema saznanjima Kurira, pitanje članstva Kosova moglo bi da se nađe već na aprilskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a u maju na sednici Komiteta ministara.

Argumenti na našoj strani

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje za Kurir da će Srbija svu svoju diplomatsku snagu uložiti da Prištinu spreči u svojim namerama.

- Nikad u Savet Evrope nije primljeno nešto što nije država! Na strani Srbije su argumenti i principi na kojima počiva Savet Evrope. Nemoguće je da se sa jedne strane brani teritorijalni integritet Ukrajine, a da se sa druge strane ruši teritorijalni integritet Srbije. Ako neko misli da ćemo biti nemi posmatrači, grdno se vara, sigurno nećemo dozvoliti da neko ponižava Srbiju - naglasio je Dačić.

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja objašnjava za Kurir da o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama odlučuju vodeće sile unutar EU.

Vinko Pandurević, Nikola Perišić
foto: kurir tv

- Ipak, posle poslednjih nasilja na Kosovu, koju su počinili Albanci, jasno je da će međunarodni predstavnici tražiti da se u potpunosti ispuni Briselski sporazum, pre svega Zajednica srpskih opština. Rasprava o članstvu Kosova u Savetu Evrope više ima za cilj da aktualizuje pitanje Kosova i njihovu propagandnu agendu nego što se može očekivati da u ovom trenutku Kosovo postane član, pogotovu što se trenutno ne poštuju elementarna ljudska prava Srba na Kosovu - smatra naš sagovornik.

Jasne poruke

Da stvari nisu potpuno pozitivne po Prištinu govore i poslednja upozorenja iz Evrope, a tiču se manastira Visoki Dečani. Tako je nemački ambasador u Prištini Jern Rode rekao da je "put Prištine ka Savetu Evrope ugrožen ukoliko ne sprovede odluke Ustavnog suda o Dečanima". Sličnu poruku imala je i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon koja je naglasila da Kosovo teško može da pristupi Savetu Evrope, posebno zbog nesprovođenja odluke o manastiru Dečani i javnih izjava kosovskih lidera da se neće krenuti dalje u sprovođenju odluke Ustavnog suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track