NOVO AMERIČKO UPOZORENJE ZA KURTIJA Ambasador SAD u Prištini: Nepotrebno podižete etničke tenzije, odložite odluku o dinaru
Foto: Youtube/ATV

NOVO AMERIČKO UPOZORENJE ZA KURTIJA Ambasador SAD u Prištini: Nepotrebno podižete etničke tenzije, odložite odluku o dinaru

Politika -

Vlada Sjedinjenih Država je duboko zabrinuta zbog nedavnih postupaka Vlade tzv. Kosova koji imaju direktan i negativan efekat na Srbe i druge manjinske zajednice na KiM, saopštio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer.

U izjavi objavljenoj na društvenoj mreži “X” Hovenijer je naveo da ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posledicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik tzv. Kosova u međunarodnoj areni.

- One uključuju operacije koje je Kosovska policija sprovela po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova tokom protekle nedelje u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u Dragašu, Peći, Istoku i Klini, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini. Zabrinuti smo i današnjom akcijom kosovske policije da zapleni dinare i vozilo koje ga je prevozilo radi raspodele socijalnih davanja iz Srbije - napisao je Hovenijer.

Američki ambasador, koji je prvi međunarodni zvaničnik koji je pomenuo upad u srpske institucije i sve ih nabrojao, naveo je da očekuje od vlasti tzv. Kosova da osiguraju da pojedinci kojima su ove isplate socijalne pomoći bile namenjene, da ih dobiju bez odlaganja.

“Odgovornost Vlade Kosova je da promoviše viziju postavljenu pri njenom osnivanju i sadržanu u njenoj Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu: viziju potpuno multietničke demokratije koja odgovara na brige svih svojih građana. Pitanja u vezi sa strukturama koje podržava Srbija na Kosovu treba da se rešavaju kroz dijalog koji vodi EU. Takođe, ponavljamo naš zahtev da Kosovo odloži sprovođenje izmenjene Uredbe Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno informisano o tome kako će se odvijati tranzicija njihovih beneficija - navodi se u izjavi.

(Kurir.rs/Kosovo online/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

18:32

KRISTOFER HIL, AMBASADOR SAD, ZA KURIR: Gledajmo unapred, sa Srbijom nam predstoji veliki posao! Imamo mnogo zajedničkih ciljeva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track