ZA DANAS GOTOVO: Konstituisana Skupština, potvrđeno svih 250 mandata, poslanici položili zakletvu, opozicija pravila cirkus u sali
Foto: Petar Aleksić

svečano: himna, garda, trobojke i crveni tepih

ZA DANAS GOTOVO: Konstituisana Skupština, potvrđeno svih 250 mandata, poslanici položili zakletvu, opozicija pravila cirkus u sali

Politika -

Prvom konstitutivnom sednicom novog saziva predsedavao najstariji poslanik, svetski poznati matematičar Stojan Radenović

BEOGRAD - Danas je u Domu narodne skupštine održana konstitutivna sednica na kojoj su potvrđeni mandati svih 250 narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, 14. nakon obnove višestranačja.

Prvoj sednici predsedavao je najstariji narodni poslanik, a u ovom sazivu to je matematičar Stojan Radenović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane". Njemu je u radu pomagalo četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar narodne skupštine.

1 / 39 Foto: Petar Aleksić

10.47 - Rad Skupštine za danas završen posle manje od sat vremena. Predsedavajući Stojan Radenović rekao je posle polaganja zakletve da je rad Skupštine za danas završen.

10.40 - Polaganje zakletve deo poslanika obavio je u holu a ne u skupštinskoj sali. I poslanici Srbije protiv nasilja zakletvu su položili i potpisali u holu.

1 / 3 Foto: Petar Aleksić

10.35 - Poslanici polažu i potpisuju zakletvu. Deo poslanika je položio i potpisao zakletvu u skupštinskoj sali, dok je deo poslanika izašao iz sale.

Skupština Srbije, konstitutivna sednica
foto: Kurir

10.33 - Konstituisana Skupština Srbije, potvrđeni mandati svih 250 poslanika. Poslanici položili zakletvu, koalicija Nada zakletvu položila u holu umesto u skupštinskoj sali.

Naime, tročlana verifikaciona komisija potvrdila je da se svih 250 izveštaja o izboru narodnih poslanika poklapa sa izveštajem Republičke izborne komisije, te su time poslanički mandati verifikovani.

Poslanici većine posle prve sednice novog saziva Skupštine

1 / 15 Foto: Nenad Kostić

10.33 - Nastavljena sednica. Aleksandar Marković (SNS) konstatovao da su izbori bili fer i pošteni, što su poslanici te liste pozdravili aplauzom.

Stojan Radenović
Stojan Radenovićfoto: Narodna skupština printscreeen

On je potom čestitao svim poslanicima izbor što je prethodno učinio i najstariji poslanik i predsedavajući današnje sednice profesor Stojan Radenović.

Sve to vreme opozicija je duvala u pištaljke.

Skupšptina Srbije, konstitutivna sednica
foto: Narodna skupština printscreeen

10.14 - Predsedavajući Stojan Radenović, najstariji poslanik, odredio pauzu. Sa balkona razvijeno platno sa natpisom "Dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći", što su kandidati sa liste Srbija ne sme da stane pozdravili aplauzom.

Skupština Srbije, konstitutivna sednica
foto: Kurir

10.05 - Srbija protiv nasilja sa pištaljkama i transparentima. Poslanici opozicije odmah su po ulasku u salu počeli da prave haos, da viču, zvižde i mašu transparentima. Na početku sednice čuli su se zvižduci i pištaljke koje van skupštinskih klupa drže budući poslanici liste Srbija protiv nasilja.

10.00 - Intoniranjem himne počela konstitutivna sednica novog saziva. Intoniranjem himne "Bože pravde" počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije. Skupštinom predsedava doktor Stojan Radenović.

Poslanici pristižu

1 / 36 Foto: Petar Aleksić

Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje mandata, što po poslovniku znači da će biti obrazovana tročlana komisija koja utvrđuje da li su podaci iz uverenja o izboru svakog narodnog poslanika istovetni sa podacima iz izveštaja državnog organa nadležnog za sprovođenje izbora narodnih poslanika i o tome podnosi izveštaj narodnoj skupštini.

00:17

Dolazak poslanika na konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

Sve spremno! Trobojke, garda i crveni tepih

1 / 11 Foto: Petar Aleksić

U nastavku prve sednice, koja ne mora biti istog dana, poslanici treba da izaberu predsednika narodne skupštine, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tela kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu, najviše poslanika imaće izborna lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" koja je osvojila 129 mandata, koalicija "Srbija protiv nasilja" osvojila je 65 mandata, izborna lista "Ivica Dačić – premijer Srbije" 18, a po 13 poslanika imaće "Nada za Srbiju" i lista "Mi – glas iz naroda".

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Ruske stranke.

Kurir.rs

Bonus video:

00:24

Skupština Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja