OGLASILA SE VLADA SRBIJE NAKON DANAŠNJE SEDNICE: Evo koje su odluke usvojene! Novčana nagrada Komarovu
Foto: Petar Aleksić

OGLASILA SE VLADA SRBIJE NAKON DANAŠNJE SEDNICE: Evo koje su odluke usvojene! Novčana nagrada Komarovu

Politika -

Vlada Republike Srbije oglasila se nakon današnje sednice povodom usvojenih odluka. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

-Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku kojom Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaja s obzirom na to da je vrhunska naučnoistraživačka ustanova od posebnog nacionalnog značaja za jednu ili više srodnih naučnih disciplina.

-Arheološkom institutu dodeljen je ovaj status, jer je potreba države da osnaži rad nauke i samog instituta kako bi se podstakao razvoj arhelogije kao izuzetno značajne grane i time arheološkog nasleđa koje predstavlja značajan potencijal zemlje i doprinosi međunarodnom ugledu i vidljivosti Republike Srbije na svetskoj mapi istraživanja arheoloških nalazišta.

-Istovremeno, davanjem posebnog nacionalnog statusa trebalo bi da se osnaži razvoj instituta i naučnih kadrova u arheologiji kao izuzetno značajnoj grani nauke koja znanjem doprinosi ugledu zemlje i ukupnom društvenom i privrednom razvoju.

-Institut od nacionalnog značaja obavlja istraživanja koja imaju za cilj razvoj i unapređenje opšteg fonda znanja, posebno u oblasti nauke, odnosno naučnih disciplina za koje je osnovan, podizanje tehničko-tehnološkog nivoa, valorizovanje rezultata istraživanja i širenje naučnih saznanja, obrazovanje i osposobljavanje kadrova za naučnoistraživački rad.

-Na sednici je usvojen Zaključak kojim se odlučuje da se izgradnja višeporodičnih stambenih objekata u okviru stambenog kompleksa II faze projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu vrši na lokaciji uz Ulicu Mileve Marić Ajnštajn, blok 72 na Novom Beogradu.

-Članovi Vlade usvojili su Program za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji za period 2024-2029. godine sa Akcionim planom za sprovođenje ovog programa.

-Program ima za cilj da unapredi poštovanje i zaštitu ljudskih prava i obezbedi kontinuirani sveobuhvatan odgovor društva na problem trgovine ljudima kroz unapređen sistem prevencije, pravovremene identifikacije, pomoći i zaštite žrtava, kao i suzbijanja trgovine ljudima.

-Ovim dokumentom predviđena je promena koja će se realizovati kroz četiri tematske oblasti: istrage i krivično gonjenje, zaštita žrtava trgovine ljudima, prevencija trgovine ljudima i saradnja i koordinacija.

-Vlada Srbije usvojila je Zaključak o prihvatanju Plana reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu čime se nastavlja sa delotvornim sistemom zaštite migranata i tražioca azila.

-Upravljanje migracijama predstavlja kompleksan proces i zahteva plansko postupanje, kao i koordiniran pristup i saradnju svih relevantnih organa, a usvajanjem Plana biće omogućen nastavak adekvatne pomoći migrantima i tražiocima azila u vidu smeštaja, ishrane, higijene, zdravstvene i socijalne zaštite i pristupa obrazovanju.

-Istovremeno,biće pružena zaštita i lokalnim zajednicama koje su pogođene velikim brojem migranata, kao i zaštita državne granice.

-Na sednici su doneta i rešenja o dodeli novčanih nagrada za sportske rezultate sportisti Aleksandru Komarovu, za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini – rvanje, grčko–rimski stil do 87 kg, održanom u Bukureštu, Republika Rumunija, u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i njegovom treneru Nenadu Živojinoviću u istom iznosu.

Kurir.rs

Bonus video:

01:08

Arheološki nalazi kod Skupštine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track