"ZABORAVIMO LI SVOJE ŽRTVE, ZABORAVIĆEMO KO SMO" Vučević na otkrivanju spomen-ploča novim kosovskim junacima u hramu u Nišu
Foto: Printskrin/Instagram

"ZABORAVIMO LI SVOJE ŽRTVE, ZABORAVIĆEMO KO SMO" Vučević na otkrivanju spomen-ploča novim kosovskim junacima u hramu u Nišu

Politika -

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti otkrivanja i osvećenja 19 spomen-ploča novim kosovskim junacima u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, povodom 25. godišnjice odbrane od NATO agresije 1999. godine.

- Sabrali smo se danas, u hramu posvećenom ugodniku božijem svetom Vasiliju Ostroškom, da odamo počast i poklonimo se senima 1.139 novih kosovskih junaka, pripadnika naše vojske i policije koji su od 1998. do 2003. godine pred oltar slobode Srbije prineli svoje živote. Odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, svim našim stradalim pripadnicima, svim žrtvama koje je smrt nedužne našla u haosu te besomučne agresije. Zaboravimo li svoje žrtve, zaboravićemo ko smo. A ako zaboravimo ko smo i Bog će nas zaboraviti! Neka je mir i večni pokoj u Gospodu usnulim i neumrlim novim kosovskim junacima koji poginuše za slobodu i čast Srbije! Živelo Kosovo i Metohija!!! Živela Srbija!!! - napisao je Vučević na Instagramu.

Ministar Vučević obraćajući se prisutnima rekao je da je današnje okupljanje u hramu Svetog Vasilija Ostroškog posvećeno odavanju počasti senima 1.139 novih kosovskih junaka, pripadnika naše vojske i policije koji su od 1998. do 2003. godine pred oltar slobode Srbije prineli svoje živote.

- U znak najveće zahvalnosti za žrtvu koju su zarad svoga roda podneli, došli smo da se pomolimo u tišini Gospodu, da njihovim dušama podari rajsko naselje i pod svoje okrilje ih uzme zajedno sa vitezovima Svetog kneza Lazara. Da se pomolimo Vasiliju Ostroškom, slava mu i milost, da bude njihov molitvenik pred Bogom. I nije slučajno, kao što ništa nije, da se ova crkva zove po Svetom Vasiliju – rekao je ministar odbrane. Prema njegovim rečima, radosnije bi bilo da se imena kosovskih junaka nisu našla na ovim spomen-pločama i da su se „ruke njihove, umesto što su se oružja latile, nastavile da rade i stvaraju na korist svojih bližnjih i celoga našeg naroda, da su svoju decu podizali i vaspitali u duhu časti i rodoljublja“.

- Ali njih je, kao i mnoge junake prošlih vremena, zao povod i nepravda primorala da, umesto da podižu i hrane, zaklanjaju i brane ono što im je bilo najsvetije – svoje porodice i zemlju svojih predaka. Stradanje je bio njihov put i ta ih čaša nije mimoišla. Znali su oni, kao što znamo i mi, draga braćo i sestre, da nam slobodu i mir nikada niko nije poklonio. Naprotiv, skupo je plaćena. Znali su da ako tamo na strašnom mestu ne budu postojali oni - da će neprijatelj udariti na našu čeljad, kuće, na svetinje. Znali su da niko drugi neće braniti naše vrednosti nego mi sami i da se za to sami moramo izboriti ili ćemo nestati – istakao je ministar Vučević. Ministar odbrane istakao je da su za naše pravo da danas budemo slobodni građani i svoji na svome ginuli naši očevi, dedovi i pradedovi. - Da su se neprijatelji naši barem jednom pažljivo zagledali u dušu našeg naroda, uočili bi jednu neporecivu istorijsku pravilnost i osobinu naše kolektivne svesti – Srbi ljube slobodu! I tako su se, potomci slobodoljubivih i nepokornih, čistog srca odazvali pozivu majke Srbije i u njenoj odbrani ostali besmrtni i neporaženi. Pre tačno četvrt veka, na Srbiju su se obrušili svirepi i moćni, skupa sa svojom terorističkom prethodnicom, nasrnula je na nas do tada najveća vojna sila u istoriji čovečanstva, besprizorno gazeći međunarodno pravo, sopstvene akte, a pre svega elementarni moral – rekao je ministar Vučević.

Bonus video:

06:15

Milos Vučević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track