U SAVETU BEZBEDNOSTI JOŠ JEDAN POKUŠAJ DA SE ODRŽI DEBATA O BOMBARDOVANJU SRJ: Veća verovatnoća da se desi isto što i 25. marta
Foto: EPA

analiza kurira

U SAVETU BEZBEDNOSTI JOŠ JEDAN POKUŠAJ DA SE ODRŽI DEBATA O BOMBARDOVANJU SRJ: Veća verovatnoća da se desi isto što i 25. marta

Politika -

U Savetu bezbednosti UN večeras (20 časova po srednjeevropskom vremenu) treba da bude održana sednica o NATO agresiji na SR Jugoslaviju pre 25 godina. Međutim, već u satima pred zakazanu sednicu bilo je sve izvesnije da će se i ovoga puta desiti ista situacija kao i 25. marta, kada ista tema, zahvaljujući uzdržanim glasovima većine članica SB, nije stavljena na dnevni red, te je izostala i debata o bombardovanju 1999. godine.

Polarizacija

Ovakav scenario jutros je nagovestio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On smatra da se ova sednica SB najverovatnije opet neće održati. Dačić je objasnio da je juče ujutru bio spreman da krene za Njujork, ali da je Francuska najavila da će opet tražiti proceduralno glasanje, zbog čega se sednica, koju je i ovoga puta zakazala Rusija, neće održati.

Ivica Dačić
foto: Printscreen/Youtube/United Nations

- Rusija je zapretila da će na svakoj sednici da priča o agresiji i da će svaku sednicu da koristi za proceduralno glasanje. Rusija juče nije odobrila plan aktivnosti SB za april, tako da mi sada već ulazimo u odnos između velikih sila, što nama nije bio cilj. Srbija je želela da kaže istinu o agresiji. I dalje smo spremni da učestvujemo kada, i ako, ta sednica bude zakazana. Ja sam došao u utorak predveče iz Njujorka. Danas je četvrtak. Juče javljaju da treba opet da se održi sednica. Danas neće biti sednice. Da li će je biti u ponedeljak ili utorak, mi jednostavno ne možemo sad da funkcionišemo na takav način. I nije u redu da se s nama tako postupa, jer ako već neko želi da se održi sednica, onda su mogli o tome da odluče bar nekoliko dana pre toga. Očigledno neko ne želi da se čuje istina - izjavio je Dačić.

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja kaže za Kurir da se pokazuje da tema bombardovanja SRJ, čak i 25 godina posle, dodatno polarizuje međunarodne odnose.

Nikola Perišić
foto: Kurir televizija

- Države koje su podržavale bombardovanje i učestvovale u njemu su glavni kočničari održavanja sednice SB UN posvećene toj temi. Pozitivan aspekt je što niko nije glasao protiv ili stavio veto, već su članice jednostavno bile uzdržane. Ukoliko i dođe do održavanja sednice, ne treba imati velika očekivanja, jer je i prilikom otpočinjanja bombardovanja zaobiđen Savet bezbednosti, što je doprinelo urušavanju političkog ugleda i kredibiliteta te institucije. Održavanje sednice bi imalo jaku simboličku poruku zbog 25. godišnjice bombardovanja naše zemlje, a simboli i jubileji igraju značajnu ulogu u politici. Uz to, bilo bi zanimljivo videti kakav je stav najznačajnijih geopolitičkih aktera po tom pitanju. Svakako, ova tema može dodatno da polarizuje međunarodne odnose - ocenio je naš sagovornik.

Pravda dostižna

Istraživač sa Instituta za evropske studije Petar Milutinović naglašava za Kurir da je ova sednica prilika da se konačno iskaže izvinjenje srpskom narodu i državi koji su zbog agresije 1999. civilizacijski vraćeni decenijama unazad.

Petar Milutinović
foto: Kurir TV

- Sednica Saveta bezbednosti, koja bi raspravljala o bombardovanju tadašnje SRJ 1999. godine, jeste pokušaj da se utvrde prave činjenice u vezi s tim zločinom agresije. Iako kasno, pravda jeste dostižna. To znači da su velike sile shvatile da je počinjena velika nepravda srpskom civilnom stanovništvu bombardovanjem tadašnje Jugoslavije. Ovo je prilika da se konačno iskaže izvinjenje srpskom narodu i državi koji su zbog varvarskog čina bombardovanja vraćeni civilizacijski decenijama unazad. Nadam se da neće biti problema prilikom stavljanja na agendu pitanje agresije na Srbiju - smatra Milutinović.

Zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski najavio je da je Rusija ponovo zatražila sednicu SB UN o agresiji NATO na Jugoslaviju. On je rekao da je bilo žestokog otpora, ali da je obezbeđeno da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu. Govoreći o ishodu sednice, ni on nije bio optimista:

UN, Dmitrij Poljanski, SB UN
foto: EPA / Justin Lane

- Oni mogu u potpunosti da računaju na devet glasova potrebnih u ovakvim slučajevima, i to onih delegacija koje se plaše da im prigovore. Nažalost, sada je objektivna situacija u SB takva da NATO i EU imaju koncept "blokovske discipline". Njihovi članovi dobijaju identična uputstva i glasaju na isti način, pod pretnjom isključenja iz čopora.

Proceduralne zamke

Uzdržanim glasovima sprečili raspravu

Na sednici SB UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ, jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano, a Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za raspravu o toj temi.

Bonus video:

05:02

OVIM ĆE UČINITI BEZBEDNOST TAKO KRHKOM DA ĆE SVAKI ČOVEK NA SVETU BITI UGROŽEN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track