VILIMSKI: Samo Srbija potencijalni kandidat za EU članstvo, Kosovo nam ne treba! Vučića kritikuju jer vodi ispravnu politiku
Foto: Kosovo online printscreen

Nosilac liste Slobodarske partije Austrije (FPO) na predstojećim izborima za Evropski parlament

VILIMSKI: Samo Srbija potencijalni kandidat za EU članstvo, Kosovo nam ne treba! Vučića kritikuju jer vodi ispravnu politiku

Politika -

Srbija je, prema njegovim rečima, „deo normalnih država“ koja bi svojim ulaskom u EU bila dobar saveznik za borbu protiv „ludila koje postoji u mnogim delovima Unije“

Nosilac liste Slobodarske partije Austrije (FPO) na predstojećim izborima za Evropski parlament Harald Vilimski trenutno samo Srbiju vidi kao potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, dok po pitanju Kosova, smatra da ono – ne treba da postane deo Unije, a za predsednika Srbije Aleksandra Vučića kaže da je kritikovan zato što vodi ispravnu politiku u korist svojih građana.

Vilimski oštro osuđuje napade na Srbe, ali i na manastire i crkve SPC.

Šef delegacije FPO u Evropskom parlamentu primećuje i da je, kada je reč o državama članicama, najkritikovaniji mađarski premijer Viktor Orban, a ako se u obzir uzmu države na putu ka EU, najkritikovaniji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i to zato što obojica vode ispravnu politiku saradnje i u interesu građana svojih zemalja.

„Trenutno vidim samo Srbiju kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Međutim, za to je potrebno da se ispune dva uslova. Prvi je da građani Srbije sami žele da pristupe. I zato ne bih savetovao da se odluka o članstvu donese bez glasanja. Drugi uslov je da Srbija ispuni Kopenhaške kriterijume“, rekao je Vilimski za Kosovo onlajn.

Šef delegacije FPO u Evropskom parlamentu podvukao je da proces proširenja EU može obuhvatiti samo Srbiju. Njegov savet Srbiji je da sačuva svoju nezavisnost i ne podređuje se „politici duginih boja“ predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i drugih.

Navodi i da bi, ukoliko Srbija želi da postane članica EU, on to podržao i pozdravio. Zamera što su lideri koji se zalažu za svoje zemlje – kritikuju u samoj Evropskoj uniji.

„Ako se pogleda EU, lider koji je najkritikovaniji, je Viktor Orban. Ako se uzmu u obzir narodi i države koji se nalaze u čekaonici za članstvo u EU, kao što je Srbija, onda je zasigurno najkritikovaniji Aleksandar Vučić. Obojica vode ispravnu politiku, politiku u korist svojih građana i politiku saradnje. Ja takvu politiku pozdravljam i pozdravio bih ako bi Srbija postala deo EU“, naglasio je Vilimski.

Srbija je, prema njegovim rečima, „deo normalnih država“ koja bi svojim ulaskom u EU bila dobar saveznik za borbu protiv „ludila koje postoji u mnogim delovima Unije“.

Kada je reč o Kosovu, ističe da razume zašto ga Srbija smatra svojim jezgrom. Oštro osuđuje uništavanje i skrnavljenje manastira i crkava SPC na Kosovu.

„Osuđujem loše ophođenje prema srpskom stanovništvu, što je trenutno slučaj. Smatram da treba pozitivno razgovarati o pravu Srba na Kosovu, kao i o ulozi Srbije kao zaštitnice srpskog naroda. Mora se delovati tako a Srbija može da bude zaštitnica Srba na Kosovu. Kosovo je za mene neka država koju kao takvu ne trebamo u EU“, rekao je Vilimski.

Kada je reč o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, Vilimski kritikuje nepoštovanje stava o neutralnosti Austrije.

„Uveren sam da većina građana Austrije ne želi da odustane od neutralnosti. Neutralnost je u Austriji svetinja, oko nje postoji konsenzus da se ne sme napustiti. Ali, ono što se sada dešava, da propuštamo kroz našu zemlju vojne konvoje i vojni materijal, kao i novac za kupovinu naoružanja, nešto je što se mora osuditi“, ureven je.

Zato, kaže, FPO želi da predstojeći izbori budu i jedna vrsta referenduma o ponovnom oživljavanju neutralnosti, iako svestan da u aktuelnoj situaciji neutralnim zemljama nije lako.

„Svakako da nije lako biti neutralan. Ali, ako drugi prihvate da se držite svoje neutralnosti, kao što to čini Švajcarska, onda se to mora poštovati. Ja sam na početku konflikta između Ukrajine i Rusije i na nivou Evropskog parlamenta i u Austriji tražio povratak politici Bruna Krajskog, tradicije da se Beč kao grad sedište UN i Oebsa ponudi kao mesto za pregovore. Mi smo uvek bili neko ko je spajao narode i države, i ko je pružao prostor za pregovore”, podsetio je Vilimski.

Ukazuje i na značaj predstojećih evropskih izbora, koji će biti održani od 6. do 9. juna.

„Ti izbori su od velikog značaja, jer se odlučuje o budućnosti Evrope – da li će se nastaviti sa težnjom uspostavljanja centralističke vlasti ili krenuti ka boljoj budućnosti kroz omogućavanje više direktne demokratije i vraćanje nadležnosti državama članica, kao i ostvarenju saveza prijatelja u Evropi. A, Srbija je prijatelj i deo evropske porodice“, rekao je Vilimski.

Naveo je da slobodarske stranke i partije desnice žele „pozitivnu reformu“ EU.

„Građani svih 27 država članice odlučiće da li će se ići dalje, putem centralizma Fon der Lajen, podrške ratu u Ukrajini, ili putem mira, vraćanja suverenosti članicama. Samo u drugom slučaju, ukoliko se vratimo miru, Evropa bi imala patriotsku budućnost, kako ju je zamišljao Šarl de Gol kada je govorio o ’Evropi otadžbina’, a ne bi bila centralistička Evropa Fon der Lajen“, rekao je Vilimski.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track