VUČIĆEVA 3 PITANJA SILAMA KOJE SU OPSEDNUTE SREBRENICOM: Borićemo se do poslednjeg trenutka! Saopštio prve korake (FOTO)
Foto: Petar Aleksić

obraćanje javnosti iz vile mir

VUČIĆEVA 3 PITANJA SILAMA KOJE SU OPSEDNUTE SREBRENICOM: Borićemo se do poslednjeg trenutka! Saopštio prve korake (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se danas u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

Teme razgovora bile su odnosi Republike Srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

1 / 8 Foto: Petar Aleksić

Nakon sastanka slede obraćanja.

Obraćanje predsednika Vučića

- Danas sam razgovarao sa predsedavajućim predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U ponedeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obaveza je da se pitanjem BiH bavi Savet bezbednosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je i dalje reč o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali.

- Zašto ovo govorim? Zato što oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, da od nečega od čega zavisi očuvanje mira oni žele da prebace na priču na kulturu mira i kulturu sećanja. Onda su prekršili i drugu stvar od toga da je potrebno dve trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir, potrebnih za usvajanje deklaracije, došli su do toga da je reč o običnom obeležavanju i kulturi sećanja gde je potrebna prosta većina. I nećete verovati, ne prosta većina od ukupnog broja koji glasaju, već da imate za jedan više onih koji kažu za u odnosu na one koji kažu protiv. Čak i ako je stotinu njih koji su uzdržani, koji nisu podržali tu deklaraciju, deklaracija je prošla.

Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

- Dakle, to su proceduralni razlozi. Suštinski razlozi, rekao bih, odnosno postavio bih 3 pitanja svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile, Nemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno. Valjda im nije lako o Jermenima da pričaju, pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih sedamnaest ukupno, uključujući i Sloveniju, valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju, da ne bismo smeli da pričamo o Jasenovcu i svim ostalim srpskim stratištima. Dakle, moje pitanje za sve njih, a što sad? To je moje prvo pitanje. Obeležavate 29. godišnjicu, pa nije on čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30?

- Nadam se da će mi odgovoriti, ali pošto taj odgovor uz svu moju nadu neću dobiti, reći ću vam ga odmah. Zato što znaju da će da imaju manje vlada koji bi to podržali sledeće godine nego što je to slučaj danas? Zato što globalni jug dobija sve više prostora u svetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali tada i to je jedan od razloga. Moje drugo pitanje je hoće li ova rezolucija da dodatno podeli narode i zemlje u svetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvojeno? Samo želim da vas obavestim. Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na jevrejske narode iz 2005. jer nisu Nemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvek su bile jednoglasno usvajane. Da li vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvojeno? Republika Srpska nije deo Ujedinjenih nacija. Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stav i ne uvažavaju ga. I Srbija će sama političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Nemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do poslednjeg trenutka. Predsednik Dodik je tražio da se Srbija bori, mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i za svaki glas. A onda se vi pravdajte kako ste to doneli odluku koji će da bude 65 za, sračunajte im sve ove zemlje, evropski, one što kontrolišu u Okeaniji, one što kontrolišu na severnoameričkom kontinentu i deo islamskih zemalja. Deo. Jer deo svakako neće da ide uz one koji su kolonijalisti i uz one koji misle da mogu da dominiraju svetom, svojim diktatima. A šta ćete raditi kada dobijete svega 10, 15 ili 20 glasova više od te koji su protiv. Jedini protivnik vam je mala Srbija. Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više. Moje treće pitanje je, a šta to radite u regionu? Šta je smisao?

Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

- Da prvo Srbima u BiH kažete "ne, mi nećemo s vama, vi ste genocidni narod", a da vašim komšijama u Srbiji kažete, "e, ne interesuje nas taj deo autoputa i možemo jednu traku da napravimo za vas genocidaše, a mi ćemo fini i pošteni da idemo u ove druge dve trake". Ili ćete reći, ne, to nema veze, to je odnos prema prošlosti, stvarno? Pa kad mi pokrenemo pitanje bombardovanja, vi nas pitate što se vraćamo u prošlost?

- Predsednik Dodik je rekao neke teške stvari, velike stvari, ja sam zamolio rukovodstvo Republike Srpske da svakog dana razmatraju, razmišljaju, da vide šta im je činiti, da moramo da pokušamo gotovo po svaku cenu da sačuvamo mir, međunarodni poredak, za nas su zakoni međunarodni jedina brana njihovom sveukupnom nasilju, nasilju moćnih koji bi da se peru za razne stvari u savremenom svetu danas, ali ćemo svakako raditi svakodnevno.

- Komentar Nemačke ambasadorke juče na brifingu u UN je sramotan, a inače ona jasno, šta vam je podsvest, je rekla kad je predstavnik Mađarske saopštio da nije ovo najpametniji trenutak i najbolji trenutak, oni nisu rekli "nije to za srpski narod ili za Republiku Srpsku", nego je rekla, kaže, "pa za Srbiju nikad nije vreme", e nek je za vas vreme, nek vi niste počinili genocid, a nek Srbi jedu. Sve može da bude inverzno u savremenom svetu, ama baš sve. I valjda su mislili da će svi da se tresu od straha i da brinu za svoje funkcije, kako ljudi ne poznaju srpski narod. I tog dana, kad budete usvajali tu rezoluciju, ako je budete usvajali, i tog dana pokazaćemo vam koliko smo ponositi i da nas nikada nećete podjarmiti i nikada srpski narod neće pristati na sve vaše pritiske, ucene i besmislene optužbe.

- Dan kasnije, dan pošto nas proglase, pošto se prave naivni i blesavi, znaju one dobro šta rade, pošto nas uz hutu proglase za genocidni narod, dan kasnije ćemo da istaknemo naša nacionalna obeležja, našu najlepšu trobojku i da im pokažemo da Srbiju i srpski narod nikada neće moći da se ruše, ma koliko se trudili. I nemoj da se pravite naivni. I nemoj da nam prodajete rok za sveću više. Ono što mi moramo da radimo zbog incidenata koji su se dogodili u prethodna dva dana u Novom Pazaru, mi moramo da čuvamo mir po svaku cenu sa našom bošnjačkom braćom. Ni za šta oni nisu krivi. Oni su samo naterani da moraju da slušaju propagandu Sarajeva, kao što su morali da slušaju deset ili dvanaest godina kako sam snajperom ubijao oko Sarajeva, iako nikad snajper nikakav nisam imao u svojim rukama u životu svom. A šta ćete kad imate posla sa lažovima. Objavljeno je 9.200 tekstova o tome kako sam snajperom ubijao oko Sarajeva. Samo vidite s kakvim lažovima imate posla. I možete da demantujete koliko hoćete, ne vredi. I sve je to bitangama služilo da bi došli do ovoga. Da bi pravili atmosferu žigosanja Srba i svega drugog. Svaku pruženu ruku nikada nisu hteli da prihvate. Nije im bilo do pijeteta, nije im bilo do toga da se poklonite bošnjačkim žrtvama. Nije im bilo do toga da položite cvet. Šta je smisao ovoga? Da ukinete Srpsku? Da osudite srpski narod? Šta je smisao? Hoćete li dobiti veće žaljenje od Srba? Od onoga koje ste dobili? A znači, ne tražite to, tražite nešto drugo. Pokažite nam šta je to što tražite.

Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

- I on lažovu što je pisao i falsifikatoru što je pisao knjige protiv Srba Bećiroviću da poručim samo jednu stvar. Pošto se danas pravio pametan pa rekao nije problem u Dodiku nego u Vučiću. Hvala ti na tome. I ne znaš kakav si mi kompliment dao. Ja tebi taj kompliment ne mogu da dam. Jer ti si niko i ništa. Ne radiš ovo ti, ovo rade Nemci, Englezi i neki drugi. A ti si niko i ništa. Kao što si uvek je bio, sem sitnog lažova i falsifikatora. I to kad pobedite, ništa ti nisi pobedio. Nego Nemci, Englezi, Amerikanci i ostali. A to koliko, borićemo se. Borićemo se do poslednjeg trenutka, do poslednje kapi znoja. Daćemo sve od sebe. Pa ćemo da vidimo. Borba im neće biti laka. U svakom slučaju nas očekuje težak period. Očekuje nas i borba za članstvo Srbije u Savetu Evrope. Jer oni prijemom Kosova u Savetu Evrope, bez ispunjenja uslova i zajednice srpskih opština i svega drugog, u stvari izbacuju Srbiju iz Saveta Evrope. Borićemo se oko toga. Jedine dobre veste su ekonomske veste. Valjda od toga se živi. I to je ono što je dobro i to je ono što je važno. Mi ćemo se pripremati. I večeras na predlog predsednika Dodika uputićemo pozive drugim Srbima iz regiona. Predsednik Dodik i njegov tim imali su predloge da još neke predstavnike srpskog naroda pozovemo sa prostora bivše Jugoslavije. Želimo da razgovoramo o jeziku, pismu i o svemu drugom. A ja još jedanput molim ljude iz Republike Srpske da sami dobro razmisle. Mi da im uvodimo sankcije nećemo. Mi da idemo protiv Republike Srpske nećemo. Delićemo vašu sudbinu, samo vas molimo da još jedanput dobro razmislite o svakom svom potezu.

Pitanje novinara

Predsednik je prvo komentarisao sramno ponašanje Kurtija i samovolju koju već duže vreme sprovodi na KiM. Pojasnio je da bez obzira na volju Srbije da se stvari vrate u normalu oni uvek izmisle nešto novo.

- Posle svega što su uradili Beograd im je kriv. Sram vas bilo. Pogledajte se u ogledalo lažovi jedni - rekao je Vučić.

Potom je pomenuo posetu Makronu, i navode o tome kako je uslov za dobijanje rafala uvođenje sankcija Rusiji.

- Srbija se ponosi svojim stavom i Srbija je mala po veličini, velika po srcu i ogromna po državotvornosti. Srbija nije i neće promeniti stav. Niti nas je ko ucenjivao niti ko može. Slušao sam da me ucenjivao zbog dopisa na Skaju. Lažovima da poručim nikada nisam bio na Skaju... Sa Makronom sam imao prijateljski sastanak, ali šta ćete kada imate ljude koji više vole donji deo svojih leđa nego svoju zemlju - rekao je Vučić.

- Svako u svoje jato, i neću više da komentarišem... Ne znam samo čemu se klibere - rekao je Vučić o poseti opozicije Mihaelu Rotu.

Na pitanje o navodima Bećirovića, rekao je da mu je jasno da moraju pronaći nekog krivca jer ne mogu da pobede Dodika.

- Nikoga on ne interesuje. Tu su malo veći i moćniji igrači. Tačno je 'sila Boga ne moli. Mi ćemo se koncetrisati na podršku prijateljskih zemalja. Ako skupimo pola glasova koliko i svi NATO velikani biće dosta - rekao je Vučić.

Pomenuo je i incidente u Novom Pazaru, gde su šleperi ušli u srpska naselja na Bajram.

- Srbi su uznemireni ali su i Bošnjaci. Ni Srbima nije najpametnije to što smo prećutali šta se desilo za Badnji dan, ali nikada Srbi nisu išli u bošnjačka naselja. Ići ću sa svojim bošnjačkim prijateljima da razgovaram i sa jednima i drugima, jer moramo zajedno da živimo, radimo i gradimo i to moramo pre Vaskrsa, da se ne dogodi ovo što je za Bajram - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

Vučić je rekao da je za pretpostaviti da će na glasanju o rezuliciji biti najveći broj uzdržanih i da izmena procedure glasanja Srbiji ostavlja male šanse.

- Kad izračunate koliko ih ima, koji jedva čekaju da se dodvore na raznim kontinentima gledjate koliko toga moramo da stignemo preko slobodarskih naroda u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Radićemo danonoćno. Mi ćemo njih smeti u oči pogledati, ne znam kako će oni nas. Pravite se da se ne znate o čemu se radi, hoćete da date Kurtiju šansu da podnosi prijave protiv Srbije... jasno je i nama. Borićemo se, suprostavićemo se politikom. Videćete, malena Srbija o jadu će da zabavi velike sile koji žele da tu jednu malu i slobodarsku zemlju kazne. Borićemo se do poslednjeg sekunda. Bude li trebalo. Neću ni biti u Srbiji od 20. ako treba. Ne zaboravite, Rusija je dobila 7 glasova, a mi ćemo mnogostruko više, pa neka objasne to nekome i zašto su to radili. O BiH i da ne pričam.

Predsednik se osvrnuo i na incidente u Novom Pazaru.

- Za ljude koji ne znaju šta se dogodilo, kad je završen Ramazanski post, a pre svega želim da čestitam Bajram Bajram Šerif Mubarak Olsun, dogodili su se incidenti gde su 21 kamion i šleperi ušli u srpski, Srbima naseljeni deo Novog Pazara, Šestovo. I bilo je vrlo ružno, bilo je bacanje baklji i prema kasarni u Pazaru i tako dalje. Srbi su uznemireni, ali su uznemireni i Bošnjaci. I da budem sasvim otvoren, ni Srbima nije bilo najpametnije to što smo kao narod prećutali da se to dešavalo za Badnji dan, kada je pravljen vatromet najveći ikada u Novom Pazaru, pa su neki smisli da je ovo odgovor, ali nikada Srbi nisu išli u Bošnjačka naselja.

- Ali svejedno, i Bošnjaci i Srbi su naši građani i ići ću sa svojim bošnjačkim prijateljima, sa komšijama, da razgovaram i sa jednima i sa drugima. Za nas mir nema cenu i jedne i druge moramo da razumemo, da je Srbija naša zajednička kuća, da zajednički moramo da živimo, da radimo, gradimo, da poštujemo jedne druge i praznike jednih i drugih i to moramo da uradimo pre Vaskrsa, da nam se ne bi ponovilo ovo što nam se dogodilo sad za Bajram.

- Na kraju je najvažnije da mi znamo svoju subinu i šta je istina. Ona je uvek na početku i na kraju najbitnija. Da nam ukinu srce i da nam ostave najteži ožiljak na duši srpskog naroda moći će da vide da nikada neće moći da pokore slobodarski srpski narod, a našu trobojku nećemo samo u srcu nositi već će biti najpopularnija zastava u celom svetu. Živela Srbija - zaključio je Vučić.

Obraćanje Milorada Dodika

- Došao sam ovde sa najodgovornijim ljudima iz RS da predsednika Vučića obavestim o situaciji, mimo procedure pokrenute procese na nivou UN po pitanju Srebrenice koju žele da kvalifikuju kao genocid. Prvo rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio, da je genocid izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuje čitav srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Hagu to prebace na kolektivnu odgovornost tog jednog naroda, srpskog naroda.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: Petar Aleksić

- Naravno da ću sve učiniti da do petog kada imamo naš Vaskršnji sabor uverim predsednika Vučića da podrže sve odluke koje namerava Republika Srpska da donese. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH, da taj izmišljeni akt u Ujedinjenim nacijama je upućen bez saglasnosti organa BiH, da se lažno predstavljaju kao da predstavljaju BiH što naravno nije tako. Oni predstavljaju samo muslimansku odnosno bošnjačku stranu i direktno su upereni protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

- Sve se to čini i sve je to u trenutku, kada se vešto koristi ono što se danas dešava u Gazi, gde su stradanja daleko veća i nadmašuju sve poznate u poslednje vreme, ali se želi fokus zadržati upravo, isključivo na Republiku Srpsku i Srpski narod. Predsednik Vučić je mogao da se ne bavi ovim pitanjem, ja sam mu zahvalan, jer vjerujem i znam da nije kao u neka bivša vremena kada smo dolazili ovde i kada je za manje stvari bilo manje spremnosti da se pomogne i razume Republika Srpska. Danas smatram da Republika Srpska će svojim akcijama, a pre svega, mi ćemo imati sednicu Narodne skupštine 18. i 19. organizovaćemo jedan veliki narodni miting u Banja Luci protiv ovoga sleda koji se namerava održati.

Dodik je napomenuo, da će Republika Srpska napustiti odlučivanje u BiH, ako se donese takva odluka o genocidu. Dodao i je to da neko uporno pokušava da svali krivicu na Srbe, a traže suživot.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: Petar Aleksić

- To je zaista nešto što je absurdno, nema nikakvog smisla, ne vodi nikakvom pomirenju i ne može ništa da znači. Dakle, u Srebrenici je na tom istom prostoru poginulo, ubijeno, tri i po hiljade Srba i nešto oko 4.100 Bošnjaka. Stradanje Srba je odbačeno kao takvo, a samo se favorizuje priča o stradanju Bošnjaka. To je potpuna jedna spekulacija i prevara, koji su još mislili da bi opravdali bombardovanje koje je NATO vršio mimo odluka Saveta bezbednosti i drugih nadležnih institucija. I sve se, dakle, nastavlja u jednom sledu ignorisanja i istorijskih činjenica i činjenica na terenu, a naravno i želje da se izgradi savremena budućnost. Zahvalan sam Vučiću jer me je saslušao - rekao je Dodik.

Bonus video:

01:02

Vučić - Verujem da je Srbija u mnogo boljoj poziciji nego pre nekoliko godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja