MINISTAR ĐURIĆ IZ NJUJORKA: Ujedinjene nacije rekle kolektivno "ne" diktatu
Foto: Printscreen/Pink

MINISTAR ĐURIĆ IZ NJUJORKA: Ujedinjene nacije rekle kolektivno "ne" diktatu

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić istakao je, nakon sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da je sasvim jasno da većina zemalja nije podržala rezoluciju o Srebrenici, ističući da je Srbija danas rekla "ne" pokušaju da se celom jednom narodu stavi žig genocida i sramote jednak sa Holokaustom i genocidom u Ruandi.

Đurić je poručio da je jedan od najvažnijih rezultata današnjeg glasanja u UN to što će dva puta razmisliti svako ko bude hteo protiv Srbije.

"Mi smo na najgoroj temi, koja je najosetljivija i najteža za objasniti, uspeli da imamo 107 zemalja koje nisu bile protiv nas. Nama je široko polje da razgovaramo i o našim interesima kada je reč o Kosovu i Metohiji i o mnogim drugim stvarima. Prijateljstva koja smo stekli u ovoj borbi, mi ćemo pažljivo čuvati i negovati", rekao je Đurić novinarima u Njujorku nakon sednice.

Najavio je da će Srbija nastaviti da jača svoje diplomatske veze i institucije, dodajući da su mnoge zemlje danas, uprkos pritiscima, dale podršku Srbiji zahvaljujući prijateljstvima koje neguje predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa svetskim liderima.

"Veoma sam srećan što su UN rekle kolektivno ne diktatu. Bez obzira na to kakav je nominalan rezultat, jasna većina ovo nije podržala", podvukao je šef srpske diplomatije.

Važno je, kaže, da Srbija pošalje poruku da je zemlja mira, koja poštuje svoje građane svih nacionalnosti i veroispovesti.

"To se nikada nije dovodilo u pitanje, kao ni naš odnos prema žrtvama. Ali smo rekli ne tome da se pravi hijerahija među žrtvama, da naše i druge žrtve nisu vredne i ne tome da se celom jednom narodu stavi žig genocida i sramote jednak sa Holokaustom i genocidom u Ruandi", ukazao je Đurić.

On je naveo i da je glasanje otvarilo veliki prostor da se u četiri petine čovečanstva Rezolucija ne tretira onako kako su zamislili njeni tvorci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track