SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Advokat: Hteli rezolucijom da SATANIZUJU srpski narod, ali glasanje je pokazalo NEŠTO DRUGO
Foto: Shutterstock, Video Plus, Beta Milos Miskov

CELA NACIJA UZ PREDSEDNIKA VUČIĆA

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! Advokat: Hteli rezolucijom da SATANIZUJU srpski narod, ali glasanje je pokazalo NEŠTO DRUGO

Politika -

Usvojena je sramna rezolucija o Srebrenici.

Na Kurir televiziji pratimo uživo dešavanja iz Njujorka, gde predsednik Aleksandar Vučić vodi bitku za odbranu nacionalnih interesa Srbije, a u studiju gosti Snežane Petrović i Jelene Pejović daju svoje komentare i gledišta povodom ovog događaja.

21:50 Petrović: Nemačka želi da skrene fokus sa svoje istorije

- Genocid je izgubio značenje jer se olako koristi. Kanada je proglasila smrt 4000 dece u internatima za genocid. Ovo pokazuje inflaciju pojma genocida, što umanjuje ozbiljnost tog zločina. Ova rezolucija ima isključivo politički karakter i nije usmerena ka dostizanju prava ili pravde. U Bosni i Hercegovini rezolucija nije usvojena konsenzusom predsedništva, što je nelegalno. U Republici Srpskoj, obrazovni sistem neće prihvatiti takve izmene. Mladi Srbi, bez obzira na rezolucije, vide heroje poput gospodina Jolovića kao svoje zaštitnike - rekao je Petrović i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Nemačka želi da skrene fokus sa svoje istorije holokausta. Drugi inicijator rezolucije, Ruanda, ima sličnu prošlost sa genocidom. Međutim, postoje muslimanske zemlje poput Azerbejdžana i UAE koje su prepoznale političku prirodu ove rezolucije i bile uzdržane. Rezolucija poziva zemlje članice UN da obeležavaju Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida iz 1995. godine, ali to će zavisiti od volje pojedinačnih zemalja. Indonezija, na primer, već godinama emituje dokumentarne filmove o Srebrenici, ali to neće promeniti percepciju Srba o njihovim herojima i istoriji.

21:38 Marković: Zaboraviće se ovo, ali će u regionu biti zloupotrebljen pojam genocida

- Genocid je izgubio svoje pravo značenje i sada se previše olako koristi. Čak i Kanada je proglasila smrt 4000 dece u indijanskim internatima tokom 100 godina za genocid. To pokazuje inflaciju pojma genocida, što umanjuje ozbiljnost tog zločina. Naša percepcija da je 'opštinski genocid' mera usmerena protiv Srba nije jedinstvena, jer se ovaj termin koristi sve češće i lakše. Iako će ova rezolucija imati malo značaja za svetsku javnost, u regionu će biti zloupotrebljavana, posebno u Sarajevu i na Kosovu. Međutim, mi možemo isto tako optužiti Amerikance za genocid na Kosovu posle Kumanovskog sporazuma - rekao je istoričar i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Holandski bataljon, koji je bio zadužen za zaštitu Srebrenice, odgovoran je za nesprečavanje zločina i za 10% odgovornosti za ratne zločine prema Vrhovnom sudu Holandije. Za razliku od njih, kenijski bataljon je uspešno zaštitio civilno stanovništvo u Krajini.

21:27 Jolović tvrdi: Srebrenica je dogovoreni genocid?!

- Srebrenica je projekat u kojem su učestvovali tadašnji predsednik SAD Klinton, Izetbegović, engleska obaveštajna služba, i infiltrirani Srbi u vojnim i civilnim vlastima. Izetbegović je tražio da bude 5-6 hiljada žrtava, što potvrđuje i načelnik policije Meholjić. Za smrt i streljanje muslimana u Srebrenici najodgovorniji je Izetbegović, što Bošnjaci znaju. Srebrenica je 1993. postala zaštićena zona, ali nije bila demilitarizovana. Muslimanski vojnici su izlazili iz zone i napadali srpske zemljoradnike. Operacija Krivaja-95 imala je za cilj da fizički odvoji zaštićene zone Žepu i Srebrenicu kako bi se sprečili napadi muslimanskih vojnika. Britanska obaveštajna služba organizovala je masakr kroz svoje agente infiltrirane u naše redove. Normalan čovek ne može ubiti bespomoćne ljude, to čine posebno pripremljeni ljudi - rekao je Jolović i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Projekat Srebrenice je osmišljen davno i tek se sada realizuje. Srbi su se suočili sa zločinima i pohapsili svoje generale i političare, poslali ih u Hag. Da li će se drugi suočiti sa svojim zločinima? Srbi su narod sa dugom istorijom ratovanja i borbe za slobodu, i treba da budu ponosni na svoje nasleđe. Srebrenica i ova rezolucija će se zaboraviti, ali mi ćemo nastaviti da trpimo nepravde. Srpski narod treba da bude strpljiv i ponosan.

21:10 Marković: Ishod glasanja je na prvi pogled udarac za nas, ali je na duže staze moralna pobeda

- Naravno, promenjena procedura je prilično neregularna. Za ovako važnu odluku očekivalo bi se da većina članica glasa za rezoluciju, a 84 glasa su manje od polovine članica. Polovina članica je oko 96-97. Ovaj ishod je, na prvi pogled, udarac za nas, ali na duže staze predstavlja moralnu pobedu. Predsednik Vučić je istakao da se ovakve rezolucije obično izglasavaju konsenzusom. Sama činjenica da mnoge zemlje, pogotovo nesvrstane, dovode rezoluciju u pitanje je poraz za njene tvorce. Umesto da Srbija bude izopštena, pokazalo se da dve trećine zemalja sumnja u nepravednu sliku o Srbiji i Republici Srpskoj kao podržavaocima genocida. Ovaj ishod je bolji nego što smo očekivali - rekao je Marković.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

21:00 Treći sat specijalnog izdanja emisije Usijanje

Gosti trećeg sata voditeljke Jelene Pejović bili su: pukovnik Milan Jolović, ratni komndant VRS, Pedja Marković, istoričar.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

20:38 Petrović: Mađarska je pokazala prijateljstvo glasanjem protiv rezolucije, nadam se da će povući priznavanje tzv. Kosova

- Gospodin Palibrk je lepo rekao da ovo što je usvojeno u Generalnoj skupštini nema nikakve veze sa pravom i pravdom. To je pravno neobavezujući akt, samo preporuka zemljama članicama UN da to implementiraju u svoje školske sisteme kao dan sećanja na navodne žrtve genocida u Srebrenici. Kada je reč o Bosni i Hercegovini, nikakve inostrane instrukcije ne mogu nametnuti Srbima i Republici Srpskoj da slede takvu politiku. Revizija istorije nije nova pojava. Na primer, u Zapadnoj Evropi se dan pobede nad fašizmom obeležava bez prisustva Rusije, koja je podnela najveću žrtvu u Drugom svetskom ratu - rekao je Petrović i dodao:

Rajko Petrović
foto: Kurir televizija

- Mađarska je pokazala prijateljstvo glasanjem protiv rezolucije. Nadam se da će sledeći potez Mađarske biti povlačenje priznanja tzv. Kosova, čime bi mogli potpisati dugotrajan sporazum o miru. S druge strane, ponašanje Rumunije je skandalozno za jednu pravoslavnu zemlju. Kina je dva puta pokazala podršku Srbiji, prvi put ne priznavanjem Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, a sada glasanjem protiv rezolucije. To je veliki zalog za budućnost.

20:20 Palibrk: Glavni cilj im je satanizovanje srpskog naroda, ali ovoj sili polako dolazi kraj

- Ta rezolucija nema nikakve veze sa pravom. Radi se o klasičnoj političkoj ujdurmi velikih sila poput SAD, Engleske i Nemačke, potpomognutih nekim drugim državama. Upoređivati pravo sa ovim pravničkim nasiljem bilo bi vređanje prava i pravde. Ova rezolucija nema za cilj da izazove pravne posledice, već da satanizuje i žigoše srpski narod. Pritisci velikih sila na manje države da glasaju za rezoluciju su bili ogromni, ali to samo pokazuje koliko je međunarodno pravo danas zanemareno. Od kad postoji čovečanstvo, jače sile uvek pokušavaju da pođarme slabije. Međutim, sila je prolazna i Bog je jači od svake ovozemaljske sile. Ovo glasanje je pokazalo da ovoj sili polako, ali sigurno, dolazi kraj. Mnoge zemlje koje su bile uzdržane poslale su jasnu poruku toj trojnoj alijansi. Kao advokat sa 30-godišnjim iskustvom, ponavljam, ovo je gola sila, a ne pravo - rekao je Palibrk i dodao:

06:37

Palibrk: Glavni cilj im je satanizovanje srpskog naroda, ali ovoj sili polako dolazi kraj

- Zločini u Srebrenici su evidentni, ali ih izdvajati kao primer nad drugim stradanjima, poput onih u Prvom svetskom ratu, gde je stradalo desetine miliona ljudi, uključujući trećinu srpskog naroda, nije pravično. Nemački narod je činio strašne zločine tokom Drugog svetskog rata, zbog kojih su stradale desetine miliona ljudi. Zato, ovakve sramne rezolucije ne treba dovoditi u ravnu sa pravom.

20:10 Mandić: Bošnjačko rukovodstvo teži stvaranju unitarne BiH

- Ne verujem da će doći do novih sukoba, ali današnje glasanje pokazalo je podelu u svetu. Polovina zemalja ne deli mišljenje Nemačke, Amerike i Francuske. Rezolucija je izglasana, ali uz velike napore naše delegacije i predsednika Vučića, pokazano je da situacija više nije kao ranije. Bošnjačko rukovodstvo teži stvaranju unitarne Bosne i Hercegovine, ali ovo glasanje je ukazalo na važnost očuvanja autonomije Republike Srpske. Naš zadatak je da očuvamo institucije i prava srpskog naroda - rekao je Mandić.

Momir Mandić
foto: Kurir televizija

20:00 Drugi sat specijalnog izdanja emisije Usijanje

Gosti drugog sata voditeljke Jelene Pejović bili su: Momir Mandić, sudija i bivši ministar pravde RS, Dragan Palibrk, advokat, i Rajko Petrović, politikolog.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

19:40 Stevica Deđanski: Podela u svetu koja ne ide u prilog svetskom poretku sve očiglednija

- Podela u svetu koja ne ide u prilog dosadašnjem svetskom poretku je sve očiglednija. Ovo je sada postalo jasno svima. Ranije su to bile izolovane stvari, ali sada su mnoge zemlje pokazale da nisu spremne na popuštanje pod pritiskom. Mi nikada nismo tražili podršku iz sažaljenja, već smo se oslanjali na istinu, pravdu i međunarodno pravo. Vučić je govorio sa pijetetom o žrtvama i jasno je pokazao moralnu superiornost Srbije. Ovo nas nije posvađalo sa drugim narodima, već nas je učinilo jačim - rekao je Deđanski.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

19:30 Obraćanje predsednika Vučića iz Njujorka

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se javnosti iz Njujorka nakon što je usvojena rezolucija o Srebrenici. Vučić je zahvalio svom kabinetu, Kini, Rusiji, UAE, Grčkoj, Kipru, i mnogim afričkim, azijskim i latinoameričkim zemljama koje su podržale Srbiju. Više od dve trećine zemalja nije podržalo rezoluciju, što Vučić vidi kao uspeh u odbrani nacionalnih interesa.

"Uradili smo sve što smo mogli. Ovo je bio težak udarac, ali pokazali smo snagu i dostojanstvo. Zahvalan sam svim prijateljima Srbije," rekao je Vučić.

04:51

Obraćanje predsednika Vučića iz Njujorka

Dodao je da su pritisci na zemlje članice bili ogromni, ali da su mnoge države pokazale karakter i podržale Srbiju.

"Ovo je prvi put da rezolucija o genocidu nije usvojena jednoglasno. To je jasna poruka o nepravednosti i politizaciji ovog pitanja," zaključio je Vučić.

19:00 SPECIJALNO IZDANJE EMISIJE USIJANJE

Prvi gosti Jelene Pejović bili su Tomislav Kovač bivši ministar policije RS, Stevica Deđanski predsednik Centra za međunarodnu saradnju i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Tomislav Kovač: Predsednik je poslednjih sedmica pokušao da ispravi sve naše propuste u proteklih 30 godina

- Predsednik Vučić je u poslednjih nekoliko dana ili sedmica pokušao da ispravi sve propuste koje smo činili u proteklih 30 godina. Svi smo mi, učesnici događaja i kasniji vlastodršci, dozvolili ponašanje Haškog tribunala i isporučili naše generale i predsednike. Tribunal nije bio pravi sud, već instrument anglosaksonske oligarhije usmeren protiv srpskog naroda. Srbija se suočila sa mnogim nepravednostima kroz istoriju, uključujući i stradanja tokom komunističke vlasti. Sarajevski događaji su posebno bolni, a Izetbegovićeva ideologija bila je neprijateljski nastrojena prema Srbima u BiH. Jasno je da su želeli da unište srpski narod kroz masovne zločine i proterivanja - rekao je Kovač.

Tomislav Kovač
foto: Kurir televizija

Dejan Vuk Stanković: Izrael poslao jasnu poruku neučestvovanjem na glasanju

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Zanimljivo je postaviti pitanje gde je ovde Izrael? Oni nisu hteli da učestvuju u ovome. Za njih postoji samo jedan genocid, a to je genocid. Oni su jasno rekli da u Srebrenici nije bio genocid nego ratni zločin. Prava definicija genocida jeste da se ciljano istrebi jedan narod - rekao je Vuk Stanković i dodao:

- U Ruandi je stradalo 800.000 ljudi. U holokaustu 6.000.000 Jevreja. Naravno svaka žrtva je tragedija i s tim ne treba licitirati, ali stvar brojki jeste važna kada određujemo da li je nešto genocid. Ja mogu da razumem motiv Nemačke. Oni hoće da svoju genocidnu prošlost projektuju na nekoga drugog, a to su Srbi. Njima je važno da remodeliraju svoj identitet, da oni sad budu arbitri koji su zbog politike pod Hitlerom na stubu srama.

18:30 Zoran Milivojević: Mnogi su glasali pod pritiskom

- Jasno je da je svet podeljen. Kolektivni jug ima prevagu. Od ovih zemalja koje su glasale ZA ima bar tri kriterijuma koji su logični da se glasa za. Imate kolektivni zapad, koji je načet ovim što neke članice NATO nisu glasale za. Zatim imate jezgro islamsko koje je takođe načeto, recimo Emirati su bili uzdržani. I na kraju imate treću stvar: Bar trećina ovih koji su glasali za je posledica pritisaka. Niko ne može da me ubedi da je Crna Gora glasala samostalno ili Severna Makedonija - tvrdi Milojević.

18:21 Miroslav Stojanović, bivši dopisnik "Politike" iz Nemačke: Srbija je ovim ojačala svoju poziciju

Miroslav Stojanović
foto: Kurir televizija

- Paradoksalno može zvučati, ali mislim da je Srbija ovim ojačala svoju poziciju. Interesantno je da su oni koji su bili za razoluciju, upozoravali na način na koji je to urađeno i činjenicu koja briše osnovnu postavku rezolucije - da ona ne vodi ka pomirenju. Niko od onih koje sam ja slušao danas nije rekao da je ona postigla taj cilj. Ovo jeste neka pobeda Srbije. Ona nema toliku poltičku težinu i njeno zračenje od kojeg smo strepeli i dalje strepimo možda neće imati toliko jak efekat - rekao je Stojanović.

18:12 Zoran Milivojević: Vidi se da je otpor naše države dao rezultat

04:11

Milivojević: Vidi se da je otpor naše države dao rezultat

- Važno je istaći da je otpor Srbije uspeo. Sve ispod 90 glasova za rezoluciju smatram uspehom, jer nema očekivane nadpolovične većine koja bi dala politički kredibilitet ovoj rezoluciji. Otpor je dao rezultat, što se vidi iz glasanja Kine, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata, i evropskih zemalja poput Grčke, Kipra, Slovačke i Bugarske. Zemlje koje su glasale protiv pokazale su suverenost i nezavisnost - tvrdi Milojević.

18:07 Vlastimir Vidić, politički novinar - uključenje iz Minhena: Nemačka javnost nema pojma šta se dešava

Miroslav Stojanović
foto: Kurir televizija

- Većina naših građana iz Srbije i Republike Srpske, koja je bila sloboodna i nije radila pratila je ovo što se događalo. Možemo da kažemo da ostaje ukus poraza, ali videlo se da je ovo dosta bilo izrežirano i na silu. Kada se svi glasovi saberu možemo slobodno reći da je ovo jedna moralna pobeda za Srbiju i sramota za one koji su predložili ovu rezoluciju - rekao je Stojanović i dodao:

- Već mesecima ne postoji nikakva informacija za ono što se radilo vezano za pripremu ove rezolucije. To je očigledno rađeno u tajnosti diplomatskim kanalima. Ako je to dato u javnost zadnjih dana, sada možemo videti da skoro nijedan mediji ne izveštava o usvajanju rezolucije. Danas je samo Doječ Vele dao jedan relativno objektivan tekst, a Nemačka javnost zaista nema pojma o čemu se to radi. Proveravao sam u svim važnijim medijima, nigde još uvek nema rezultata vezanih za ovu rezoluciju.

17:50 Vuletić tvrdi: Ovo je Pirova pobeda imperija, ali naša borba tek predstoji

Vladimir Vuletić
foto: Kurir televizija

- Ako se posmatra globalno to je Pirova pobeda imperije, ali ako se posmatra lokalno I regionalno naša borba tek predstoji. Ono što možemo da očekujemo na lokalu jeste da će se ovo usvajanje ipak koristiti, a pogotovo će to koristiti oni koji ovde imaju dominantan uticaj. To su naravno Nemačka, Vrelika Britanija i SAD koje imaju veliki uticaj na regionalne tokove - rekao je Vuletić i dodao:

- Vidimo recimo, da uprkos tome što UN i Dejtonski sporazum ne predviđaju da se visoki predstavnik izabere na način na koji je izabran, on je ipak izabran- Ali iako to nije bilo u skladu sa zakonom on vrši pritiske jer ga svet te zemlje podržavaju.Mislim da će se ova rezolucija koja je legalno, mada ne i legitimno izglasana itekako u tom smislu koristiti.

17:38 Reakcija Aleksandra Gajovića nakon usvojene sramne rezolucije

- Ovo glasovanje pokazuje da mnoge zemlje ne vole pritisak i ucene. Mnoge zemlje su to danas jasno iskazale. Bez obzira na ishod glasanja, Ujedinjene nacije nisu uspele da nametnu volju velikih sila poput Nemačke, Engleske i SAD. Ovo je pobeda malih zemalja koje su pokazale karakter i nezavisnost. Srbija je pokazala kako treba voditi neutralnu i nezavisnu politiku. Nakon ovog glasanja, naše rukovodstvo će moći jasno da prepozna ko su pravi prijatelji, a ko su lažni. Ovo je važan trenutak za globalni poredak - rekao je Gajović.

Aleksandar Gajović, Vladislav Dajković
foto: Kurir televizija

17.23 - Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici

1 / 2 Foto: Video plus

17:00 Gosti drugog sata specijalne emisije

Prof.dr Vladimir Vuletić, sociolog, Aleksandar Gajović, novinar, i Vladislav Dajković, predsednik Slobodne Crne Gore, bili su drugi gosti specijalne emisije Kurir televizije.

Vladislav Dajković
foto: Kurir televizija

- Mogu da vam kažem koliko je ovo bolna rana za građane Srbije i Republike Srpske toliko je bolna rana za građane Crne Gore. Ne treba zaboraviti da u CG živu skoro 40 odsto Srba iako ne žele da objave rezultate popisa. Izlaganje predsednika Vučića će pozdraviti svaki patriota u Crnoj Gori jer se on više bori za interese Crne Gore nego što se bore njen predsednik i premijer koji su došli na vlast na talasu srpskih glasova i litija. Ja ću odmah posle ove emisiji otići na proteste protiv izdaje ispred Vlade Crne Gore - rekao je Dajković.

Vuletić je konstatovao da je izlaganje predsednika Vučića bilo višeslojno.

- Pre svega treba reći da je izlaganje predsednika Srbije bilo višeslojno. On je ukazao na nekoliko različitih dimenzija, a svaka od njih bi bila dovoljna da dovede u pitanje smislenost predloga ove rezolucije. Fokusirali ste se na jednu od najvažnijih kada je reč o regionalnoj stabilnosti. Kao ljudi koji su prošli kroz rat koji je unazadio čitav region za nekoliko decenija, svaki dodatni sukob ili zaoštravanje odnosa bi dodatno usporilo ili unazadilo perspektivu čitavog regiona.

Aleksandar Gajović, Vladislav Dajković
foto: Kurir televizija

- Predsednik je insistirao na tome, a vidimo da i predstavnici različitih zemalja apostrofiraju ovaj aspekt. Ako se želi pomirenje u regionu, to mora biti proizvod kolektivne zainteresovanosti i saglasnosti. Ne možete se miriti samo sa istomišljenicima, već sa ljudima koji imaju različite stavove.Ono što je predsednik ukazao je visoki stepen politizacije ove rezolucije. Ovo nije želja da se utvrdi dan sećanja na sve žrtve i da se donese rezolucija koja bi išla ka pomirenju, već je pokušaj da se iskoristi u manipulativne političke svrhe - rekao je Vuletić i potom dodao:

- Važno je što se u rezoluciji ne spominje kolektivna odgovornost, već individualna. Pozivaju se na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, koje osuđuju pojedince. U političkom smislu, ova rezolucija će se koristiti za žigosanje celokupnog srpskog naroda, posebno od strane bošnjačkog rukovodstva u Sarajevu i nekih drugih u regionu. U pravnom smislu, ova rezolucija ne može proizvesti posledice koje bi dovele srpski narod ili državu Srbiju pred neku pravnu instancu.Predsednik je bio veoma snažan u svom odgovoru, ističući da je važno kolektivno pomirenje i saglasnost, a ne politizacija i jednostrana osuda.

Aleksandar Gajović, Vladislav Dajković
foto: Kurir televizija

Gajović je konstatovao da su prekršeni osnovni postulati prava:

- Ovo je jedna velika farsa. Ovde se danas jedan najosnovniji pravni postulat srušio zauvek na ovoj planeti. Ovde je presuda doneta pre nego što je okrivljeni proglašen krivim. To nigde nema. Mnogi koji su govorili, a koji će glasati za oni su već govorili o Srbiji kao o genocidnoj zemlji. Treba neko da bude okrivljen da bi mogao da bude proglašen genocidnim. Završio sam pravni fakultet i učili su me uvek da je pravo nešto što moramo svi da poštujemo. Ovo je kršenje prava i to onog najosnovnijeg.

16:50 Cicović prokomentarisao govor predsednika Vučića

- Ono što je važno i što je moj utisak nakon što sam saslušao predsednika Vučića to je da smo imali veoma jasan i čvrst stav Srbije. Da vi želite da gradite budućnost Bosne i Hercegovine sa srpskom narodom koji je konstitutivan narod te republike, a okarakterišete ga tako kako ga okarakterišete. Kako ćete ma ta način dovesti do toga da mi sutra sednemo i da razgovaramo o zajedničkoj budućnosti - istakao je Cicović.

Mlađen Cicović
foto: Kurir televizija

16:41 Drecun: Rezolucija je jednostrana

- Šta je zapravo suština? Prvo, nemačka predstavnica tvrdi da rezolucija nije usmerena protiv Srbije i da ne podrazumeva kolektivnu krivicu, već individualnu, te da žale za svim žrtvama bez obzira na nacionalnost. Predsednik Vučić je odlično postavio pitanje: Ako žalite za svim žrtvama, zašto ovo nije rezolucija koja bi uvela međunarodni dan sećanja na žrtve rata u BiH?Ovo pokazuje jednostranost rezolucije, koja se bavi samo žrtvama jedne etničke zajednice. Predsednik je razotkrio visok stepen politizacije ove rezolucije. Ona nije usmerena na pomirenje ili sećanje na sve žrtve, već na manipulativne političke svrhe - rekao je Drecun i dodao:

02:44

Drecun: Rezolucija je jednostrana

- Predsednik je istakao da se rezolucija može koristiti za političko tumačenje kao osuda celokupnog srpskog naroda i Republike Srpske. Iako se ne pominje kolektivna odgovornost, jasno je da će bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu i neki u regionu koristiti rezoluciju za političke svrhe. U pravnom smislu, ova rezolucija ne može proizvesti posledice koje bi dovele srpski narod pred pravnu instancu ili državu Srbiju. Predsednik je bio veoma snažan u svom odgovoru.

16:28 - Obraćanje Vučiča

Predsednik Aleksandar Vučić održao je strastven govor pred Generalnom skupštinom UN, nakon izlaganja nemačke predstavnice. Istakao je:

  • Optužbe: "Optužiće vas za poricanje zločina koji se zaista desio, minimiziranje i dizanje glasa."
  • Politizacija: "Ovo je visoko politizovana rezolucija. Individualna pravna odgovornost je već sprovedena."
  • Pomirenje: "Da li ova rezolucija donosi pomirenje? Ne, uopšte ne."
  • Selektivna pravda: "Zašto se ne prizna genocid nad Srbima u Prvom svetskom ratu? Srbija je proporcionalno imala najveće žrtve."
  • Politički haos: "Ova rezolucija će samo otvoriti stare rane i napraviti politički haos."
Srebrenica, sednica Saveta bezbednosti UN
foto: Video plus

Vučić je apelovao na sve prisutne da glasaju protiv rezolucije, naglašavajući njenu političku motivisanost i nepravdu prema srpskom narodu.

16:18 Uvodno izlaganje predstavnice Nemačke u UN, Antje Lendertse

04:15

Antje Lendertse - obraćanje

16:00 Prvi gosti u studiju

Prvi gosti kod Snežane Petrović u studiju su Mlađen Cicović, šef Predstavništva RS u Srbiji, Milovan Drecun,poslanik u Narodnoj skupštini i predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine i Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Naravno, onaj koji predlaže rezoluciju, taj će prvi i govoriti. Međutim, imajući u vidu prošlost Nemačke i svih užasnih zločina koji su počinili od strane nacističkog režima što se bez ikakvog preterivanja može nazvati genocidom nad srpskim narodom, nije primereno da se Nemačka pojavi u toj ulozi gde predlaže tako nešto. Ceo fokus rata u Bosni i Hercegovini se za njih svodi na Srebrenicu. Ni o ulozi muslimana, bošnjačkih formacija, paravojnih formacija, islamske deklaracije Alije Izetbegovića što je direktan pokretač onoga što je kasnije postalo krvoproliće u BiH. A ne bave se stradanjima srpskog i hrvatskog naroda. Ta lokalizacija rata u BiH je jedna od velikih opasnosti koja vreba iz ovog nacrta rezolucije - rekao je Drecun.

Milovan Drecun
foto: Kurir televizija

- Gospodin Drecun je na potpuno jedan jasan način izneo trenutnu poziciju i definisao šta je uopšte ova rezolucija. Da je to jedan dokument u kome ne stanuje ni mir niti pravo niti pravni poredak. Ona je došla iz BiH na način koji ne podrazumeva poštovanje jednog međunarodnog ugovora. Ustav Bosne i Hercegovine je jedan međunarodni ugovor i UN su došle sa razolucijom sa kojom ne postoji konsenzus u Bosni i Hercegovini. Podršku Bećiroviću i Lagundžiji daje Nemački diplomata koji sebe naziva visokim predstavnikom i na taj način imajući u vidu činjenicu da Nemačka stoji iza ove rezolucije, oni ovom rezolucijom ne žele mir ni stabilnost u regionu i da ne žele dobro ni Srbima ni Hrvatima niti Bošnjacima u BiH. Ova rezoolucija nije u interesu nikoga u ovom regionsu i konkretno je usmerena protiv Republike Srpske i srpskog naroda - rekao je Cicović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Zemlja koja je izazvala 2 svetska rata predlaže ovu rezoluciju. Samo da pomenemo BiH, na Kozari su Nemci su pobili svu decu, žene i odveli u Jasenovac. Istrebljivali i do 1952. godine se tamo nije rodilo ni jedno dete. Da li je to genocid? Nepristojno je da zemlja odgovorna za genocid u Evropi odlučuje o genocidu. Meni je žao svih tih žrtava, ali mi nismo to želeli. Srbi su najmanje želeli da izbiju bilo kakvi sukobi na prostoru Jugoslavije - rekao je Šljivančanin.

Veselin Šljivančanin
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:05

SRBIJI ĆE SUDITI ONI KOJI SU NAPRAVILI NAJVEĆE ZLOČINE U ISTORIJI Sagovornici Kurir televizije o najavljenom glasanju u UN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track