Svoboda: Srbija pre ili kasnije mora da prizna Kosovo

Svoboda: Srbija pre ili kasnije mora da prizna Kosovo

Politika -
To treba učiniti što je pre moguće, ali to nije preduslov za otvaranje pregovora o prijemu i mi u Evropskom parlamentu nikada nismo rekli da je to preduslov za Srbiju

BRISEL - Pregovori Evropske unije sa Srbijom trebalo bi da počnu narednog proleća, ako bude normalizacije odnosa sa Kosovom, ako se nastavi dijalog i smire radikali u severnoj Mitrovici, jer bi bilo kakav nastavak nemira bio velika prepreka početku pregovora, izjavio je za Glas Amerike šef socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hans Svoboda.

Svoboda smatra i da će pre ili kasnije doći vreme kada će biti neophodno da Srbija prizna činjenicu da je Kosovo zasebna država.

"To treba učiniti što je pre moguće, ali to nije preduslov za otvaranje pregovora o prijemu i mi u Evropskom parlamentu nikada nismo rekli da je to preduslov za Srbiju", naglasio je on.

Ali, na kraju, dodao je Svoboda, pred prijem Srbije u EU, to bi trebalo biti učinjeno i ja ne vidim drugi način nego da Srbija prizna Kosovo i svakako bi trebalo da budu uspostavljene specijalne veze između Srbije i Kosova i Srbije i srpske populacije na Kosovu.

Prema njegovim rečima, ono što sada treba da se uradi je da se nastave razgovori, da se reša vaju konkretna pitanja, da se pokuša uspostaviti bliža saradnja, "a za Srbiju samu bi bilo najbolje da prepozna činjenice i da to učini što je prije moguće".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track