Dijalog je najbolje oruđe

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland

Dijalog je najbolje oruđe

Politika -
Prema Jaglandu, apsolutno je neophodno da se istraže navodi iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosmetu

BEOGRAD - Politika Saveta Evrope nije se promenila, mi zadržavamo statusno neutralnu politiku za Kosovo, poštujući rezoluciju 1244 UN, istakao je danas generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland.Većina zemalja članica SE smatra da je dijalog Beograda i Prištine najbolje oruđe da se ostvari cilj, naglasio je Jagland, dodavši da SE podržava pristup nove srpske vlade da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Prema Jaglandu, apsolutno je neophodno da se istraže navodi iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosmetu.

"Pravi način je da se nastavi ono što je započeto. Istragu sprovodi Euleks, mi nemamo ovlašćenja da vodimo istragu. Mi imamo ovlašćenje da kažemo ono što je neophodno, da pravda mora da bude sprovedena i u ovom slučaju. I apsolutno je neophodno da se to istraži", kazao je Jagland.

Jagland je rekao da je razočaran što nije održana Parada ponosa u Beogradu, jer, kako je ukazao, ona je važna zbog toga što svi treba da imaju pravo da izraze svoje mišljenje.To se odnosi i na pravo okupljanja, koje je jedno od osnovnih u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, dodao je on.

Jagland je ukazao da je obaveza vlasti svih zemalja članica SE da zaštite te vrednosti, slobodu izražavanja i slobodu okupljanja kao i da omogući bezbednost takvih okupljanja.Upitan zbog čega je Svetski forum o demokratiji, koji organizuje SE, važan za živote 800 miliona Evropljana, Jagland kaže da je to važan događaj, jer "želimo da ukažemo na izazove u uspostavljenim demokratijama, ali i da diskutujemo o tome kako da unapredimo demokratske snage".

"Demokratija nije konačna stvar. Mora da se razvija i mora o njoj da se razgovara, jer mnogo toga se menja", kazao je Jagland.Jedan od osnovnih izazova za demokratiju je globalizacija, rekao je Jagland ukazavši da može da se vidi kako tokom mnogo godina političke institucije gube moć u korist snaga globalnog tržišta.

"To je izazov. I informaciona tehnologija takođe. Mladi ljudi su više na društvenim mrežama, nego što učestvuju u političkim procesima, političkim partijama i na izborima", zaključio je Jagland u intervjuu za RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track