Izetbegović optužio Nikolića da grubo nasrće na BiH

Zaplet

Izetbegović optužio Nikolića da grubo nasrće na BiH

Politika -
Predsedavajući Predsedništva BiH otakazao trilateralni susret na kojem se u Turskoj trebao sastati sa predsednikom Srbije

SARAJEVO- Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo povodom njegove nedavne izjave da “Bosna polako nestaje pred našim očima”, prenela je truska agencija Anadolija.

Izetbegović je poručio Nikoliću da Bosna i Hercegovina nikad neće nestati i da će uvek biti suverena, nezavisna i međunarodno priznata zemlja.“Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da „Bosna polako nestaje pred našim očima“ ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vređate građane Bosne i Hercegovine. Bosna neće nestati, ni brzo ni polako. Svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu bili namenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda. I Milošević, i Šešelj, i Karadžić, i Mladić, i mnogi drugi zločinci dolaze i doći će na red pred sudovima. Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvereni, staviće konačni pečat na njihova nedela”, poručio je predsedavajući Predsedništva BiH predsedniku Srbije.Izetbegović navodi da ovo nije prvi put da, kako kaže, Nikolić javno istupata neodgovorno i šalje neprihvatljive poruke.

"Vaše više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici nehuman je čin, anticivilizacijski u svojoj suštini. Umesto reči izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vređate. Izjava data talijanskom dnevniku Corriere dela Serra da ‘niti jedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem’, poslednja je u nizu Vaših provokacija", naveo je Izetbegović.

On je dodao da ovako Nikolićovo "javno delovanje nije put saradnje, već mogući izvor novih nesporazuma i tenzija".

" Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao „srpskom gradu“, sada o nestanku Bosne i Hercegovine, pokazujete da niste spremni suočiti se sa istinom o događajima iz bliske prošlosti. Na kraju, zbog svega navedenog, obaveštavam Vas da sam prinuđen da otkažem planirani trilateralni susret u Turskoj, na kojem sam se trebao sastati sa Vama početkom novembra. O tome ću, naravno, obavestiti i uvaženog predsednika Republike Turske Abdulaha Gula”, stoji u pismu koje je predsedavajući Predsedništva Bosne I Hercegovine Bakir Izetbegović uputio srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću, a do kojeg je došla agencija Anadolija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja