Uslovni datum za početak pregovora do kraja godine?!

Ulazak u EU

Uslovni datum za početak pregovora do kraja godine?!

Politika -
Ako se obnovi dijalog Beograda i Prištine Evropski savet bi do kraja godine mogao da da uslovni datum za početak pregovora

BEOGRAD - Ukoliko se do početka decembra obnovi dijalog Beograda i Prištine i postigne brz napredak oko preostalih tehničkih pitanja, telekomunikacije i energetike, Evropski savet mogao bi krajem godine da Srbiji dodeli takozvani uslovni datum za početak pregovora, saznaje se iz diplomatskih izvora u Vašingtonu i Briselu.

Ovu poruku srpskom državnom vrhu preneće američka državna sekretarka Hilari Klinton i evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton, koje sledeće nedelje dolaze u Beograd.

”Uslovni datum” zapravo bi bila formulacija da će ”Srbija automatski započeti pregovore kada ispuni ključne kriterijume” u procesu evropskih integracija.

Klinton i Ešton neće u Beogradu isporučiti nove uslove oko Kosova, već će doći da ohrabre nastavak dijaloga i još jednom ponove šta se od Srbije očekuje u vezi sa Kosovom. A ta očekivanja su potpuna primena sporazuma oko integrisanog upravljanja administrativnim prelazima, povlačenje Beograda iz bezbednosnih i pravosudnih struktura na severu Kosova, obnavljanje dijaloga i podizanje razgovora na politički nivo, bez zadiranja u pitanje statusa i nalaženje rešenja za telekomunikaciju i energetiku.

Klintonova i Eštonova trebalo bi da sa srpskim državnim vrhom utanače spisak tema i tačan datum kada će dve strane ponovo sesti za sto u Briselu, a do tog susreta moglo bi da dođe već sredinom novembra. Naši zvaničnici trebalo bi da im predoče finaliziran tekst platforme, koji bi, ukoliko Klinton i Ešton budu imale neke značajnije primedbe, eventualno bio korigovan, ali uz strogo poštovanje ”crvenih linija” Srbije.

Američka državna sekretarka posetiće Beograd u sredu, 31. oktobra, u okviru balkanske turneje, na kojoj će joj se pridružiti i Ešton. Istog dana posetiće i Prištinu, a dan ranije, u utorak, biće u Sarajevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja