Fon Sidov: Ne bavim se članstvom Kosova u SE

Standardi u fokusu

Fon Sidov: Ne bavim se članstvom Kosova u SE

Politika -
Očekujem da će se razgovori fokusirati na srpskoj manjini, uključujući Srbe na severu Kosova i njihove odnose

BEOGRAD - Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo Bjorn fon Sidov izjavio je da se u svom izveštaju, koji priprema za januar, neće baviti pitanjem članstva Kosova u Savetu Evrope, već želi da stekne uvid u to kako vlasti u Srbiji gledaju na pitanje standarda na Kosovu.

"Očekujem da će se razgovori fokusirati na srpskoj manjini, uključujući Srbe na severu Kosova i njihove odnose.

Jer, standardi su u fokusu mog izveštaja", objasnio je Fon Sidov, koji će 15. i 16. novembra boraviti u radnoj poseti Beogradu, u okviru pripreme svog narednog izveštaja.

Fon Sidov je kazao da je najvažnije pitanje kako ljudi na Kosovu da žive po evropskim standardima.

On je rekao da tokom posete Beogradu neće biti reči o statusu Kosova."Moji sagovornici će možda pokrenuti različita pitanja oko statusa, ali to neće biti uneto u moj predstojeći izveštaj. Srbi sa Kosova imaju vezu sa administracijom u Srbiji. To je razlog zbog čega dolazim. A Srbija je i članica Saveta Evrope", kazao je Fon Sidov.

Komentarišući svoju posetu Kosovo, pre nekoliko dana, Fon Sidov je kazao da "demokratija i ljudska prava idu u dobrom pravcu, ali za to je potrebno vreme".

"Razgovarao sam s vlastima u Prištini o korupciji, kriminalu, vladavini prava, neefikasnosti sistema, položaju žena, nasilju u porodici. Mnogi koraci još moraju da se preduzmu", dodao je on.

Na pitanje može li politički dijalog između Beograda i Prištine uspeti, Fon Sidov je odgovorio da na nastavak dijalioga gleda "kao na istinsko poboljšanje". "Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači su izjavili da će unaprediti pregovore", kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track