Dragan Đilas novi lider DS, Tadić počasni predsednik
Foto: Tanjug

Izborna skupština DS

Dragan Đilas novi lider DS, Tadić počasni predsednik

Politika -
Dosadašnji zamenik predsednika DS-a i aktuelni gradonačelnik Beograda osvojio je 2.386 glasova, a njegov portivkandidat predsednik opštine Vračar Branislav Kuzmanović 368 glasova delegata.
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Dragan Đilas je novi predsednik Demokratske stranke. Za počasnog predsednika Demokratske stranke danas je aklamacijom imenovan Boris Tadić na predlog novoizabranog lidera DS Dragana Đilasa.

Đilas je izabran za predsednika Demokratske stranke većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke.Za Đilasa je glasalo 2.386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata od ukupno 2.827 delegata.Kada je reč o izboru potpredsednika stranke Nataša Vučković dobila je 1.946 glasova, Vesna Martinovih 1.844, Dejan Nikolić 1.881, Bojan Pajtić 2.312, Miodrag Rakić 1.828, Goran Ćirić 1.764, a Jovan Marković 1860 glasova.

Đilas je zahvalio delegatima koji su učestvovali na izborima, svom protivkandidatu Branimiru Kuzmanonoviću, kao i bivšem predsedniku DS Borisu Tadiću na svemu što je učinio za DS i Srbiju.Tadić je od Srbije napravio zemlju u kojoj su politički neprijatelji postali politički protivnici, zemlju u kojoj svako može da iznese svoje stavove i bori za naklonost birača.On je trasirao autoput ka Evropi kojim danas idu i oni koji su nekada imali suprotne stavove, rekao je Đilas, ali mi smo na tom autoputu drumarinu platili na ulasku. Sada je važno da se krećemo dozvoljenom brzinom i ne izmišljamo prečice, rekao je Đilas.Imam čast da svim delegatima predložim Tadića za počasnog predsednika DS, istakao je Đilas, i molim Vas da aklamacijom i aplauzom to podržimo.Očekujem da nam Tadić pomogne u formulisanju programa i rada stranke, komunikacije sa onima koji su od značaja i verujem da je on najveći lider i državnik kojeg su ova zemlja i region imali u prteklih nekoliko decenija. Bez njega DS nikada ne može biti prava DS, rekao je Đilas i najavio da će u naredna dva meseca stranka raditi na zaokruživanju svih organa i formiranju nacionalnog programa za izlazak Srbije iz krize. Siguran sam da imamo snagu da socijalnu poliku koju smo definisali u Beogradu primenimo na nivou cele Srbije, da penzioneri primaju pomoć, trudnice punu platu, porodilje podršku, a svi đaci besplatne udžbenike, rekao je Đilas.Očekujem od vas da budemo opozicija svemu što ne valja, poručio je Đilas, a ne ona koja će vraćati Srbiju u vremena svađa i prepirki. Da kažemo jasno i hrabro da ovo nije vreme obećanja, rekao je Đilas.

Svečanom delu vanredne izborne skuppstine prisustvovali su strane diplomate i stranački lideri Čedomir Jovanovića iz LDP-a, Ištvan Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara, zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić, predstavnici SPO Aleksandar Jugović i Aleksandar Čotrić, kao i predstavnik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Partije zelenih Srbije.Prisustvovao je i Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije Crne Gore, a na početku je pročitano pismo predsednika evropskih socijalista Sergeja Staniševa upućeno bivšem stranačkom lideru Borisu Tadiću.

Delegati 15. vanredne izborne skupštine Demokratske stranke (DS) počeli su u 15.30 glasanje za izbor predsednika, potpredsednika i drugih stranačkih organa. Za rukovodstvo DS glasa 3.200 delegata na četiri biračka mesta.

Đilas: DS treba da se izvini građanima

Kandidat za predsednika Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas izjavio je danas da ta stranka mora da se izvini građanima koji su je podržavali, ako želi da vodi Srbiju, i dodao da je neophodno da se pod hitno napravi jasan plan za izlazak iz krize.

"Da se izvinimo ne zato što nismo ispunili obećanja, nego što nismo uradili sve što smo mogli i što je mnogima od nas kriza bila izgovor za sve", rekao je Đilas predstavljajući se delegatima XV vanredne izborne skupštine Demokratske stranke. Đilas je ocenio da je potrebno da se svi u stranci odrede prema svojim greškama jer "nisu svi isto radili i grešili pa nisu svi isto ni odgovorni" i pohvalio postupak predsednika DS-a Borisa Tadića koji je preuzeo odgovornost za izborne rezultate i povukao se iz izborne trke u stranci.

"To mora da se sledi jer to nas razdvaja od stranaka u kojima su ambicije lidera stranaka jače od volje građana. Svi ministri koji su bili u Vladi, koja je od građana dobila onakvu ocenu, treba dobro da razmisle da li treba da sede u parlamentu i predstavljaju DS", rekao je on. On je ocenio da plan za izlazak iz krize mora da bude realan i jasan svakom građaninu i dodao da Srbija mora da se fokusira na razvoj prehrambene industrije, sa naglaskom na poljoprivrednu proizvodnju, razvoj energetike i na unapređenje infastrukture.

Kuzmanović: Nudim dogovor za bolju DS

Kandidat za predsednika Demokratske stranke (DS) Branimir Kuzmanović rekao je danas da se kandidovao za tu funkciju jer je delio zabrinutost za budućnost DS i Srbije i da nije mogao da ćuti u trenutku kada je moglo da se desi da DS oslabi, već je ponudio dogovor za bolju stranku. Kuzmanović je kazao da samo u DS mogu da se čuju različita mišljenja i pozvao građane da se učlane u tu stranku jer samo u DS mogu slobodno da govore. On je istakao da se kandidovao jer je želeo da govori o dogovorima a ne o sukobima.

"Meni je važan svaki glas", kazao je Kuzmanović i dodao da DS mora da iskoristi potencijal svakog svog člana i da radi kao tim, a da je važno da u svakom stranačkom odboru bude 30 odsto žena, kao i da prioritete treba da definišu svi zajedno a ne samo predsednik stranke.

Govoreći o svom protivkandidatu Draganu Đilasu, Kuzmanović je kazao da sa njim godima sarađuje, da su godinama živeli u istoj zgradi, išli u istu školu i da obojica imaju zajedničko to što izluđuju svoje saradnike prevelikim zahtevima. "Mnogi su očekivali da on (Đilas) odustane. Ali evo..", kazao je šaljivo Kuzmanović i naveo da između njih dvojice ima i razlika. On je poručio da ako delegati glasaju za Đilasa glasaju za čoveka koji sopstvenom energijom juri ka rešavanju problema, a da ako daju podršku njemu glasaju za čoveka koji definiše probleme, predlaže rešenja i zajednički sa drugima i uz sopstvenu veliku energiju realizuje planove.

"Nikad jedan čovek ne može da reši sve probleme", poručio je Kuzmanović i dodao da članstvo treba da kaže šta je najvažnije a ne predsednik stranke. On je ocenio da vladajuća Srpska napredna stranka ne može dobro da upravlja Srbijom jer nema dovoljno stručnih i sposobnih kadrova, a da naprednjaci imaju sadašnji rejting zbog grešaka DS i medijske halabuke protiv demokrata.

"Potpisuju peticije za borbu protiv korupcije...Samo buka.. Od sebe hoće da naprave lovce a od nas lovinu", kazao je Kuzmanović. On je rekao da politika ne može da se vodi sa modelsicama u parlamentu, pevačicama u ministarstvima, igračicama u EPS i postavljanjem za direktora čoveka sa predznanjem iz pečenjare. Kuzmanović je pozvao prisutne u Sava centru da podignu ruku ako su spremni da menjaju Srbiju na bolje. "Ovo je slika za Tviter. Ovo je spremnost da se radi svaki dan, da se menja Srbija. Moramo i DS da promenimo na bolje", rekao je Kuzmanović.

Tadić: Dežak posao čeka demokrate

Na početku je izabrano Radno predsedništvo koje će rukovoditi Izbornom skupštinom i Izborna komisija.

Tadić je tokom podnošenja izveštaja o radu pohvalio borbu protiv korupcije, ali ukazo da je selektivna i poručio da treba da se nastavi borba protiv organozovanog kriminala. Zahvalio se Đilasu i Kuzmanoviću zbog ideja za reformu DS i poručio novom rukovodstvu da ih čekaju teški dani.

"Ukoliko DS još više bude razvijala diskusiju unutar sebe i sposobnost da se menja samo tako će imati legitimitet da preuzme vlast na narednim izborima. Ako ne bude imala tu snagu, platiće cenu kao što je i plaća", rekao je Tadić u beogradskom centru Sava.

"Ukoliko DS još više razvije procese reformisanja unutar sebe, imaće snage da nosi barjak slobode i demokratije na Balkanu. Ako to ne uradi, platiće cenu", kazao je Tadić i dodao da novo rukovodstvo DS čekaju teški dani. On je istakao da reforme moraju da budu korenite i hrabre i da je zato potrebno da u stranci postoji komunikacija. "DS treba sama da odluči da li će njome ovladati nomenklatura ili će biti u stanju da se menja i obezbeđuje priliv novih ljudi i ideja. Ako prevlada nomenklatura, stranka neće imati budućnost", kazao je Tadić. On je ocenio da DS nije odgovorna samo za svoju, već i za budućnost Srbije, regiona i za izgradnju mira i stablnosti u Evropi. Navodeći da je DS kažnjena na poslednjim izborima zbog toga što nije urađeno sve što se očekivalo,

Tadić je kazao da su "svi izborni neuspesi proistekli iz toga što njeni predstavnici u državnim organima nisu razumeli šta je misija DS. "Da je bilo razumevanja šta je misija, DS ne bi platila cenu", istakao je on. On je još poručio da DS mora da se bori da politika mira i politika pomirenja budu deo svake politike i institucije u Srbiji, da se poštuje vladavine prava i da je on, dok je vodio Srbiju, kao najvažnije pitanje tretirao pitanje politike mira i nastavak politike pomirenja, bez čega ne bi bilo moguće nastaviti proces reformi.

"Te politike su obaveza svakog političara i institucije u Srbiji, jer oni koji ne razumeju destrukivno dejstvo konflikata rade o glavi svakom stanovniku", kazao je Tadić i dodao da je radio i na pomirenju unutar srpskog društva i na postizanju nacionalnog konsenzusa oko većine najvažnijih pitanja.

Mićunović: DS izgubila kontakt sa stanovništvom

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović ocenio je danas da je ta partija u prethodnom periodu izgubila kontakt sa bitnim i vitalnim delovima stanovništva ali da nije dovoljno radila ni na vaspitavanju samih članova stranke.

"Treba živeti za politiku a ne od politike. Dokle god neki misle da je politika lukrativna delatnost a ne posao od šireg društvenog značaja da se unapredi opšte dobro, ne možemo računati na velike uspehe", rekao je Mićunović na izbornoj skupštini DS-a.

Mićunović, koji je ponovo jedini kandidat za predsednika Političkog saveta, rekao je da je DS u prethodnom periodu zapostavila kontakt sa sindikatima i nezaposlenima ali i sa inteligencijom, koja je "baza srednje klase i bez koje ne može biti demokratije i slobode".

On je dodao da je DS-u okrenuo leđa i jedan deo inteligencije koji stvara javno mnjenje, iako se to desilo "zbog nekih nesporazuma", zbog čega su i oni uvideli da ne postoji alternativa DS-u u procesu reformi države i društva. "Nismo dovoljni radili ni na vaspitavanju samog DS-a. Imamo krizu znanja i u stranci i u društvu a znanje je jedino na čemu možemo da gradimo budućnost zemlje", rekao je on. Mićunović je ocenio da je potrebno da DS bude jak i složan jer se ta stranka nikada neće nalaziti pred većim izazovima nego što je to sada.

"Društvo se nalazi između reforme i restauracije. Na svakom koraku se vidi pokušaj da se nametnu obrazci ponašanja sa pozivom na tradiciju i sa željom da se izolujemo", rekao je Mićunović. Predsednik Političkog saveta DS-a je dodao da se takve snage ujedinjuju i pokušavaju da spreče kretanje Srbije ka Evropi i Evropskoj uniji.

"Evropa nije samo pitanje ekonomskih prednosti već je to danas kontinent na kojem vladaju vrednosti demokratije i ljudskih prava... Zato je zadatak DS-a da objasni šta su Evropa i njene vrednosti", rekao je Mićunović. On je ocenio da se nova vlast olako odnosi prema vladavini prava i tim vrednostima jer misli da je "dovoljno" da se deklarativno izjasni da je za članstvo u EU. "Mi (DS) moramo da pošaljemo jasnu poruku i onima u svetu, koji se plaše šta se dešava sa ovom zemljom, ali i domaćim snagama sklonim demokratiji i reformama", rekao je Mićunović.

Gojko Tešić: Truli kompromis

Član Glavnog odbora Demokratske stranke (DS), književnik Gojko Tešić izjavio je danas da je dogovor o povlačenju Borisa Tadića iz izborne trke u stranci "truli kompromis čija će se ružna strana vrlo brzo pokazati" i da to nije zalog za izlazak DS iz krize, već naprotiv.

"Nije Boris Tadić izgubio izbore, već DS, a Tadić samo plaća ceh", rekao je Tešić na Izbornoj skupštini DS koja se danas održava u Sava centru. Tešić je istakao da mu je žao što se Tadić povukao iz izborne trke i izrazio uverenje da bi sada bolje radio jer je stekao iskustvo i video gde su počinjene greške.

Tešić je delegatima pokazao list papira za koji je rekao da je lobistički spisak kandidata na kojem nema nekih vrednijih ljudi koji su bili veoma vredni u stranci. "To je primer grotesknosti demokratije", kazao je on. Tešić je rekao i da mu nije jasno zašto se DS nije prvo obračunala sa korupcijom u svojim redovima iako je vrh stranke to obećao pre tri godine. Kandidat za predsednika DS su Dragan Đilas i Branimir Kuzmanović.

Usvojen novi Statut DS

Delegati izborne Skupštine Demokratske stranke (DS) usvojili su danas većinom glasova izmene i dopune statuta stranke koje, između ostalog, predviđaju uvođenje institucije počasnog predsednika. Na 15. izbornoj Skupštini DS-a usvojene su izmene koje će obezbediti da se izborne skupštine održavaju na svake četiri godine, kao i do sada, ali uz odredbu da se taj organ mora sastati najkasnije 180 dana od održavanja izbora za parlament ili predsednika Republike, ukoliko je DS imala svoje kandidate. Prema tim izmenama, počasni predsednik je član Užeg predsedništva i Političkog saveta koji ima pravo podnošenja inicijativa svakom organu stranke, koji je dužan da tu inicijativu razmotri i obavesti ga o odluci.

Pajtić: DS ne sme da ponavlja greške

Kandidat za zamenika predsednika Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić poručio je danas na izbornoj skupštini stranke da DS više ne sme ponavljati greške koje je činila i da nova stranačka politička generacija mora da povrati poverenje građana.

"Mi nudimo Srbiji novi sporazum prema kome će svi biti vrednovani prema svom znanju i rezultatima i prema kome će se raditi javno. Nikada nećemo menjati obraz za džep", rekao je Pajtić u beogradskom Sava centru obraćajući se delegatima izborne skupštine DS-a. Pajtić je rekao da DS nudi Srbiji novi sporazum sa novom energijom i novom političkom generacijom, kao i da stranka mora da ispravi greške koje je činila u prošlosti, a koje su dovele do opadanja poverenja među građanima u reforme koje je stranka sprovodila.

Govoreći o razlozima zbog kojih je DS izgubila majske izbore, Pajtić je rekao da "građani više nisu verovali da je Demokratska stranka dosledna u sprovođenju reformi u koje se klela svih ovih godina". Više puta pozdravljen velikim aplauzom, Pajtić je rekao da DS u mesecima koji dolaze mora da povrati poverenje građana i da pruži odgovor na "suštinsko pitanje" kako se može živeti bolje u Srbiji. Pajtić je optužio aktuelnu vladajuću koaliciju za progon članova Demokratske stranke.

Rakić: Nema više skrivanja iza rejtinga Borisa Tadića

Kandidat za potpredsednika Demokratske stranke (DS) Miodrag Rakić upozorio je danas na izbornoj skupštini DS-a da se stranka nalazi u teškom trenutku i da je pod pritiskom medija, ali i da se njeni funkcioneri više ne mogu skrivati iza rejtinga Borisa Tadića. "Stranka uči opozicione korake i nalazi se pod pritiskom medija, a recepte za izlaz iz tog teškog stanja treba da traži u 1997. i 1999. godini kada je takođe bila u teškoj situaciji", rekao je Rakić na vanrednoj izbornoj skupštini DS-a u beogradskom Sava centru. Rakić, koji važi za bliskog saradnika Borisa Tadića, rekao je da DS ne treba da vodi računa koliko je daleko ili blizu vlasti nego da svaki njen funkcioner u svojoj sredini mora biti opažen kao čovek koji ume da rešava probleme i da nema više skrivanja iza rejtinga Borisa Tadića. "Ako to ne budemo shvatili nećemno ispuniti cilj i neko drugi će menjati Srbiju", rekao je Rakić. "Pošto vlada rezultatska neizvesnost u izboru potpredsednika DS-a ne bih vas duže zadržavao", rekao je Rakić i poručio da o funkcionerima DS treba suditi na osnovu rezultata, a ne na osnovu govora.

Demokrate biraju između Đilasa i Kuzmanovića

Sadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je član DS-a postao 2004. godine, kada je izabran za člana Izvršnog i Glavnog odbora, a na Skupštini DS-a 18. februara 2006. je izabran za člana Predsedništva DS-a za region Beograda. U junu 2006. izabran je za predsednika Gradskog odbora DS-a, dok je za zamenika predsednika partije izabran 18. decembra 2010. godine. Za gradonačelnika Grada Beograda prvi put je izabran 19. avgusta 2008. godine, a drugi put nakon ovogodišnjih majskih izbora. Đilas je rođen 22. februara 1967. u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju i diplomirao na Mašinskom fakultetu, smer vazduhoplovstvo. Radio je kao novinar. Kao student-prorektor je učestvovao u opozicionom radu, predvodeći studentske demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića 1991. i 1992. godine, a aktivno je učestvovao i u demonstracijama protiv režima 1996. i 2000. godine. Od 2004. do formiranja Vlade Srbije 2007. godine obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike, a od maja 2007. do jula 2008. bio je ministar u Vladi Srbije zadužen za sprovodenje Nacionalnog investicionog plana.

Drugi predsednički kandidat Branimir Kuzmanović (1968), koji trenutno obavlja funkciju predsednika beogradske opštine Vračar, član je Demokratske stranke od njenog ponovnog osnivanja 1990. godine. Od 1996. godine je bio odbornik te stranke u opštini Vračar, a četiri godine potom član i zatim predsednik Izvršnog odbora opštine i član Opštinskog veća. Za predsednika opštine Vračar prvi put je izabran 2006., ponovo 2008. i 2012. godine. Pre početka političkog angažmana bavio se programiranjem i novinarstvom, a po zanimanju je inženjer elektrotehnike. Kuzanović je, takođe, bio viši instruktor za političke veštine Nacionalnog demokratskog instituta i u tom svojstvu držao je obuku političkim aktivistima u Azerbejdžanu, Rumuniji, Belorusiji, Poljskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Tadić: Hapšenja su narušila ugled DS

Boris Tadić po glasanju rekao da mu se čini da je borba protiv organizovanog kriminala stala.

- Mislim da je hapšenje bivših ministara narušili ugled DS. Videćemo u budućnosti da li je borba protiv korupcije prava, ili selektivna. Čini mi se da je borba protiv organizovanog kriminala stala, a dok se u korupciji vrte milioni, u organizovanom kriminalu su milijarde u pitanju - rekao je Tadić.

Tadić možda u nekoj od međunarodnih institucijaPredsednik Demokratske stranke Boris Tadić nije odbacio mogućnost da će političku karijeru nastaviti u nekoj od međunarodnih instiucija, ali nije mogao da potvrdi da li će to biti Savet Evrope.

"Nisam se bavio politikom razmišljajući o karijeri, prosto su izazovi, iskušenja iborbe išli prema meni. Tako će biti i u budućnosti, verovatno u nekim međunarodniminstitucijama. Kojim? Ne znam. Pominju se različite institucije na različitim nivoima, uovom trenutku nemam odgovor, a kada ga budem imao reći ću vam", izjavio je Tadić novinarima u pauzi vanredne skupštine DS.Direktan prenos radnog dela Izborne skupštine Demokratske stranke možete da pratite OVDE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track