Sednica SB UN o Kosovu u utorak

Kriza na kosovu

Sednica SB UN o Kosovu u utorak

Politika -
Ban je u svom izveštaju pozdravio "konstruktivne korake" u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, izražavajući nadu da će on postepeno dovesti do normalizacije odnosa i uspostavljanja trajnog mira u regionu

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u utorak, 27. novembra sednicu na kojoj će biti razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, na sednici će govoriti i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Ban je u svom izveštaju koji je pre nekoliko dana podeljen državama članicama SB UN, kao i Misiji Srbije pri UN, pozdravio "konstruktivne korake" u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, izražavajući nadu da će on postepeno dovesti do normalizacije odnosa i uspostavljanja trajnog mira u regionu.

U izveštaju koji obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra, generalni sekretar UN je ocenio da su načinjeni pozitivni pomaci u nastojanjima da se sprovedu dogovori postignuti u dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da sada treba da usledi potpuno sprovođenje sporazuma.Ban je precizirao da su "konstruktivni koraci" preduzeti tokom ovog perioda u pogledu zajedničkog upravljanja administrativnim prelazima i regionalne saradnje i da to daje "osnova za optimizam".

Šef UN je ukazao da nakon ovih koraka sada treba da usledi potpuno sprovođenje ovih i drugih sporazuma postignutih tokom prošlih sastanaka u okviru dijaloga.Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KiM u poslednja tri meseca, Ban je istakao da je ona bila "pretežno mirna", ali je ukazao da bezbednosni incidenti i dalje izazivaju zabrinutost.

Generalni sekretar UN je pozvao lidere u Beogradu i Prištini, kao i lokalne vlasti, da pokažu "uzdržanost, strpljenje i dobru volju neophodnu kako bi se postiglo održivo rešenje". Sednica SB UN počinje u 15 časova po lokalnom vremenu u Njujorku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track