SB UN podržao dijalog Beograda i Prištine

Za mirno rešenje

SB UN podržao dijalog Beograda i Prištine

Politika -
Stalni predstavnik Rusije u UN kritikovao je kosovskog ministra Envera Hodžaja zbog selektivnosti, jer je govorio o legalnosti i nelegalnosti srpskih institucija na Kosovu, ali ni u jednom trenutku nije pomenuo nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova

NJUJORK - Ambasadori zemalja članica SB UN podržali su nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali su izneli različite stavove o situaciji na Kosovu, posebno na severu, i srpskim institucijama u pokrajini.

Ruski ambasador u UN pozdravio je napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali je upozorio da je potrebno učiniti mnogo toga kada je reč o žaštiti srpskog stanovništva i srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu.

On je, takođe, ocenio da nedavno oslobađanje hrvatskih generala pred Haškim tribunalom ne dobrinosi poboljšanju situacije na Balkanu, uključujući i Kosovo.

Stalni predstavnik Rusije u UN kritikovao je kosovskog ministra Enver Hodžaja zbog selektivnosti, jer je govorio o legalnosti i nelegalnosti srpskih institucija na Kosovu, ali ni u jednom trenutku nije pomenuo nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova.

Predstavnik Kine izrazio je zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova i pozvao na dijalog i rešavanje problema mirnim putem.

Kina je, kako je podsetio, uvek pozivala na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nalaženje rešenja putem dijaloga.

Ambasador je pozdravio dijalog Beograda i Prištine, posredovanje generalnog sekretara SB i UNMIK-a u rešavanju problema u pokrajini i istakao potrebu jačanja koordinacije Euleksa, Kfora i UNMIK-a.

Predstavnica SAD pozdravila je napore Beograda i Prištine na normalizaciji odnosa i nastavku dijaloga koji će, kako je ocenila, omogućiti poboljšanje života njihovih građana.

SAD podržavaju integraciju Kosova i Srbije u EU i u tom cilju dijalog Beograda i Prištine, navela je ona.

Ambasadorka je pozdravila korake dve strane na primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i osudila tenzije i nedostatak slobode kretanja na severu Kosova, pozvavši Euleksa i KFOR-a na bližu saradnju u sprečavanju incidenta.

Ona je podržala istragu o trgovini organima na koju je ukazao izvestilac SE Dik Marti ali je takođe izrazila podršku i Haškom tribunalu i njegovoj odluci da oslobodi hrvatske generale Gotovinu i Markača.

Predstavnik Velike Britanije rekao je da će London nastaviti da podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njihov napredak ka EU.

Situacija na severu ostaje potencijalna pretnja bezbednosti, rekao je on i pozvao Beograd da doprinese ukidanju paralelnih srpskih institucija u tom delu pokrajine. On je ujedno pozvao zemlje koje još nisu priznale Kosovo da to učine.

Predstavnik Francuske u UN je rekao da Francuska iskreno podržava ulazak Srbije i Kosova u EU. On je, međutim, upozorio da je neophodno učiniti dodatne napore na obezbeđivanju uslova za povratak izbeglih.

Predstavnik Nemačke takođe je pozdravio nastavak dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou uz ocenu da normalizacija odnosa treba da bude zajednički cilj, ali je istovremeno ukazao da primena dosada postignutih sporazuma nije dovoljna i da je ključno rešiti pitanje srpskih paralelnih institucija čije postojanje predstavlja, kako je rekao, "kršenje Rezolucije 1244 i stalnu pretnju za stabilnost".

Obe strane, rekao je on, treba da razmotre mogućnost uspostavljanja kancelarija za vezu u Beogradu i Prištini.

Predstanik Indije, koja ovog meseca predsedava SB UN, naveo je kao pozitivan dogovor o implementaciji sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i o primeni sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova.

Predstavnik Portugala takođe je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ulogu Euleksa na terenu i istovremeno osudio napade na versko i kulturno nasleđe zasnovane na etničkim osnovama, rekavši da je dužnost Prištine da to spreči.

Ambasador Azerbejdžana istakao je se pozicija njegove zemlje, koja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i ne priznaje nezavisnost Kosova, nije promenila.

Predstavnik Pakistana istakao je da njegova zemlja smatra da UNMIK i dalje ima ključnu ulogu u održanju stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i pozdravio dijalog kao način rešavanja problema mirnim putem i spremnost dve strane za primenu postignutih sporazuma.

Većina ambasadora osvrnula se na istragu o navodima o trgovini organima iz izveštaja Dika Martija i rad istražnog tima Euleksa, izrazivši podršku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track