Terci: Srbija zaslužuje datum pregovora za EU

Brisel

Terci: Srbija zaslužuje datum pregovora za EU

Politika -
Srpski predsednik Tomislav Nikolić od početka stavljao do znanja da je glavni cilj njegove vlade ulazak u članstvo EU, rekao šef italijanske diplomatije

BRISEL - Šef italijanske diplomatije Đulio Terci izjavio je danas u Briselu da Srbija zaslužuje da joj Savet ministara EU iduće nedelje otvori vrata za pregovore o članstvu. Terci je na završetku zasedanja ministara inostranih poslova NATO, rekao novinarima da ne može "unapred da kaže da li će Savet ministara dati zeleno svetlo" za otpočinjanje pregovora sa Srbijom, ali, kako je naglasio, "italijanski stav je da Srbija zaslužuje da se povoljno uvaži ono što je učinila".

Terci je dodao da je "srpski predsednik Tomislav Nikolić od početka stavljao do znanja da je glavni cilj njegove vlade ulazak u članstvo EU". Šef italijanske diplomatije je kazao da je Nikolić svoje obećanja dokazao tako što ih je ispunio na delu. "Kad je Nikolić počeo da govori o potrebi viskokog političkog prisustva u pregovorima s Prištinom, pojavile su se nedoumice i pitanja šta bi to uopšte moglo da znači, a, u stvari je značilo da je u pitanju prava stvar", naveo je Terci. On je istakao "konstruktivan i predusretljiv stav" srpskog premijera Ivice Dačića tokom tri runde pregovora s Prištinom, uz dobre usluge EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track