Srbi ukazuju na kršenje sporazuma o prelazima

Predsednici opština

Srbi ukazuju na kršenje sporazuma o prelazima

Politika -
Krstimir Pantić rekao da građani mogu da, ukoliko dođe do kršenja Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ponovo oragnizuju proteste

ZVEČAN - Predsednici četiri opštine na severu Kosova ocenili su večeras da se sporazum o integrisanom upravljanju na prelazu Jarinje krši od samog početka njegove primene, a od Vlade Srbije su za to tražili objašnjenje. Na kršenje sporazuma su ukazali predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Dragiša Vasić.

Oni su, gostujući na televizije Most iz Zvečana, najavili da će "od Vlade Srbije tražiti objašnjenje za ono što se dešava na Jarinju i poručili da se neće pomiriti da im neko postavi granicu, niti će da žive u nezavisnom Kosovu". Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da je odluka o prekidu protesta na Jarinju bila teška, ali mudra, jer je tako stvoren prostor državi da reaguje i nastavi putem evropskih integracija. On je podsetio i da građani mogu da, ukoliko dođe do kršenja Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ponovo oragnizuju proteste.

Ukoliko se to dogodi, rekao je Pantić, "inicijativu treba da preuzmu privrednici i vlasnici više stotina privatnih preduzeća na severu pokrajine", a on će biti prvi koji će im se pridružiti i protestvovati zajedno sa njima. "Ponovo ćemo održati sednicu četiri opštine i ako odbornici odluče da se zbog kršenja Sporazuma ponovo protestuje, mi ćemo to poštovati a ne isključujemo i mogućnost njihove radikalizacije", poput postavljanja barikada u sve četiri opštine", rekao je Pantić. Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je podsetio da su odbornici doneli odluku o prekidu protesta, kako ne bi bili okrivljeni za sve loše što se dešava Srbiji.

"Pokazali smo zrelost i jedinstvo i poručili da želimo da budemo sa svojom Vladom od koje očekujemo iskrenost i istinu jer ovaj narod zaslužuje to", rekao je Milović. On je dodao da će građani istrajati i da na Jarinju i Brnjaku nehe biti granice. "Ako dođe do protesta, bićemo sa narodom jer je to pitanje našeg opstanka, a poštovaćemo i odluke skupština opština", rekao je Milović. Podsetio je na jednu od tačaka Zaključaka Vlade Srbije, u kojoj se ističe da ukoliko se ne poštuju odredbe postignute u Briselu, Sporazum će biti suspendovan. "Očekujem da državni vrh, Vlada i Kancelarija za KiM reaguju, jer smo dobili pisane garancije da neće biti granice na administrativnim prelazima, a ukoliko to ne da rezultate, ostaje nam da odbornici na zajedničoj sednici donesu odluku šta nam valja činiti i da složno i jedinstveno branimo svoje interese", rekao je Milović.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je naglasio "da je za građane na severu Kosova od evropskih integracija mnogo značajniji opstanak na svojoj teritoriji". "Naš opstanak je direktno vezan i uslovljen za poteze koje vuče Vlada u Beogradu i narod sa nepoverenjem prati ono što se na samom početku dešava sa primenom Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima", rekao je Ristić. On je dodao da "se već danas dešavaju stvari mimo garancija koje je Vlada Srbije dala svojim građanima kroz zaključke od 6. decembra". "Pre bilo kojih protesta moramo da znamo šta je istina, i šta znači ono što se dešava na prelazu", rekao je Ristić i zapitao da li će Srbi sa severa Kosova, da bi proslavili slavu morati da dopreme vino preko Merdara i da plate carinu.

"To je ponižavajuće za ovaj narod koji ne može da prihvati da se u Briselu odlučuje o njihovim životima i opstanku, pa makar to bilo i ustavno", rekao je Ristić. Predsednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić izrazio je zabrinutost zbog nepoštovanja sporazuma o integrisanom upravljanju na prelazu Jarinje i najavio da će tokom sutrašnjeg dana sa privrednicima razgovarati o toj temi. "Od Vlade smo dobili prvi put pisane garancije i zabrinjavajuće je što se prvi dan one ne poštuju", rekao je Vasić i dodao da je "jedinstvo i sloga najveća garancija rukovodstva i naroda na severu Pokrajine da će Srbi opstati na KiM ali da je neophodna podrška i pomoć vlasti u Beogradu".

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, šef tima Vlade Srbije za tehnički dijalog sa Prištinom Dejan Pavićević je rekao da je Evropska unija obaveštena o tom propustu suprotnom dogovoru o integrisanom upravljanju prelazima i da to više neće biti rađeno. Jedan kamion danas je na prelazu Jarinje greškom Euleksa poslat na Merdare radi carinjenja. Pojedini privrednici sa severa Kosova žalili su se danas da su im kosovski carinici pretili da moraju da voze robu na carinjenje u južnu Mitrovicu jer u suprotnom više neće moći da je uvoze preko prelaza Jarinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track