Država mora da ispita uticaj tajkuna na politiku

Skupština Srbije

Država mora da ispita uticaj tajkuna na politiku

Politika -
Poslanik vladajuće SNS Milovan Drecun takođe smatra da istražni organi sami mogu da ispitaju veze tajkuna i političara, zbog čega, kako kaže, LDP trči pred rudu sa svojom inicijativom

BEOGRAD - Inicijativu LDP da se u Skupštini Srbije formira anketni odbor koji bi ispitao veze političara i partija sa tajkunima većina parlamentarnih stranaka podržava u načelu, ali poslanici vladajuće većine poručuju da je to, ipak, posao koji treba da obave nadležni državni organi. Predlog LDP, međutim, u ovom trenutku nema neophodnu podršku da bude i realizovan.

Lider NS i ministar u Vladi Srbije Velimir Ilić rekao je da nema ništa protiv anketnog odbora, ali da taj posao treba prepustiti nadležnim državnim insitucijama. Sličnog je mišljenja i šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić. "SPS će se uvek pricipijelno zalagali da se na transparentan način govori o fenomenima u srpskom društvu. Ne vidimo ništa loše da se ta priča istraži i kroz formu anketnog odbora, ali smatramo da postoje državni organi koji to mogu da utvrde", kazao je Ružić.

On je dodao da ukoliko posotoji većinska politička volja da se to pitanje ispita neće biti problema, ali da ne vidi na koji će način anketni odbor bolje od državnih organa da ispita tu situaciju.

Poslanik vladajuće SNS Milovan Drecun takođe smatra da istražni organi sami mogu da ispitaju veze tajkuna i političara, zbog čega, kako kaže, LDP trči pred rudu sa svojom inicijativom."Dok istražini organi rade posao nema potrebe za anketnim odborm, a kada se utvrde činjenice može da utvrđuje nešto što do kraja nije ispitano. To je čist marketinški trik LDP", kazao je Drecun.

Poslanik DS Borislav Stefanović je poručio da ta stranka podržava rad svih tema koja treba da utvrde da li je bilo nezakonitih radnji, ali da se istovremeno zalaže da borba protiv korpucije ne bude selektivna. U tom smislu on je naveo da DS podržava i inicijativu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se formira radno telo koje će utvrditi da li je postojao uticaj tajkuna na poslanike u Skupštini Srbije odgovorne za donošenje zakona od 2000. godine, ali da zahteva da se to odnosi i na period od 1990. godine do danas i u tom smislu i na uticaj koji je Srpska radikalna stranka imala na budžet Srbije.

"Tražimo da se utvrdi ko je od tajkuna stekao bogatstvo i na koji način i da li je to bilo samo od 2000. ili još od 1990. godine kada su na vlasti bili Slobodan Milošević, Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj. Mi tražimo da se ovaj predlog oplemeni", kazao je Stefanović.

Šef poslaničke grupe SPO-DHSS Aleksandar Jugović rekao je da nije čuo da je to samo ideja LDP, već da i vlada predlaže radno telo koje bi ispitalo donošenje zakona koji su praktično omogućili da se tajkuni lakše i brže obogate. U tom smislu on se složio radno telo treba formirati. Šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samaržić je naveo da anketni odbor jeste mehanizam uz čiju pomoć mogu da se ispitaju sumnjive stvari, ali da ta stranke ne može da podrži inicijativu dok ne vidi o čemu se tu konkretno radi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track