Kosovski Srbi s Nikolićem o platformi
Foto: Beta

Predsedništvo

Kosovski Srbi s Nikolićem o platformi

Politika -
U saopštenju iz Nikolićevog kabineta nije navedeno ko će razgovarati sa predsednikom, ali je u Predsedništvu rečeno da će biti oko 30 ljudi

BEOGRAD - Predstavnici kosovskih Srba ušli su danas oko 14 sati u Predsedništvo Srbije gde će sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem razgovarati o platformi za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju iz Nikolićevog kabineta nije navedeno ko će razgovarati sa predsednikom, ali je u Predsedništvu rečeno da će biti oko 30 ljudi.

Među ljudima koji su ušli u Predsedništvo su i predsednici četiri opštine sa severa Kosova.

Predsednik Srbije je juče sa opozicionim liderima razgovarao o platformi za Kosovo. U platformi Beograd zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

U autonomnoj oblasti bi, pored opština na severu Kosova, trebalo da budu opštine kao Gračanice, Štrpce i druge. U platformi, koja ima oznaku non pejper dokumenta (non-paper) se zahteva i da male enklave, poput sela, imaju status opština i da dobiju specijalni status.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track