Dačić: Pripremite se, pred velikim smo ispitom
Foto: Tanjug

Glavni odbor SPS

Dačić: Pripremite se, pred velikim smo ispitom

Politika -
Sledeća godina je godina velikih ispita, pripremite se jer neće biti odlaganja, niti drugog ispitnog roka, a mi sa bojnog polja ne možemo da pobegnemo", kazao je lider SPS na sednici Glavnog odbora

BEOGRAD - Predsednik socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić poručio je danas da se ta stranka i on nalaze pred velikim ispitom i založio se za "racionalnu politiku" koja će rešiti problem Kosova i ekonomske probleme Srbije.

"Sledeća godina je godina velikih ispita, pripremite se jer neće biti odlaganja, niti drugog ispitnog roka, a mi sa bojnog polja ne možemo da pobegnemo", kazao je Dačić na sednici Glavnog odbora SPS u beogradskom centru "Sava".

Govoreći o državnoj platformi za Kosovo, Dačić je rekao da Srbija u središte politike stavlja očuvanje interesa Srba na Kosovu, a tamošnjim Albancima nudi dijalog.

"Treba nam rešenje za Kosovo i Metohiju koje će uvažiti legitimne interese Srba na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić.

Dačić je kritikovao vlasti od 5. oktobra 2000. što nisu uspele da zaštite srpske interese na Kosovu i rekao:

"SPS je ratovao za Kosovo, a optužuju nas oni koji nisu speli da očuvaju ono što je tada izboreno", ocenio je Dačić. Dačić je istakao da će Srbija nastaviti put ka EU i da joj je članstvo u Uniji potrebno pre svega iz ekonomskih razloga.

"Tragična politika bi bila da jedino naša deca u regionu za 10 do 20 godina ne budu u Evropskoj uniji", ukazao je Dačić. U govoru tokom kojeg se povremeno obraćao kao premijer, a povremeno kao predsednik SPS, Dačić je rekao da želi jaču regionalnu saradnju i ne želi sukobe sa susedima. Dačić je ukazao da je nazaposlenost u srbiji 25 odsto, a među mlađima od 30 godina i 50 odsto.

"Potrebni su nam ekonomski rast i investicije", rekao je Dačić i dodao da je i zato važno da Srbija nastavi put ka EU. Govoreći o koristi od članstva u EU, Dačić je pomenuo primer Bugarske kojoj EU pomaže u finansiranju i izgradnji auto-puteva. Lider SPS i premijer Srbije je najavio državne mere za podsticanje nataliteta, ukazavši na negativan prirodni priraštaj: godišnje se rodi 40.000 dece manje od broja ljudi koji umru.

"Ne trebaju nam neprijatelji, ubićemo sami sebe", rekao je Dačić, o smanjenju stanovništva, ali nije precizirao mere za podsticanje rađanja. Dačić je, kao predsednik SPS, najavio da će ta stranka jačati svoje odnose sa partnertima u Vladi, uključujući SNS kao najjaču stranku.

"Oduvek sam govorio da vlast mora da deli sudbinu svoga naroda, a ako narod ne može da živi bolje, onda ne sme ni vlast", rekao je Dačić. On je naveo da građani Srbije imaju velika očekivanja od Vlade, a pre svega očekuju više pravde. U toku je deo sednice Glavnog odbora SPS na koji novinari nemaju pristup.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track