Dijalog o Kosovu: Još bez rešenja za carinu i dažbine

Dijalog o Kosovu: Još bez rešenja za carinu i dažbine

Politika -
U toku je tehnički dijalog Beograda i Prištine i u roku od sedam dana treba da se nađe rešenje i da se utvrde jasna pravila igre, rekaojepremijer Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da u dijalogu Beograda i Prištine nije postignuto nikakvo rešenje za carinu i druge dažbine. Dačić je dodao da je danas u Briselu u toku tehnički dijalog Beograda i Prištine i da u roku od sedam dana treba da se nađe rešenje i da se utvrde "jasna pravila igre".

"Do rešenja treba da dođe 17. januara i do sada nije predviđena nikakva promena stanja na terenu. Ukoliko dođe do promene, Srbija je nikada neće prihvatiti", rekao je Dačić novinarima prilikom posete gradilištu mosta preko Dunava u Beogradu. Dačić je kazao da do sada nikakvim dogovorom nije definisano na koji će se način plaćati dažbine i koliko će se novca vraćati srpskoj zajednici na Kosovu. Generalni direktor kosovske carine Naim Huruglica izjavio je juče da će se danas za svu robu koja ulazi na Kosovo plaćati zakonima propisane dadžbine.

Srbi na severu Kosova najavile su nove blokade prelaza ako budu primorani da plaćaju dažbine Prištini. Govoreći o spomeniku Oslobodilačkoj vojsci Bujanovca, Preševa i Medveđe (OVBPM) u Preševu, Dačić je kazao da su u toku razgovori o tome gde bi taj spomenik trebalo premestiti.

"Ne želimo zaoštravanje situacije. Svesni smo težine stanja na terenu. Mi smo Albancima predložili da ga sami uklone pošto mu tu nije mesto", rekao je Dačić. Vlasti u Srbiji smatraju OVPMB terorističkom organizacijom i traže da se ukloni spomenik postavljen u novembru u centru Preševa. Lokalni odbornici Albanaca u subotu treba da odluče o sudbini spomenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track