Grubješićeva u utorak u Londonu

Poseta zemljama EU

Grubješićeva u utorak u Londonu

Politika -
Potpredsednica Vlade započinje intenzivnu diplomatsku aktivnost u okviru koje će se sastati se sa najuticajnijim ministrima evropskih i spoljnih poslova zemalja Evropske unije

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, sutrašnjom posetom Londonu, započinje intenzivnu diplomatsku aktivnost u okviru koje će se sastati se sa najuticajnijim ministrima evropskih i spoljnih poslova zemalja Evropske unije, saopšteno je jutros iz njenog kabineta.

Potpredsednica Vlade će svojim sagovornicima ponoviti jasan stav Srbije da zbog budućnosti svih svojih građana želi da bude deo porodice evropskih naroda, ali i da tokom pristupanja treba da ima isti tretman koji su imale i druge zemlje u tom procesu, navodi se u saopštenju.

Najvažniji susreti planirani su tokom prvog ovogodišnjeg sastanka ministara evropskih poslova zemalja EU koji će se održati u Dablinu, u Irskoj, koja je 1. januara preuzela predsedavanje EU, a potpredsednica Vlade će se naredne nedelje u Evropskom parlamentu obratiti članovima odbora za spoljne poslove koji raspravlja o proširenju EU.

Grubješić u utorak putuje u London, 17. januara u Kopenhagen, u Dablin putuje 20. januara, a višednevnu posetu evropskim zemljama završiće u Briselu 22. januara, gde će se obratiti članovima odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na kojem se očekuje rasprava o rezoluciji EP o proširenju EU na zemlje Zapadnog BalkanaKako se navodi Grubješć će evropskim zvaničnicima predstaviti aktivnosti Vlade na polju evrointegracija, normalizacije odnosa sa Prištinom, kao i najnoviju Rezoluciju Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Grubješić će ukazati na punu posvećenost Vlade nastavku unutrašnjih reformi, posebno u oblastima ekonomije, pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala.

U utorak potpredsednica Grubješić prvo putuje u London gde će se sastati sa ministrom evropskih poslova Velike Britanije Dejvidom Lidingtonom, koji je nedavno izjavio da ta zemlja daje punu podršku evropskoj budućnosti Srbije.Ona će u britanskoj prestonici razgovarati i sa Angusom Lapslijem, direktorom Sekretarijata za evropske poslove u kabinetu premijera Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sa Patrikom Rokom, političkim savetnikom premijera Kamerona.Nakon toga, Grubješić će u Gornjem domu britanskog parlamenta (House of Lords) razgovarati sa članovima Odbora za evropske poslove, koji je zadužen za pitanje proširenja EU.

Posle Londona potpredsednica Vlade 17. januara odlazi u Kopenhagen gde će se sastati sa ministrima spoljnih i evropskih poslova Danske Vilijem Sovndalom i Nikolajem Vamenom.

Sagovornici Grubješićeve u danskoj prestonici biće i šefovi parlamentarnih odbora za spoljne i evropske poslove.Iz Danske, potpredsednica Vlade putuje u Dablin 20. januara, gde će učestvovati na prvom sastanku ministara evropskih poslova svih zemalja članica EU od kada je Irska preuzela predsedavanje Unijom. Ovaj sastanak biće posvećen diskusiji o aktuelnim pitanjima u procesu proširenja EU.

Grubješić će u glavnom gradu Irske učestvovati i na radnom sastanku ministara zaduženih za evropske i spoljne poslove koji dolaze iz stranaka članica Evropske narodne partije (European People"s Party - EPP), najveće i najuticajnije panevropske političke grupacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track