Dačić: Dogovor o dažbinama korak ka autonomiji Srba

Pregovori

Dačić: Dogovor o dažbinama korak ka autonomiji Srba

Politika -
Premijer Srbije ivica Dačić izjavio je da dogovor o dadžbinama predstavlja prvi važan korak ka autonomiji Srba na Kosovu

BEOGRAD - Dogovor koji je postignut o naplati dažbina na administrativnim prelazima je prvi važan korak ka uspostavljanju autonomije za Srbe na Kosovu, jer je osnova svake autonomije i finansijska, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Na pitanje da autonomija može da postoji samo u okviru nezavisne džave, Dačić je odgovorio:

"Jesam li ja pisao platformu? Ja sam ušao u igru u drugom poluvremenu. Nalazimo se u fazi realizacije sporazuma pa i nekih koji su ranije definisali Kosovo kao posebnu carinsku terotoriju. Uostalom, i Cefta sporazum je potpisan tako da je Kosovo posebna carinska terotorija. Ja to sigurno nisam uradio. Takođe nisam definisao da će na administrativnim prelazima biti carinici", rekao je Dačić.

"Znači, mi smo doneli platformu u kojoj se kaže da nećemo priznati nezavisnost Kosova, ne govorimo o statusu, ali smo sami predložili da se formira zajednica srpskih opština. To nije priznanje nego organizacija vlasti na toj terotoriji koja je difinisana i Rezolucijom 1244. Neke institucije Srbije koje sada postoje moraju da se transformišu u institucije zajednice srpskih opština", rekao je Dačić.

Ističući da neće biti demontaže ili ukidanja srpskih institucija, Dačić je rekao da, "ako uopšte budemo postigli dogovor, to bi trebalo da bude transformacija tih institucija i one bi trebalo da imaju sistem specijalnih veza sa Beogradom".

"Sa druge strane, ako ne bude dogovora, mi sigurno nećemo ukidate neke institucije, jer nema drugih. Kada u Prištini govore o demontaži institucija oni misle kako da rešimo pitanje suda u Mitrovici i pitanje policije, jer smatraju da mi imamo hiljade ljudi koji u okviru policije borave na Kosovu. To nije tačno. Srbija nema svoj bezbednosni sistem na Kosovu", rekao je Dačić.

"Mi, međutim, želimo da razgovaramo o celovitom rešenju, što znači da kada imamo zajednicu opština, treba organizovati izbore za te legitimne organe vlasti u četiri opštine. Možda ih bude i više tamo gde su Srbi većina bez obzira na teritorijalnu povezanost, kao što su Gračanica ili Štrpce", kazao je premijer, navodeći da bi se "posebno uredilo kakav bi bio njihov odnos prema vlastima u Prištini, a kakav prema Beogradu".

Na pitanje da je to onda uključivanje Srba u život Kosova, čemu su se na severu žestoko protivili, Dačić je odgovoriio:"Tako je, ali oni su podržali ovu platformu predsednika (Tomislava) Nikolića u onom smislu u kojem je govorila o tome da će to biti jedno sveobuhvatno rešenje. Mi sada imamo spojene teničke i političke pregovore. Došli smo do jedne faze u kojoj resavamo pojedinačna pitanja i to privremeno dok ne dođemo do jednog sveobuhvatnog rešenja. To sveobuhvatno rešenje se ne odnosi na status. Mi ne želimo da menjamo naš stav o statusu".

Napominjući da sigurno neće ništa uraditi što bi išlo na štetu Srba koji žive na KiM, Dačić je rekao da je prošlost jedino što ne može da popravi.

"Nisam ja pisao Rezoluciju 1244. Kako ja mogu da pričam o institucijama Srbije, a predsednik Srbije ne može na Božić da ode na Kosovo. Moramo da shvatimo u kom realnom vremenu živimo. Mi moramo da prilagodimo naše stavove svemu onome što smo prihvatili svih ovih godina. I zato se sada na nas vrši pritisak da tamo ne treba da budu institucije Srbije, a niko ne bi vršio pritisak da su to institucije Srba", kazao je premijer.

Dačić je istakao da kada je Kosovo u pitanju "mi držimo kočnicu UN i to će tako biti decenijama" i da "status Kosova nije rešen sve dok ne dobiju stolicu u UN".

"Međutim, sada se otvorio jedan presedan. Možda će neki tražiti da Kosovo ode putem Palestine. I mnoge zemlje na svetu rade na tome. Mi smo glasali u UN za Palestinu i to jedini iz regiona, ispada da smo glasali protiv svojih interesa. I možda će sad taj slučaj da iskoriste za Kosvo", rekao je on.

"Članstvo u UN je jedna od retkih stvari koje Priština danas ne može da dobije. Skoro sve drugo mogu da dobiju. Zato sam rekao da možemo da razgovaramo o stolici u UN. Ali da vidimo šta je predlog za konačno rešenje. To je jedina tema zbog koje bi oni bili spremni da razgovaraju o statusu", rekao je premijer.

Dačić: Ne postoje dve politike

Dačić je naglasio da ne postoje dve politike - jedna koju vodi predsednik i druga koju zastupa vlada.

"Postoje samo različite nadležnosti koje svako od nas ima. To nas tera da ponekad vlada bude praktičnija, jer mora da obavlja operativnije poslove nego što to nameće funkcija predsednika Republike. I u tom smislu imali smo izuzetno međusobno razumevanje suočavajući se sa argumentima šta je neophodno preomeniti o platformi o KiM. Teška srca je predsednik pristao da se to promeni", kazao je Dačić.

"Ako bi bilo izbora, ne bi bilo moguće da realizujemo sve ono o čemu smo pričali, a to je i Vučićev i moj cilj. Za nas dvojicu ovo je, pre svega, životni ispit. Mi nećemo imati popravni ispit. Mi se bavimo veoma teškim, ozbiljnim, opasnim i nepopularnim stvarima. I naš cilj je da ako možemo dođemo do nekog rešenja koje je u našem nacionalnom i državnom interesu - da dobijemo datum, ekonomski oživimo zemlju i uspostavimo dobre odnose u reguionu", kazao je Dačić.

"Svako ko se bavi politikom mora da bude spreman da izbori mogu da se dese sutra, ali to nije naš cilj. Ako nema šanse da uspemo u onome što hoćemo, ako postoje zastoji u reformama, prepreke u tome da rešavamo ove stvari, sigurno da se onda može razgovarati o izborima", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track