Dačić: Nisam pitao zapad, Preševo je u Srbiji

Unutrašnje pitanje

Dačić: Nisam pitao zapad, Preševo je u Srbiji

Politika -
Poruka za međunarodnu zajednicu je - ne dozvoljavam da se Srbiji nameću standardi koji ne važe za njihove zemlje, rekao premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije nikoga iz međunarodne zajednice pitao za uklanjanje spomenika pripadnicima takozvane OVPBM u Preševu, navodeći da je to unutrašnje pitanje Srbije i da je sve urađeno po zakonu. "Poruka za međunarodnu zajednicu je - ne dozvoljavam da se Srbiji nameću standardi koji ne važe za njihove zemlje. Nisam nikog pitao, jer je to naše unutrašnje pitanje. Druga je stvar da smo upotrebili silu, prekomernu silu i da je bilo incidenta", rekao je Dačić.

On je podsetio da je jedino što je dobio kao stav od međunarodne zajednice jeste da je to unutrašnje pitanje Srbije i da sve treba da bude rešeno u skladu sa zakonom, a zakon je, kako je istakao, ispoštovan. Dačić je kazao da prilikom uklanjanja spomenika u Preševu niko nije želeo da ponizi osećanja Albanaca, kao i da spomenik nije oštećen."Ne može da postoji jedna ovako jasna provokacija koja je direktno uperena protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije. Nije preimenjena sila, nije bilo incidenata. Ako neko namerava da pravi incidente ili nerede mora da zna da će naići na čvrst odgovor države Srbije", naveo je Dačić.

Reagujući na stav kosovske vlade da uklanjanje spomenika u Preševu dovodi u pitanje proces dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da "niko ne pita kosovsku vladu da li će se voditi pregovori". "Ovo nije deo pregovora, ne zato što nisam hteo, već zato što niko nije hteo da meša ta dva pitanja", kazao je premijer Srbije.

Dačić je ranije danas rekao Tanjugu da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu. "Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države", rekao je Dačić.On je kazao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile". Pripadnici Žandarmerije jutros su oko 7. 15 časova uklonili spomenik bivšim pripadnicima tzv OVPBM sa trga ispred zgrade opštine Preševa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track