Dačić-Bevanda: Izaći iz začaranog kruga devedesetih
Foto: Tanjug

Zvanična poseta

Dačić-Bevanda: Izaći iz začaranog kruga devedesetih

Politika -
Šef Saveta ministara BiH i premijer Srbije prvo će imati tet-a-tet susret, a potom će biti održan i plenarni sastanak
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda doputovao je danas u Beograd i na početku posete sastao se sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Bevandi je priređen svečani doček uz vojne počasti.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da Srbija i BiH treba da izađu iz začaranog kruga 90-ih godina i da se usredsrede na dobrosusedske odnose i zajedničku budućnost.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i u skladu sa tim poštovaće teritorijalni integritet i suverenitet BiH i podržavati svaki dogovor tri naroda i dva entiteta", rekao je

Dačić na konferenciji za novinare posle susreta sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Premijer je naglasio da Srbija želi dobre odnose ne samo sa RS već i sa Federacijom BiH.

Dačić je rekao da bi uskoro trebalo da dođe do susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i članovima Predsedništva BiH, a da će vlade nastaviti kontinurano da sarađuju i održavaju forume dva puta godišnje.Bevanda je sa svoje strane istakao da želi direktne kontakte, i da za saradnju u regionu nisu potebni nikakvi posrednici ili sastanci u Briselu.

Kako je ocenio Dačić, dve države mogu da sarađuju na polju evrointegracija - od zajedničkog nastupa na evropskom putu do korišćenja fondova EU.Pitanje granice će se rešavati kroz komisije zadužene za to pitanje, dodao je premijer Srbije, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rešenja.

Bevanda je dodao da ta granica većim delom definisana i da postoje četiri sporne tačke."Prepustićemo stručnjacima da rade na tome", dodao je on.

Dačić i Bevanda su se složili da je potrebno dovršiti pitanje izbeglica i raseljenih. Dačić je podsetio da bi Srbija trebalo za te potrebe da dobije još 300 miliona evra a BiH 100 miliona, dok je Bevanda naglasio da je potrebno učiniti sve da ta sredstva ne leže na nekim računima već da se iskoriste.Na dnevnom redu bilo je i pitanje sukcesije, imovine, nestalih, a kako je rekao, postoji spremnost za potpisivanje sporazuma i izručenju koji bi omogućio efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.

Prema Dačićevim rečima, potreban je i novi sporazumo readmisiji, a ekonomska saradnja treba da bude prioritet. Podsetivši da je BiH za Srbiji najvažnij spoljnotrgovinski partner, premijer je naveo da je potrebna saradnja u cilju zajedničkog nastupa na trećim tržištima, kao i u oblastima saobraćaja, elektroprivrede, poljoprivrede, mašinogradnje."Daljim unapređenjem ekonomske saradnje baviće se komisije. Srpsku komisiju predvodi ministar Ljajić, a naredni sastanak bi trebalo da bude u martu", rekao je Dačić.Kao još jednu oblast koja pruža velike mogućnosti on je naveo vojsku.

Bevanda je takođe izrazio nadu da neće doći do ukidanja bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track