Ustavni sud razmatra Jeremićevu žalbu protiv Đilasa

Ocena ustavnosti

Ustavni sud razmatra Jeremićevu žalbu protiv Đilasa

Politika -
Kako je rečeno u USS, za navedeni predmet određeni su sudija izvestilac i stručni saradnik

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije pokrenuo je postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Glavnog odbora Demokratske stranke da se iz te stranke isključi poslanik Vuk Jeremić.

Kako je rečeno u USS "povodom inicijative Vuka Jeremića za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke GO DS (broj 009/02-28) od 28. decembra 2012. godine, koja je Sudu podneta 19. februara 2013. godine, formiran je predmet s oznakom IUo-72/2013".

Kako je rečeno, za navedeni predmet određeni su sudija izvestilac i stručni saradnik.

Jeremić, koji je i predsedavajući Generalne skupštine UN, rekao je prilikom podnošenja inicijative USS da je odluka GO DS da svi ministri bivše vlade iz redova demokrata treba da vrate poslaničke mandate stranci ili će biti isključeni iz nje „duboko suprotna duhu i slovu Ustava i osnovnim ustavnim načelima“ i da očekuje da će „Ustavni sud ustati u odbranu Ustava i time pokazati neprihvatljivost pravne i političke samovolje kojom se krši Ustav“.Kada je reč o rokovima za postupanje, u USS kažu da ni Ustavom, ni Zakonom o Ustavnom sudu, niti Poslovnikom o radu USS nisu propisani rokovi u kojima je Sud obavezan da postupa po inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti opšteg akta."Imajući u vidu broj predmeta u radu, Ustavni sud kvartalnim Planom i programom rada, koji se usvaja na sednici svih sudija, određuje koji će se predmeti rešavati prioritetno, naročito vodeći računa o redosledu prijema, te će u skladu s tim postupati i kada je reč o ovom predmetu“, kažu u USS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track