Nikolić: Postoji granica koju Srbije ne sme da pređe

U susret pregovorima

Nikolić: Postoji granica koju Srbije ne sme da pređe

Politika -
Ssvim je jasno da postoji granica koju Srbija ne sme da pređe - ta granica je potpuno prostiranje insitucija iz Prištine na celu teritoriju KiM, posebno prostiranje na četiri opštine na severu KiM, jer bi to značilo da Srbi nestaju sa tog prostora

BEOGRAD- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da postoji granica koju Srbija ne sme da pređe, a to je potpuno prostiranje insitucija iz Prištine na celu teritoriju Kosova i Metohije i dodao da bez Srbije nema nezavisnosti Kosova što je adut da se Priština u razgovorima natera da prihvati ono što je razumno i normalno.

Nikolić je rekao da je Srbija svojevremeno prihvatila da EU organizuje razgovore između Beograda i Prištine zato što želi da ispuni uslove EU čime bi pomogla sebi da otpočne pregovore i jednog dana bude njen punopravni član .

Da je tada neko razmišljao o tome da su to ustvari pregovori o nezavisnosti KiM, odustao bi, smatra Nikolić, od te ideje i sve bi ostalo u okviru SB UN, "tamo gde je i mesto".

Međutim, dodao je predsednik Srbije, sada je to veoma teško jer postoje različite blokade i u samom SB UN.

"Kako postoje države koje nikada neće priznati nezavisnost (Kosova) tako postoje i one koje su to priznale a imaju isto pravo veta i tu je potpuna blokada...i zbog toga sam i ranije govorio da bez Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije i da je to ustvari adut da se Priština natera da prihvati ono što je razumno i normalno" rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da pretpostavlja da iz Brisela ima "tihog" pritiska na članove našeg pregovaračkog tima i saradnike i neposredno predsednika Vlade i prvog potpredsednika da popuste.

"Ali sasvim je jasno da postoji granica koju Srbija ne sme da pređe - ta granica je potpuno prostiranje insitucija iz Prištine na celu teritoriju KiM, posebno prostiranje na četiri opštine na severu KiM, jer bi to značilo da Srbi nestaju sa tog prostora...Mi imamo podršku građana za ovakvo ponašanje i to je očigledno i samo ovakvim ponašanjem možemo da odbranimo Srbiju" rekao je predsednik države.

On je podvukao da Srbija traži nastavak pregovora, da je popustila čak i od stava sa kojim je otišla na pregovore ali da je dalje nemoguće.

Nikolić je naveo i da od tri uslova koje je Srbija postavila prihvatanje samo jednog, ne znači da je to prihvatljivo za Srbe.

http://www.youtube.com/watch?v=9ln8fCx3hlg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track