INICIJATIVA: Vrebalov u septembru kreće u promenu Ustava
Foto: Nemanja Pancic

INICIJATIVA: Vrebalov u septembru kreće u promenu Ustava

Politika -
Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor rekao je da promenljivo vreme, u meteorološkom smislu, ne pogađa svakog na isti način, zbog čega pojedini vrcaju razne ideje po medijima

BEOGRAD - Potpredsednik Skupštine Vojvodine i funkcioner Demokratske stranke Milivoj Vrebalov najavio je da će u septembru s koalicionim partnerima u pokrajinskom parlamentu razgovarati o inicijativi za izmenu Ustava Srbije.

"Očekujem da će sledeći korak Skupštine APV, posle tih konsultacija u koaliciji, biti zvanična inicijativa za izmenu Ustava, koja će krenuti upravo iz Vojvodine", rekao je Vrebalov.

On je istakao da je aktuelni Ustav vojvođansku autonomiju "sveo ne samo na fasadu" već da je i "generator svih problema u Srbiji". Vrebalov je kazao da Ustav mora da bude promenjen i zbog toga što "predstavničko telo dva miliona ljudi (Skupština Vojvodine) stavlja u podređen položaj u odnosu na bilo kog republičkog poslanika".

Da bi ta inicijativa uspela, neophodno je da Skupština APV donese odluku o inicijativi za izmenu Ustava, za šta je potrebna podrška Lige socijaldemokrata (LSV) i Saveza Vovođanskih Mađara (SVM), posle čega se ta odluka šalje Skupštini Srbije na usvajanje.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor rekao je da "promenljivo vreme, u meteorološkom smislu, ne pogađa svakog na isti način, zbog čega pojedini vrcaju razne ideje po medijima". On je naveo da se nada da će se "uskoro vreme stabilizovati" i da će se "svi odmoriti od svega, pa i od ovakvih ideja".

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao je da je ta stranka spreman da podrži inicijativu koja ide u pravcu ostvarivanja programa te stranke."Voleo bih da vladajuća koalicija u Srbiji shvati da je autonomija Vojvodine korisna za čitavu Srbiju i da Vojvodina treba da bude most između Srbije i Evrope, te da je ne treba finansijski gušiti nego pomagati", kazao je Kostreš.

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Maja Gojković rekla je za list da se Ustav ne menja tako što to pitanje iz političkih razloga pokreće jedna stranka, dok je šef opozicione poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS Pavle Budakov kazao da nije čuo za takvu inicijativu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track