Dačić: Tačno, SNS i SPS verovatno će se rotirati
Foto: Dragana Udovicic

Premijer potvrdio pisanje Kurira o rekonstrukciji

Dačić: Tačno, SNS i SPS verovatno će se rotirati

Politika -
Premijer nije isključio mogućnost rokade resora, ali je naglasio da neće biti „seče knezova“ i da je sledeća tema određivanje ciljeva Vlade

BEOGRAD - Spremni za ozbiljno provetravanje Nemanjine 11.Premijer Ivica Dačić nije isključio mogućnost „rotacije nekih ministarstava SPS i SNS“, čime je potvrdio pisanje Kurira da je na sastanku lidera vladajuće koalicije u nedelju postignut načelan dogovor da SNS, SPS i URS zamene mesta u pojedinim ministarstvima.- Postoji mogućnost da se to uradi, ali to podrazumeva promenu koalicionog sporazuma - rekao je Dačić i dodao da neće biti „seče knezova“, ali nije želeo da imenuje ministre koji će biti zamenjeni, istakavši da je najveća odgovornost na šefovima stranaka koje čine koaliciju.Brzo u EU- Još nismo stigli do faze da o tome razgovaramo, ali definitivno se nećemo svađati - rekao je premijer. On je ponovio da se na prvom sastanku posvećenom rekonstrukciji govorilo o ciljevima koje Vlada treba da ostvari posle promena i objasnio je da će upravo ti ciljevi biti tema tokom ove sedmice.- Glavni ciljevi u budućem radu Vlade biće ubrzanje pregovora o članstvu u EU i samo članstvo Srbije, kao i borba protiv nezaposlenosti - kazao je Dačić. Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Dačić kao realni političar shvatio da mora biti fleksibilan jer je izgubio ucenjivački potencijal.- Jasno je da ne bi dugo ostao premijer, niti bi njegov SPS ostao u vladajućoj koaliciji ako bi nastavio s ucenama. Posle početnog dizanja cene, Dačić je dao signal da je spreman da razgovara o rešenjima za opstanak Vlade. To podrazumeva promene u prosveti, gde je bilo mnogo afera. Nije bolje ni u zdravstvu - kaže on.Nova energijaAnđelković objašnjava da u rekonstruisanoj Vladi očekuje da će duh i dinamika koje je Vučić uneo u rad ove vlade biti preneti i u ministarstva u kojima ima najviše problema, zbog čega bi rotacija bila dobro rešenje.Podsetimo, Kurir je juče objavio da postoji mogućnost rokade resora prema kojoj će se SPS odreći ministarstva prosvete, saobraćaja i zdravstva, dok bi socijalistima SNS ustupio resor kulture, sporta i prirodnih resursa. URS će jedno ili dva ministarstva zameniti s koalicionim partnerima.

Kurir 9. jul 2013.
Kurir 9. jul 2013.

Ne prihvatam drugi resorPremijer Ivica Dačić nas je obavestio da će biti razgovora o eventualnoj rotaciji pojedinih ministarstava unutar vladajuće koalicije - rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i dodala da ne zna da li je i ona viđena za smenu.- Ništa nije nemoguće. Ne bih prihvatila drugo ministarstvo jer bilo mi je potrebno nekoliko meseci da uđem u problematiku. Ulaziti u drugi segment za mene bi bilo teško - kazala je ona i istakla da karijeru neće nastaviti van zemlje kao ambasador:- Sad sigurno neću otići profesionalno van zemlje, odem rado samo kod svojih unuka.

Smene i u javnim preduzećimaTeku i pregovori za smene direktora u desetak javnih preduzeća i, kako Kurir saznaje, prvi na listi za smenu su čelnici EPS, Dunav osiguranja“, „Železnica Srbije“...- Nije isključeno ni to da će biti smenjen generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović. O tome se razgovara - navodi izvor našeg lista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track