EKSKLUZIVNO Malik Obama: Reći ću Baraku da je Srbija divna zemlja!
Foto: Nemanja Pančić

Intervju, predsednik fondacije „Barak Husein Obama“, brat američkog predsednika govori za Kurir

EKSKLUZIVNO Malik Obama: Reći ću Baraku da je Srbija divna zemlja!

Politika -
S predsednikom Nikolićem sam imao vrlo konstruktivne razgovore i uveren sam da ću uskoro ponovo posetiti vašu zemlju

BEOGRAD - Želim da s narodom Srbije podelim koliko sam uzbuđen i srećan što sam u vašoj zemlji, kaže na početku razgovora za Kurir Malik Obama, polubrat američkog predsednika Baraka i čelnik fondacije „Barak Husein Obama“.♦ Polubrat ste najuticajnijeg čoveka na svetu, predsednika SAD.- Prvo bih želeo da razjasnim jednu stvar: mi se ne delimo po tome da li smo polubraća ili braća. Barak je moj brat i ja sam njegov brat po krvi. To je to. Za mene je on moj najrođeniji brat.U kakvim ste odnosima?- Naravno da smo u dobrim i bliskim odnosima. Ali, nažalost, zbog prirode njegovog sadašnjeg posla ne možemo da budemo zajedno tako često. Nekad mogu samo da mu kažem: „Zdravo, brate, kako si?“Da li ste u prilici da se čujete barem telefonom?- Da, ali ne baš često. Priznajem, ranije, dok nije bio predsednik, naši susreti i razgovori su bili mnogo češći. Ali naravno da ga razumem i volim. Znate, on je ipak prvi čovek Amerike. I za poziv telefonom potrebna je posebna procedura zbog njegove bezbednosti. Naravno da delimo zajedničke vrednosti, stavove i ideje, ali među nama ima i razlika. Ja imam svoje mišljenje i ono se ponekad razlikuje od mišljenja mog brata. To je, uostalom, i normalno. Ali to su detalji iz naših međusobnih odnosa, i to ne mogu da delim s javnošću. Ako bude prilike, ispričaću mu o mojoj poseti Srbiji i Balkanu i gostoljubivosti koju sam osetio.Sreli ste se s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. O čemu ste razgovarali?- S predsednikom Nikolićem sam imao vrlo konstruktivne razgovore i uveren sam da ću uskoro ponovo posetiti vašu zemlju. Razgovarali smo kako da poboljšamo saradnju naše dve zemlje, ali i Afrike i balkanskih zemalja. Primetili smo da saradnja naše dve zemlje ima dugu istoriju i tradiciju. Ali u isto vreme nadamo da će biti na nekadašnjem nivou i da možemo da sarađujemo u raznim oblastima.Prvi put ste u Srbiji. Koji je cilj vaše posete?- Ovo je prvi put da sam u Srbiji i uopšte na Balkanu, u okviru organizacije Balkanska grupa mira, koja sarađuje s fondacijom „Barak Husein Obama“ kako bismo promovisali mir. Veoma je važno da se fokusiramo na ono što nam je zajedničko, a ne na ono što su naše razlike. Jedini način da naši narodi žive bolje jeste mir, očuvanje životne okoline i dobrih međuljudskih odnosa.

Braća po ocu... Malik i Barak Obama
Braća po ocu... Malik i Barak Obama

Sreo sam se s GadafijemKoja je vaša misija u okviru fondacije „Barak Husein Obama“?- Kao neko ko se preziva Obama, moja je misija da širim mir po svetu. Bio sam u Indiji, svim zemljama Afrike, u Sudanu, bio sam gost i Moamera el Gadafija u Libiji pre „arapskog proleća“. Uvek i svima govorim da je najvažnije da u svetu imamo mir i sebe vidim kao agenta koji će širiti takve ideje. Nigde ne mogu da postoje privredni i ekonomski oporavak ako vladaju nestabilnost i haos.

Srbija je prelepaDa li vam se dopada Srbija?- Prelepa je, barem ovo što sam dosad video. Mnogi ljudi u svetu imaju iskrivljenu sliku u Srbiji zbog vaše prošlosti, ali morate da znate da ste izuzetno gostoljubiv narod. Takvu sliku treba da šaljete u svet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track