NIKOLIĆ U ŠANGAJU: Srbiji apsolutna podrška
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije završava posetu

NIKOLIĆ U ŠANGAJU: Srbiji apsolutna podrška

Politika -
Pozvao kineske privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši da će garant njihovog poslovanja biti duboko i iskreno prijateljstvo između dva naroda i njegova reč

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas će sastankom sa zvaničnicima Šangaja završiti posetu Kini tokom koje je sa najvišim kineskim državnim zvaničnicima usaglašeno dalje jačanje i produbljivanje strateškog partnerstva.

Srpski predsednik, koji se tokom četvorodnevne posete susreo sa brojnim kineskim privrednicima i učestvovao na Investicionom forumu u Hangodžou, potpisao je sa predsednikom Si Đinpingom, Zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva, razgovarao sa brojnim privrednicima, a ministri dveju vlada potpisali još pet sporazuma.

Srpski i kineski predsednik su se saglasili da se produbljivanjem srpsko-kineskog strateškog partnerstva ostvaruju zajedničke težnje dva naroda i da partnerstvo služi suštinskim interesima dve zemlje. Dve strane su dogovorile dalje jačanje strateškog partnerstva i sveobuhvatne komunikacije i iskazale spremnost za razmatranje uspostavljanja mehanizma redovnog strateškog dijaloga između ministarstava inostranih poslova dve zemlje.Prema rečima Nikolića, Srbija je dobila apsolutnu podršku od Kine da postane njen strateški partner, a Srbija je najbolja veza Kine sa EU.

"U Kini kada razgovarate sa predsednikom države, predsednikom vlade i predsednikom Svenacionalnog Kongresa vi ste, ako ste stekli njihovo poverenje, obavili veliki deo posla, sve ostalo je samo realizacija. Ja sam ubeđen - a vreme će da pokaže - da smo mi veliki posao obavili u Kini, da je Kina čekala ovakvu Srbiju i da će se u potpunosti posvetiti razvoju Srbije", rekao je Nikolić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, cilj posete bio je da predsednik Kine i njegovi saradnici shvate koliko je bitno ne samo za Srbiju da Kina svojim investicijama i projektima, a preko naše zemlje, uđe u Evropu."Mislim da smo dobili apsolutnu podršku za to da Kina postane naš strateški partner među najozbiljnijima u svetu. Uveren sam da je obnovljeno staro prijateljstvo koje je samo malo bilo zaostalo u jednoj deceniji iza nas", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je, komentarišući odluku Kine da Srbiji dodeli pet miliona dolara bespovratne pomoći, rekao da mu je drago zbog toga, ali da je on došao zato što želi da ljudi u Srbiji mogu da žive od svog rada i da Kina to može da omogući Srbiji.

Kina je ponovo naglasila da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i da razume zabrinutost Srbije u vezi sa pitanjem Kosova."Kina smatra da je najbolji način rešavanja pitanja Kosova da se nađe obostrano prihvatljivo rešenje, putem dijaloga i pregovora, a u skladu sa ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija i odgovarajućim rezolucijama SB UN, kao i u okviru meÄ‘unarodnog prava. Kina ceni pozitivne napore Srbije za pronalaženje politiÄŤkog rešenja za pitanje Kosova", navedeno je u Zajedničkoj izjavi.

Kako je navedeno, Kina razume nastojanja Srbije da postane članica EU i ceni njenu politiku prijateljskih dobrosusedskih odnosa, njenu važnu ulogu u regionu, kao i izuzetan doprinos unapreÄ‘enju regionalne saradnje i stabilnosti. U Zajedničkoj izjavi se navodi da je Srbija ponovo istakla čvrstu privrženost politici "jedne Kine".

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić i resorni ministar u kineskoj Vladi potpisali su Sporazum između Vlada Srbije i Kine o ekonomsko-tehničkoj saradnji, kao i Aneks 2 sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Mrkić je, takođe, sa kolegama iz kineske Vlade potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlada o saradnji u telekomunikacijma i infomacionim tehnologijama, kao i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede. Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir ilić je potpisao Ugovor o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za izgradnju autoputa Obrenovac-Ljig.

Nikolić je pozvao kineske privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši da će garant njihovog poslovanja biti duboko i iskreno prijateljstvo između dva naroda i njegova reč. Predsednik Srbije razgovarao je sa kineskim privrednicima na Investicionom formu u provinciji Đe Đinag, sa 56 miliona stanovnika, u kojoj, kako je rekao guverner Li Đijang, posluje gotovo tri miliona privatnih kompanija, a svaki 20 građanin je u biznisu. "U celoj zemlji imamo 6,4 miliona privrednika iz naše provincije, a u svetu milion i po, od čega je najveći broj u Evropi, pa i u Srbiji", rekao je Li.

"Otvoreni smo prema svetu, privlačimo investicije i podstičemo privrednike da idu u svet. Sa svetom smo prošle godine imali 300 milijardi dolara razmene, 6.000 kompanija je otvoreno u inostranstvu i imamo 17 milijardi dolara investicija u svetu", rekao je Li. Prema njegovim rečima Srbija je važna zemlja na Balkanu sa dobrodušnim narodom, vitalnom ekonomijom i potencijalima za razvoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track