Dačićev ekspoze: Srbija mora da igra na pobedu!
Foto: Tanjug

Rasprava o kandidatima za nove ministre

Dačićev ekspoze: Srbija mora da igra na pobedu!

Politika -
Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović zakazao je današnju sednicu na čijem je dnevnom redu izbor i polaganje zakletve članova vlade. Srbija bi posle glasanja u subotu trebalo da dobije rekonstruisanu vladu
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je cilj rekonstrukcije Vlade da ubrza Srbiju i da je promeni.

"Srbiji danas treba sve i treba joj odmah", rekao je Dačić u ekspozeu povodom izbora novih članova vlade.

Srbija, poručio je, ne sme da dozvoli da bude zemlja izneverenih očekivanja i propuštenih prilika, koja i dalje vodi bitke izgubljenih ratova.

"Srbija mora da igra na pobedu", konstatovao je premijer.

Prema njegovim rečima, cilj koji ova država i njen narod zaslužuju je - modernija, efikasnija, pravednija, uređenija, poštovana, sigurna i bogata Srbija.Nova vizija Srbije bazira se na četiri osnovne pretpostavke, a to su: univerzalni minimum socijalne zaštine, konsolidovanje javnih finansija, korporatizacija privrede i za sve to smislena zakonska regulativa.

Obrazlažući ove pretpostavke, Dačić je rekao da one podrazumevaju da univerzalni minimun socijalne zaštite nikoga neće ostaviti na cedilu, da konsolidacija javnih finansija znači i novu poresku politiku, odnosno odgovornu državu i građane, da korporatizacija privrede uspostavlja odnos prema državnom kao prema svom i da sve to treba da prati smislena zakonska regulativa.

Podsetiši na ekspoze koji je pre 13 meseci imao pred poslanicima u Skupštini srbije Dačić je naveo da je tada obećao da će njegova vlada raditi na budućnosti zemlje i naroda, na izgradnji integralne vizije budućnosti Srbije i da ka toj budućnosti zakoračimo napred.

"Napredak, međutim, nije puko popravljanje grešaka iz prošlosti, već neprekidno kretanje ka buducnosti, i zato smo odlučili da bez pritiska opozicije, uđemo u najširu i najtemeljniju rekonstrukciju jedne vlade uu parlamentarnoj istorji Srbije", rekao je Dačić.

To smo uradili, dodao je, jer nemamo pravo da budemo zadovoljni i zato što nemamo pravo da zaboravimo da je samo stalno menjanje, stalno ispravljanje, stalno poboljšavanje, jedini put do onog cilja koji ova država i njen narod zaslužuju.

"A taj cilj je modernija, pravednija, efinasnija, uređenija, poštovana, sigurna i bogata Srbija", kazao je Dačić.

Sednica parlamenta, na kojoj će se raspravljati o novim članovima kabineta premijera Ivice Dacića, počela je danas nešto posle 15 sati reklamiranjem poslovnika, kako je navela opozicija, ili - opstruisanjem, kako je to nazvao predsednik Skupštine Nebojša Stefanović.

Skupština je odbacila predlog šefa liberala Čedomira Jovanovića da se produži vreme za raspravu o izbzoru rekonstruisane vlade.Jovanović je na sednici, na kojoj se očekuje ekspoze premijera Ivica Dačića o novim članoivma vlade, rekao da je vladajuća koalicija previše neodonogovna prema samoj instituciji vlade i zato traži da se produži vreme za rapsravu, kako bi "dobili odgovore na pitanja koje vladajuća koalicija želi da izbegne po svaku cenu".

"Tražim da se poduži vreme za raspravu i pristojno okonča proceš rekonstrukcije vlade koji je bio obeležen vašom neodgovonsotšći", rekao je Jovanović.

Šef demokrata Borislav Strefanović smatra da je to što su poslanici saaziv za sednicu dobili juče, a sve o ministirima saznavali iz medija povreda dostojanstva skupštine.

S druge strane Šef poslaničke grupe Jedinstvena Srbija Dragan Marković zatražio je danas od predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića da što pre počne sednica o izboru novih članova vlade i da se premijeru Srbije Ivici Dačiću omogući da predstavi ekspoze, jer, primetio je, Srbija nema vremena da čeka.

Pola sata pre početka sednice u parlament su počeli da pristižu, novi i “stari” članovi Nemanjine 11. Među prvima je u parlament ušao kandidat za ministra kulture i informisanja Ivan Tasovac, a nedugo potom i proslavljeni vaterpolista, a sada kandidat za ministra sporta, Vanja Udovičić.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić takođe je došao u parlament, kao i premijer Ivica Dačić, koji će na početku sednice predstaviti ekspoze povodom izbora novih članova vlade.Iako su ministarstva finansija i privrede razdvojena izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, kandidati za ministre u tim institucijama, Lazar Krstić i Saša Radulović zajedno su ušli u Dom Narodne skupštine.I dojučerašnji poslanici, a sada kandidati za ministre Aleksandar Antić i Branko Ružić, došli su u zdanje na Trgu Nikole Pašića.

U Dom Narodne skupštine pola sata pre zakazanog početka sednice stigao je i doskorašnjih ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, koji će se vratiti u skupštinske klupe. Stigao je i Igor Mirović, koji će u rekonstruisanoj vladi biti ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, kao i kandidat za ministra odbrane Aleksandar Rodić.U parlament su stigli i kandidat za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, kao i Aleksandar Vulin koji bi u rekonstruisanoj vladi trebao da bude ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović za danas u 15 sati zakazao je sednicu na čijem dnevnom redu je izbor i polaganje zakletve članova vlade, a kako se očekuje, Srbija bi posle glasanja u subotu, trebalo da dobije rekonstruisanu vladu.

Kandidate ze ministre predložio je premijer Ivica Dačić, a taj predlog je u parlament stigao po hitnom postupku. Inače, kandidati koje je predložio SPS su za ministre saobraćaja i ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije, Aleksandar Antić i Branko Ružić, za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, a ministra kulture Ivan Tasovac. Zajednički kandidat SNS i SPS za ministra omladine i sporta je Vanja Udovičić.

SNS je predložila da na mestu ministra privrede bude Saša Radulović, finansija Lazar Krstić, poljoprivrede Dragan Glamočić, regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i odbrane Nebojša Rodić, a ministar bez portfelja bi trebalo da bude i Aleksandar Vulin.

Na samom početku sednice premijer Dačić će izneti ekspoze, nakon čega će početi rasprava o budućim ministrima, a kandidati za nove ministre neće prisustvovati sednici u petak, već će u zdanje na Trgu Nikole Pašića doći u subotu, kada treba da polože zakletvu pred parlamentom.

Na polaganje zakletve biće pozvani i predstavnici diplomatskog kora i drugi gosti.Ukoliko se Skupština Srbije saglasi, rekonstruisana Vlada Srbije imaće 22 člana i radiće u sledećem sastavu: - premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić - vicepremijer Aleksandar Vučić - potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić - potpredsednik vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić - ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić - ministar odbrane Nebojša Rodić - ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković - ministar finansija Lazar Krstić - ministar privrede Saša Radulović - ministar poljoprivrede Dragan Glamočić - ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović - ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević - ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić - ministar saobraćaja Aleksandar Antić - ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović - ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović - ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović - ministar kulture Ivan Tasovac - ministar omladine i sporta Vanja Udovičić - ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić - ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin - ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track