NIKOLIĆ: Potomcima ostaviti časnu istorijsku istinu!
Foto: Prinskrin

Prekrajanje uloge Srbije u Prvom svetskom ratu

NIKOLIĆ: Potomcima ostaviti časnu istorijsku istinu!

Politika -
Neki moćni će pokušati da iskoriste veliki jubilej za revidiranje, pa ako hoćete i nečasno prekrajanje istorijskih činjenica. Snimaju se filmovi, organizuju skupovi, otpočinje pisanje laži o ulozi malene i časne Srbije u Prvom svetskom ratu, ukazao je Nikolić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav NIkolić upozorio je danas, povodom priprema u svetu za obeležavanje 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, da se Srbija mora postarati da potomcima ostavi "časnu istorijsku istinu" o učešću i pobedi srpske vojske u tom ratu.

"Naš je zadatak, naša odgovornost, da potomcima ostavimo časnu istorijsku istinu, da od svih napada savremenih "perača savesti" odbranimo i ogromne žrtve koje je Srbija prinela na oltar pobede saveznika", ocenio je Nikolić obraćajući se pripadnicima najmlađe klase oficira Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, ima nastojanja u susret tom velikom jubileji da se uloga Srbije u tom ratu, "velikoj tragediji mnogih evropskih naroda, srpskog pre svega", drugačije predstavi:

"Neki moćni će pokušati da iskoriste veliki jubilej za revidiranje, pa ako hoćete i nečasno prekrajanje istorijskih činjenica. Snimaju se filmovi, organizuju skupovi, otpočinje pisanje laži o ulozi malene i časne Srbije u Prvom svetskom ratu", ukazao je Nikolić.

"Nije im dovoljno što je Srbija ostala bez mladosti braneći se od moćnika koji su na nju napali sa svih strana sveta. Nije im dovoljno, ili im nije drago što je Srbija povukla u pobedu svoje saveznike i razrešila dilemu da li će svet posle rata biti bolji ili gori", naveo je predsednik Srbije i podsetio da su njihovi preci znali da cene Srbiju, njen narod i, posebno, njenu vojsku.

On je istakao da je naša obaveza da to sprečimo:

"Kada su oni mogli da se odbrane od nadmoćnih vojski, možemo i mi da ih odbranimo od bezočnih laži. Zbog njih i zbog nas", poručio je Nikolić i dodao:

"A oni neka i dalje u udžbenicima vojne taktike pitomcima iz čitavog sveta predstavljaju genijalnu vojnu strategiju tada generala Živojina Mišića na Kolubari i vojvode Stepe Stepanovića na Ceru. I neka i dalje u svojim muzejima čuvaju uspomenu na bratstvo u oružju sa našim junačkim precima i neka se dive vojvodama Putniku, Mišiću, Stepanoviću, Bojoviću, majoru Gavriloviću, Milunki Savić, 1300 kaplara, i svakom srpskom redovu koji je ispisao pobedničku istoriju Prvog svetskog rata.

"Predsednik Srbije je naglasio da smo i danas ponosni na svoje junačke pretke, da ćemo braniti svoju zemlju, njenu čast, vojničku slavu i ljudsku žrtvu, "braneći svuda i uvek istorijsku istinu o učešću i pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track