AMBASADOR DARKO TANASKOVIĆ ZA KURIR: Znaćemo u petak kada će se odlučivati o prijemu Kosova u Unesko
Foto: Nemanja Pančić, Fonet

Odbrana srpskih svetinja

AMBASADOR DARKO TANASKOVIĆ ZA KURIR: Znaćemo u petak kada će se odlučivati o prijemu Kosova u Unesko

Politika -
Još je neizvesno da li će se ova tačka 9. novembra, kako su mediji spekulisali naći na dnevnom redu Generalne konferencije u u Parizu

U Parizu danas počinje dvonedeljno zasedanje Generalne konferencije Uneska na kojoj bi trebalo da se glasa o ulasku Kosova u tu međunardnu organizaciju. Tim povodom ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković u izjavi za Kurir kaže da je još neizvesno da li će se ova tačka 9. novembra, kako su mediji spekulisali naći na dnevnom redu.

- Istina, danas će biti utvrđen dnevni red ali u petak treba da se održi druga sednica na kojoj će se utvrditi ko ima pravo glasa a ko ne. I tada ćemo tačno znati kada će biti glasanje. Inače, što se tiče glasanja očkujem da to bude od 9. novmbra pa nadalje. Ne verujem da će biti 9. novembra kako se ovih dana spekuliše - objašnjava naš ambasador.

Na pitanje ima li mesta optimizmu Tanasković je ovako prokomentarisao:

- Ako se može kao osnova uzeti to da je sve krajnje neizvesno onda smo optimisti! Mi radimo punim intenzitetom, lobiramo... Videćemo - kaže on.

Izvršni savet Uneska podržao je 21. oktobra zahtev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova. Način odlučivanja u Generalnoj konferenciji je drugačiji nego na Izvršnom savetu koji ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom. Od 58 članica, 32 su priznale priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u Unesko, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih čiji se glasovi ne računaju. ; Za razliku od toga Generalna konferencija ima 195 država od kojih je 111 priznalo Kosovo, 84 nije, a o predlogu se odlučuje dvotrećinskom većinom.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track