DŽABALEBAROŠI: Poslanici radili samo tri dana, a primili po 100.000 dinara!
Foto: Marina Lopičić

Ovi stvarno znaju šta je pravi život

DŽABALEBAROŠI: Poslanici radili samo tri dana, a primili po 100.000 dinara!

Politika -

Parlamentarci prošlog meseca skoro da nisu ni dolazili na posao, a zaboli dnevnice od čak 33.000 dinara, iako su se samo svađali i masno psovali

Poslanici Skupštine Srbije u novom sazivu, koji je konstitusan 3. juna, primili su prvu platu. Međutim, kako su prošlog meseca imali tek tri radna dana, a prosečna plata poslanika je oko 100.000 dinara, to znači da su naši parlamentarci u junu zaboli dnevnicu od čak 33.000 dinara!Naime, Skupština je u junu radila samo tri dana. Prvog dana, 3. juna, konstituisan je novi saziv i poslanici su položili zakletvu. Tog popodneva počela je i rasprava o kandidatima za izbor predsednika Skupštine Srbije, to jest o kandidatu, jer je bila predložena samo Maja Gojković u ime SNS.Misle samo o ždranjuRasprava je bila žučna, parlamentarci se nisu držali reda, a predsedavajući Dragoljub Mićunović, kao najstariji poslanik, nije želeo da se zasedanje nastavi i noću, pa je sednicu prekinuo u 20 sati. Nastavili su „rad“ u ponedeljak, i Gojkovićeva je tog dana i izabrana za predsednicu. Trećeg dana je na dnevnom redu bilo konstituisanje skupštinskih odbora. I to je to za prošli mesec. Za tri radna dana poslanici su dobili celu platu - 100.000 dinara. Za tri radna dana - polaganje zakletve, kuknjava kako je hrana u restoranu jeftina, a narod gladan, psovke i bezočne uvrede - inkasirali su oko 850 evra.A i kad se pogledaju spiskovi koliko su hrane pojeli za 72 sata, pitanje je kad su i stigli da se svađaju.Radoslav Milojičić Kena, poslanik DS, kaže da još nije primio platu i da ne zna kad će.- Nisam dobio platu, ne znam ni kolika mi je. Ne interesuje me. Sad sam početkom meseca primio platu iz opštine (do kraja maja obavljao funkciju predsednika opštine Smederevska Palanka, prim. aut.), a primio sam i nekih 10.000, 12.000 dinara. Ne znam da li je to iz Skupštine, da li prevoz... Pitaću krajem jula za platu, ako ne bude do tada - kaže Milojičić.Slavica Đukić Dejanović navodi pak da poslanici možda jesu radili tri dana, ali po 16 sati, a ne po šest.- Ja primam platu zdravstvenog radnika, a ne u Skupštini. Ne znam kako to zakon reguliše, ali tih dana se radilo po 16 sati dnevno, a ne po šest. Uostalom, nije rad samo ono što se vidi tokom prenosa, već mnogo više od toga - i spremanje poslanika kod kuće za raspravu i rad u odborima. Ne bih merila u dinar plate, već koliko su poslanici efikasni - rekla je Dejanovićeva.Plate i za bivšePoslanica SNS Marija Obradović nije odgovorila na SMS sa konkretnim pitanjem.Skupština brine o svojim poslanicima i nakon što je napuste. Zapravo, pošto poslaniku istekne mandat, on po zakonu ima pravo da primi još tri mesečne plate, dok ne bude postavljen na novu funkciju ili se ne snađe. Ranije su bivši poslanici imali pravo na čak šest plata. Iako izgleda kao da je sada postignut neki pomak, sramota je da u zemlji u kojoj ljudi idu na posao a ne dobijaju platu godinama država brine o političarima i pošto napuste mesto poslanika.

BRUKA Osvedočeni muljator na čelu jednog od najznačajnijih OdboraFALSIFIKATOR I BIVŠI KONDUKTER BEČIĆ KONTROLIŠE BEZBEDNJAKEFunkcioner SNS Igor Bečić, poznat kao prevarant prve klase kad su u pitanju metode falsifikovanja diploma, bivši kondukter, ali i druge različite afere, juče je nakon žučne rasprave na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti ipak izabran na mesto predsednika tog vrlo značajnog tela.Njegovom izboru prethodila je haotična atmosfera jer je sednicom predsedavao lider SRS Vojislav Šešelj, koji je ranije isprozivao Bečića da je falsifikovao diplome i da je upleten u razne kriminalne afere, zbog čega nije podoban za takvu vrstu funkcije.Šešelj je ostao dosledan da neće staviti na glasanje predlog da Bečić postane predsednik Odbora sve dok nadležne službe i organi ne dostave Odboru izveštaje o tome da li je Bečić „čist“ da obavlja tu funkciju, nakon čega je napustio sednicu, a predsedavanje je preuzeo Meho Omerović iz SDPS.Salu je napustio i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, pa je za Bečićev izbor glasalo šestoro poslanika, iz redova SNS, SPS, SDPS, dok je demokrata Radoslav Milojičić glasao protiv. Za potpredsednika ovog odbora izabran je Dušan Bajatović (SPS).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track