GORAN JEŠIĆ NEĆE PAJTIĆA: Na čelu DS bi mogli biti Nataša Vučković ili Ivan Vujačić
Foto: Zorana Jevtić

Hoće izbore u stranci

GORAN JEŠIĆ NEĆE PAJTIĆA: Na čelu DS bi mogli biti Nataša Vučković ili Ivan Vujačić

Politika -

Jako je važno da shvatimo poruku naših birača, koji veruju u demokratiju a godinama nisu glasali za nas iz raznih razloga, i da ove izbore održimo mirno i uz unutarstranačke dogovore i kompromise i oko toga ko će DS voditi ubuduće. Ako to ne razumemo, onda će doći do nestajanja DS sa političke scene, kaže Goran Ješić

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da će u narednih šest meseci biti održani unutarstranačlki izbori u DS-u na svim nivoima, od lokalnih odbora, pokrajinskog, pa do najviših organa stranke i samog lidera, te da bi taj porces trebao da se okonča do kraja oktobra. On je kazao da su legitimne namere aktuelnog predsednika Bojana Pajtića i starnačkog funkcionera Dragana Šutanovca da se kandiduju za šefa stranke, ali da bi on više voleo da na toj poziciji vidi Natašu Vučković ili Ivana Vujačića. Dodao je da sam nema nema nameru da se kandiduje za najvišu poziciju, ali da će se svakako kandidovati za neku od visokih stranačkih funkcija.

"DS u ovom trentku treba da vodi neko ko se nije bavio izvršnom vlašću. To bi mogli biti Nataša Vučković ili profesor Ivan Vujačić. Ali, kandidovaću se na neku stranačku funkciju, uz kompromis u stranci", rekao je Ješić.goran jesic vojvodina gov rs jpgvojvodina.gov.rs

On je kazao i da je prema Šutanovcu u stranci bilo nepravde iako je kao ministar ostvario odlične rezultate, a da je i Pajtić ostvario dobre rezultate za stranku uprkos okolnostima i progonu kojem su demokrate bile izložene, te da obojica treba i dalje da budu u vrhu stranke.

Upitan sledi li zbog podela u DS-uoko unutarstranačke izborne trke nastavak cepanja te stranke, koje je započelo 2012. godine, Ješić je rekao da je bilo dosta cepanja i da očekuje normalnu demokratsku izbornu proceduru u DS, koja bi trebalo da iznedri najbolje ljude koji će pomoći konsolidaciji stranke.

Podržava ideju da unutarstranački izbori budu neposredni, a ne delegatski jer, kako je naveo, taj sistem omogućava da glasaju svi članovi stranke, te bolju promociju politika unutar i priliku za ljude koji su pasivizirani u starnci.

Ne veruje da je moguće da se ti izbori okončaju u junu i smatra realnijim da se realizuju kroz nekoliko ciklusa tako da se najpre sprovedu izbora lokalnih odbora, potom pokrajinskog i na kraju krajem leta, odnosno početkom septembra i za najviše organe stranke.

"Jako je važno da shvatimo poruku naših birača, koji veruju u demokratiju a godinama nisu glasali za nas iz raznih razloga, i da ove izbore održimo mirno i uz unutarstranačke dogovore i kompromise i oko toga ko će DS voditi ubuduće. Ako to ne razumemo, onda će doći do nestajanja DS sa političke scene. Postoj taj 'bratoubilački gen' u DS-u od njenog osnivanja i to se dešavalo, ali više ne sme", rekao je on.

Ješić se protivi ujedinjen DS-a sa strankama koje su nastale njenim cepanjem, LDP-om i SDS-om, navodeći da za bilo kakvo formlano-pravno ujedinjenje ne postoji podrška u DS-u.

On je kazao da je poziv biračima DS-a da glasaju za koaliciju Dveri-DSS uputio Bojan Pajtić, a ne stranka, koja se o tome nije ni izjašnjavala.

"To nisam podržao, jer jedna stvar braniti izbornu proceduru i demokratiju, a druga pozvati članove da glasaju za nekog ko sa vama nema nikakvih dodirnih tačaka", smatra on.

Ješić je rekao i da je u stranci postignut dogovor da Dušan Milisavljević dobije mandat i u ovom sazivu parlamenta, ali mu zamera na "neumesnim reakcijama na društvenim mrežama".

"Sramna uloga RIK-a"

Govoreći o tome da li izborne rezultate DS-a vid kao poraz ili pobedu, Ješić je rekao da su ovi izbori bili katastrofalno organizovani jer je "nesposobna vlast Aleksandra Vučića unazadila izborni proces od same kampanje do izborne noći i brojanja glasova".

"Oko 75 odsto vremena u medijima u kampanji pripalo je Vučiću, a za njim sledi Vojislav Šešelj, što dovoljno govori samo za sebe. Verujem da su rezultati DS-a značajno bolji, jer ovi koji su objavljeni nisu tačni. Mi smo uspeli da se izborimo za to da neke parije koje su prešle cenzus uđu u parlament", ocenio je on.

Ješić je istakao da su izbori pokradeni i da je u tome "sramna uloga" republičke izborne komisije i njenog predsednika.

"RIK je sramna institucija i insistiraćemo na ostavci njenog predsednika zbog sramnog i neprofesionalnog ponašanja, jer imamo potpuno neslaganje u izbornim rezultatima, nema originalnih zapisnika, na desetine...", naveo je on, dodajući da je DS zbog toga podnela na desetien prigovora ali ad je predsednik RIK-a u prvi mah "slagao da prigovora nije bilo".

Upitan za izborni poraz DS u Inđiji, gde je nekad i sam bio gradonačelnik, Ješić je kazao da je Inđija uz pokrajinsku vlast bila "glavni cilj i meta napada SNS-a", te da je u takvoj izbornoj atmosferi dobila skoro 30 odsto glasova.

Ješić optužio SNS da je odgovorna zbog zastoja procesa evrointegracija, a zbog, kako je naveo, korupcije neviđenih rezmera u kojoj učestvuju i zbog koje u dogledno vreme neće biti pregovora o poljoprivredi. Premijera Vučića optužio je da podržava terorizam zbog stava koji je izneo o rušenju objekata u Savamali.

"Imamo maskirane ljude slične ISIS-u koji kidnapuju i ruše po Beogradu. Šta će raditi sledeći put, da podmeću bombe", istakao je on, dodajući da je "Vučićeva vlast odgovorna za apsolutnu devastaciju društva i krađu izbora".

Upitan da li su i te tvrdnje nedokazane, kao što DS tvrdi da su nedokazane optužbe SNS da je vojvođanska vlast bila lopovska – Ješić je rekao da je vlast pod kontrolom Vučića poslednje četiri godine, te da sem prijava, istraga i saslušanja, nema nikakvih potvrda za takve optužbe iz SNS.

"I mene je tužilaštvo saslušavalo i počinjalo procese, ali su sve prijave odbačene. S druge strane, imate kidnapovanje ljudi iz DS-a, prebijanje ljudi, flagrantno kršenje izbornih procedura, kršenje ljudskih prava... Meni su uništili preduzeće usred kampanje. Jer, ako se bavite proizvodnjom mleka i jogurta, onda ste kriminalac. Mi ćemo dobiti taj spor na sudu zbog zatvaranja firme i dobićemo odštetu iz budžeta, koju će platiti svi građani ove zemlje a ne oni koji su nas zatvorili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track