NARODNA SKUPŠTINA: Igor Bečić predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti
Foto: Nebojša Mandić

Konstitutivna sednica

NARODNA SKUPŠTINA: Igor Bečić predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Politika -

Poslanik SNS Igor Bečić izabran je danas za predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti, dok je za njegovog zamenika izabran Dušan Bajatović iz Socijalističke partije Srbije.

Konstitutivna sednica tog skupštinskog tela protekla je u napetoj atmosferi, a nakon sat vremena rada predsedavajući, inače najstariji član, lider SRS Vojislav Šešelj u jednom trenutku je prekinuo i zatražio da službe bezbednosti dostave podatke o Bečiću, koji je, kako kaže, upleten u razne kriminalne afere.

"Službe to mogu sutra, prekrustra doneti, što pre to bolje, a kad službe dostave nastavićemo ovu sednicu odbora. Do tad ne postoje uslovi za rad. Ako službe dostave izvešaj u kome opovrgavaju te afere, ja ću staviti stvar na glasanje", rekao je Šešelj.

Šešelj je, uz opasku da vladajuća većina može da radi šta hoće, ali ne može dokle hoće, nakon toga napustio sednicu.

Po njegovom izlasku, na sednicu je došla i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je poručila da se tako ne brani dostojanstvo parlamenta i da se parlament ne koristi za jeftine političke poene.

Predsedavanje je posle Šešelja preuzeo Meho Omerović iz SDPS, kao sledeći najstariji posanik, koji je stavio predlog o izboru predsednika na glasanje.

Za Bečića je glasalo šest članova odbora, dok je jedan bio protiv, a nakon što je predložio Dušana Bajatovića za svog zamenika, sednicu su, uz obrazloženje da predsedavajući nije u sali i da je na snazi pravno nasilje, napustli i članovi odbora iz DS-a.

Bečića je za predsednika Odbora predložila poslanica SNS Marija Obradović.

Ona je obrazlažući predlog istakla da ga za to kandiduje njegov dugogodišnji poslanički staž i iskustvo u odbrani.

"Naš zadatak kao odbora je da se što više bavimo konkretnim radom. Mislim da će poslanici pre svega vladajuće većine, odnosno SNS apsolutno biti na tom zadatku", rekla je Obradović i ocenila da će Bečić biti ozbiljno posvećen tom poslu.

Iz DS su zamerili što uoči sednice nije bilo konsultacija, a poslanik te partije Radoslav Milojičić kazao je da nema ništa protiv Bečića, koji je, kako je istakao, samo posledica bahatog i nestručnog vladanja SNS.

"Nije on kriv, već Vučić koji se za sve pita. SNS je napravio zemlju u kojoj komunalna policija indirektno ubija čoveka. Obesmislili ste i ovaj odbor i sve institucije. Postoji jedan čovek koji je gospodar života i smrti, a to je Aleksnadar Vučić i mi ćemo da glasamo protiv", rekao je Milojičić na sednici odbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track