NIKOLIĆ: Dogovora sa Hagom nema, ali ako Šešelj mora u Hag, ići će
Foto: Marina Lopičić

Predsednik smatra da je priča o Tribunalu priča o junaštvu

NIKOLIĆ: Dogovora sa Hagom nema, ali ako Šešelj mora u Hag, ići će

Politika -
Predsednik Tomislav Nikolić je rekao, povodom zahteva iz Haga da se izruče troje radikala zbog nepoštovanja suda i da lider SRS Vojislav Šešelj prisustvuje izricanju presude, da "Srbija mora da pokaže da je pravno uređena zemlja".

Sad je, dodao je, priča o Hagu, za razliku od vremena Slobodana Miloševića, priča o junaštvu.

Ako mora da ide na izricanje presude, mora tamo da bude. Isto važi i za Vjericu (Radetu). To je država. Dogovora sa Hagom izgleda neće moći da bude, jer se oni sa nama nikada nisu dogovarali, pa neće ni sada, rekao je Nikolić.

Srbija je, s obzirom na veličinu, politički uticaj i značaj, uspela da se podigne u očima drugih, danas je uvažava i ceni svet, Evropa i region i očigledno je da nije samo kurtoazija, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Uspeli smo da sačuvamo svoje dobre odnose i sa istokom i zapadom i vrlo je teško zamisliti da bi neko negde mogao da odlučuje bez našeg mišljenja. Takođe, bi bilo teško postići konsenzus za odluku koja bi bila direktno protiv Srbije, a za koju bi Srbija tražila nečiju podršku, istakao je Nikolić.

Nikolić dodaje da najradije ide na sednice Afričke unije, gde se najbolje vidi koliko nas svet uvažava, pre svega zbog politike koju vodimo, a posebno zbog našeg pristupa migrantskoj krizi.

Upitan da li očekuje da će građani Srbije sa dobrodošlicom prihvatiti šest hiljada izbeglica, on je rekao da to zavisi od mnogo činilaca, ali da očekuje reakciju patriota koji će krenuti da se protive tome, "pošto ih uplaši sve ono što bi moglo da ugrozi njihovu sebičnost".

Nikolić smatra da bi bilo mudro i razumno da kad Evropa donese odluku da više neće primati migrante, da se ta odluka sprovodi u Turskoj i Grčkoj i da nam kažu makar mesec dana ranije da i mi budemo spremni, kako se ne bi desilo da ljudi bez svoje volje ostanu na teritoriji Srbije i da počnu da prave probleme zato što su mimo njihove volje tu zadržani.

Prema njegovim rečima nije potrebna hrabrost da otvorite više poglavlja, niti da kažete Srbiji kuda to ide u razgovorima sa Prištinom.

Srbija zaslužuje iskrenost, jer je ona od 2012. iskren partner. Sad je na EU da iskreno kaže da li želi da budemo punopravan član i da kaže možemo li da očuvamo poziciju neutralnosti u odnosu sa Ruskom Federacijom, ukazao je Nikolić.

Predsednik Srbije smatra da ima mnogo pokazatelja da je Evropska unija krhka, počev od migranstke krize.

Poljuljan je i Šengenski sistem i evropska valuta je u opasnosti. EU pokazuje i koliko je krhka i na terenu odnosa Srbije i Prištine. Pokazuje sa jedne strane izuzetan uticaj na Srbiju a sa druge strane nemoć prema zahtevima Prištine, i to je ono što me čudi i zabrinjava, napomenuo je Nikolić.

(Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja