NOVA PROVOKACIJA: Hrvatska nas opet blokira zbog Putina!
Foto: Nebojša Mandić

Komšijama smetaju srpsko-ruske vojne vežbe

NOVA PROVOKACIJA: Hrvatska nas opet blokira zbog Putina!

Politika -

Kompleksi: Zagreb preti da će nam lupiti rampu i za poglavlje 31, koje se tiče odbrane i spoljne i bezbednosne politike, a trn u oku im je bliska saradnja Srbije sa Ruskom Federacijom

Zagreb ponovo preti da će blokirati Srbiju na putu ka članstvu u EU, a rampa se ovoga puta namešta zbog navodno sve tesnije vojne saradnje Srbije i Rusije. Povod za nova uslovljavanja mogle bi biti dve vojne vežbe koje će na jesen biti organizovane na teritoriji Srbije, uz zajedničko učešće pripadnika ruske i srpske vojske.Iz Hrvatske, koja je članica NATO, već stižu upozoravajuće poruke da Beograd s ovakvim ruskim vojnim uticajem nikad neće završiti pregovore iz poglavlja 31, koje reguliše odbranu i spoljnu i bezbednosnu politiku.ZabrinutiHrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović otvoreno je na samitu NATO rekla da je Zagreb zabrinut zbog vežbe „Slavensko bratstvo 2016“, koja će u septembru biti održana na vojnom poligonu Nikinci. Hrvatski zvaničnici su se u prethodnom periodu utrkivali ko će otvorenije da zapreti Srbiji prilikom napredovanja ka EU. Poslednji u nizu je šef hrvatske diplomatije Miro Kovač, koji je poručio da Zagreb „neće i ne sme“ dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24 s ovakvim Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Prijateljski odnosi... Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Prijateljski odnosi... Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Na ove pretnje odgovorio je juče ministar rada Aleksandar Vulin, koji za Kurir poručuje da se neprijatelji uvek sami jave, ali da vojna neutralnost ostaje strateška pozicija naše zemlje.- Srbija bira svoje prijatelje, a neprijatelji se jave sami. Naša politika vojne neutralnosti omogućava nam da razvijamo saradnju i sa Istokom i sa Zapadom. Mi smo se izborili za svoje pravo da sami odlučujemo šta su naši interesi i kako da jačamo svoju bezbednost i tog prava se nećemo odreći. Srbija je bila siromašna i bez ugleda samo kad su drugi odlučivali o njoj i kada su joj drugi birali prijatelje, zato ćemo nastaviti politiku vojne neutralnosti i postupati samo u skladu sa sopstvenim interesima - naglasio je Vulin.Pregovori u finišuPolitički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava za naš list da je Srbiji u interesu da ovo delikatno poglavlje otvori što kasnije i da ni Zagreb ni druge članice Unije u dogledno vreme neće imati ni formalnog osnova da pritiskaju ili da se na bilo koji način mešaju u ovaj domen.- Nama odgovara da se to poglavlje otvori u finišu pregovora, jer će tek tada EU dobiti institucionalnu mogućnost da se meša u našu spoljnu politiku. Tada mogu ozbiljno da postave pitanje spoljno-tehničke saradnje s Rusijom, pitanje sankcija i slično. Naša spoljna politika Hrvatskoj sada može samo da se sviđa ili ne sviđa i ništa više. Ne treba se zanositi, jer očekujem da će to doći na dnevni red možda 2023. godine, a do tada možemo da se nadamo da će odnosi EU i Rusije normalizovati - ocenjuje naš sagovornik, uz napomenu da Srbija, baš kao Finska i Austrija, može da očuva svoju vojnu neutralnost i postane član EU.

Srbi joj trn u oku... Kolinda Grabar Kitarović
Srbi joj trn u oku... Kolinda Grabar Kitarović

Vojno politički analitičar Vlade Radulović napominje da je naša vojska imala drastično više zajedničkih vežbi s NATO, ali da evropskim susedima uvek više upadaju u oči one s ruskim vojnicima.- Hrvati su i ranije potencirali da se srpsko-ruske vojne vežbe događaju na svega tridesetak kilometara od granice s Hrvatskom, odnosno NATO, pa su upozoravali da je to nekakvo zveckanje oružjem. Zagreb svesno podgreva tenzije, a kontekst toga je politička nestabilnost zbog izbora i godišnjica „Oluje“ i skandalozne poruke koje su slali proteklih nedelja vezano za Stepinca, teroristu Barešića i slično. Ipak, treba reći da vojna saradnja Srbije i Rusije i naše izbegavanje da uvedemo sankcije Moskvi nisu samo Zagrebu trn u oku - naglašava Radulović.

Činjenice ih demantujuOD 21 VEŽBE TEK DVE S RUSIMAMinistarstvo odbrane je navelo da Vojska Srbije sarađuje sa više od 60 država i da su njeni pripadnici tokom prošle godine učestvovali na ukupno 21 multinacionalnoj vežbi, od kojih su dve bile s pripadnicima ruske vojske.- Ministarstvo odbrane i VS najrazvijeniju saradnju imaju sa SAD i državama EU, s kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvuju na više od polovine od ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou. U toku prethodne godine, u okviru Programa saradnje s NATO, realizovano je 197 aktivnosti, dok je istovremeno s članicama Alijanse, na bilateralnoj osnovi, realizovano ukupno 370 aktivnosti, od čega 163 sa SAD. U istom periodu s Ruskom Federacijom realizovano je ukupno 36 aktivnosti bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

Jesen u znaku RusaMEDVEDEV U BEOGRADUVojna vežba „Slavensko bratstvo 2016“ u septembru bi u Nikincima trebalo da okupi srpske i ruske elitne padobranske jedinice, kojima će se pridružiti i pripadnici beloruske vojske. To će biti treća srpsko-ruska vežba ovog tipa. Nekoliko nedelja kasnije na aerodromu u Batajnici i u Nišu vazdušne srpsko-ruske snage održaće novu vojnu vežbu. Za rusko-srpske odnose mnogo važniji događaj biće dolazak Dmitrija Medvedeva krajem septembra u Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track