Obradović: Naloga za hapšenje Šešelja više nema
Foto: Fonet

Šef pravnog tima Srbije u Hagu

Obradović: Naloga za hapšenje Šešelja više nema

Politika -
HAG - Šef pravnog tima Srbije u Hagu Saša Obradović rekao je danas da nema više naloga Haškog tribunala za hapšenje lidera Srpske radikalne stranke, te da je Vojislav Šešelj posle današnje oslobađajuće presude slobodan čovek.

Obradović je rekao da lično nije očekivao oslobađajuću presudu, imajući u vidu ceo tok postupka protiv Šešelja, kao i da je u toku postupka došlo do promene jednog člana veća.

"Međutim, nisam iznenađen argumentima sudskog veća za takvu odluku, jer je i naš pravni tim iste argumente izneo i u sporu po tužbi protiv Hrvatske", rekao je Obradović, koji se nalazi u Hagu.

Napominjući da je današnja presuda prvostepena, šef pravnog tima Srbije u Hagu smatra da nije sporno da će se haško tužilaštvo na nju žaliti. Haški tribunal oslobodio je lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine. Većina članova veća, uz suprotno mišljenje sidije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track