OTKAZAO POSETU: Dačić neće u Zagreb zbog izjava hrvatskog šefa diplomatije
Foto: Dado Đilas

Kratki spoj na relaciji Beograd-Zagreb

OTKAZAO POSETU: Dačić neće u Zagreb zbog izjava hrvatskog šefa diplomatije

Politika -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otkazao je učešće na predstojećem regionalnom skupu u Zagrebu zbog istupa ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davora Iva Štira.

Kako je naveo Dačić, Štirovi istupi odudaraju od osnovnih principa poštovanja dobrosusedskih odnosa i promocije regionalne saradnje.U svojstvu predsedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Štir je uputio poziv Dačiću za učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova 3. marta u Zagrebu.

Davor Ivo Štir
Davor Ivo Štir

Imajući u vidu poslednja javna istupanja Štira, koja odudaraju od osnovnih principa poštovanja dobrosusedskih odnosa i promocije regionalne saradnje i koja narušavaju dostignuti nivo poverenja i razumevanja temeljnih vrednosti saradnje i poštovanja nacionalnog integriteta, Dačić je otkazao učešće, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kako se ističe, Vlada Srbije i Dačić su u više prilika istakli svoju posvećenost daljem razvoju saradnje u regionu i očuvanju stabilnosti regiona.Uloga Srbije u tom procesu ocenjena je od strane Evropske unije i brojnih drugih partnera kao ključna, a Srbija je u više navrata istaknuta kao sidro stabilnosti regiona, piše u saopštenju.

Nasuprot tome, kako se ocenjuje, Hrvatska, koja se deklarativno zalaže za evropsku integraciju regiona i jačanje regionalne saradnje, svojim konkretnim činjenjem pokazuje upravo suprotno.Za razliku od perioda kada je pregovarala o članstvu u EU, Hrvatska se kao članica EU ponaša na način koji je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima EU i postulatima na kojima je Unija sazdana, ocenjuje MSP.

Više puta smo ukazivali na potrebu da se hrvatske vlasti distanciraju od pokušaja rehabilitacije Nezavisne države Hrvatske, koja je u istoriji ostala zapisana kao fašistička i ustaška tvorevina, čiji su čelnici izvršili brojne zverske zločine i genocid nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda, dodaje se u saopštenju.To se odnosi ne samo na rehabilitaciju Stepinca, već i na korišćenje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, nazivanje ulica imenom ustaškog ministra Mileta Budaka, podizanja spomenika ustaškom teroristi Barešiću i ostalo, zaključeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Srbija i Hrvatska: Ko ima bolje oružije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track