SUDAR RUSIJE I NATO: Deli ih samo granica Srbije i Crne Gore

Bliski susret dve vojne velesile na našem prostoru

SUDAR RUSIJE I NATO: Deli ih samo granica Srbije i Crne Gore

Politika -

Armije Istoka održavaće manevre s našom vojskom, a u isto vreme zapadnjaci u najbližem komšiluku

Srpska i ruska vojska danas počinju višednevnu vojnu vežbu „Slovensko bratstvo“ na nekoliko lokacija u Srbiji, dok će u isto vreme NATO u susednoj Crnoj Gori uvežbavati sposobnosti svojih armija.Stručnjaci ocenjuju da time dve svetske vojne sile pokazuju da je linija podele između njih povučena preko teritorija Srbije i Crne Gore, ali upozoravaju i da na Zapadu neće s odobravanjem gledati na manevre u našoj državi.Koliko je Srbija pod lupom Zapada, najbolje zna šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je juče morao da pravda zajedničke aktivnosti dve vojske.Packe s obe strane- Nećemo valjda da pitamo nekog činovnika ili potrčka da nam da odobrenje za neku vojnu vežbu, kakva bi to bila zemlja - odbrusio je Dačić na pitanje medija o eventualnim primedbama Zapada.Kako je podsetio, Srbija s Rusijom ima dve vojne vežbe, a sa NATO i zemljama EU od 20 do 30.- Mi ćemo da pravimo vojne vežbe i da sarađujemo s kim hoćemo, ovo je naša zemlja i naši interesi - naglasio je on.Politički analitičar Boško Jakšić kaže da je Srbija „u režimu packi“, pa će još jednu zaraditi i zbog ove vojne vežbe s Rusima.- Trenutak je kada se sve meri apotekarskom vagom. Odnosi Zapada i Istoka toliko su zaoštreni da je i balkanski region postao veoma važan i osetljiv poligon na kom se sada svako narušavanje balansa kažnjava. Pošto je Srbija u režimu packi, Zapad će vojnu vežbu s Rusijom posmatrati s podozrenjem. Isto kao što Rusi nervozno deluju kada Beograd ne pruži imunitet njihovim pripadnicima u humanitarnom centru u Nišu. Da odaberemo partnera, dobijali bismo packe od jedne strane, a ovako trpimo od obe strane - objašnjava Jakšić.

Da će manevri još više zakomplikovati poziciju Beograda, smatra i Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Ona naglašava da je za Srbiju sve nezgodnije da pravda svoju politiku nesvrstavanja.- Istovremene vojne vežbe NATO u Crnoj Gori i Rusije u Srbiji pokazuju da je linija podele na Balkanu, koju su uspostavile Moskva i Vašington, povučena upravo preko srpske i crnogorske teritorije. Politika balansiranja Srbije sve teže je održiva jer zaoštrene strane žele politiku svrstavanja. Dakle, ako ste u jednom klubu, onda ste protiv drugog - ocenjuje ona.Jak pritisak KremljaO podozrenju Zapada povodom vojnih vežbi u Srbiji piše i britanski Indipendent.- I Srbija i Crna Gora, tradicionalni su ruski pravoslavni saveznici. Ipak Crna Gora se okrenula prozapadnoj politici, dok se Srbija muči da se izvuče iz stiska Moskve. Srbija je pod jakim pritiskom Kremlja da se ne pridruži zapadnoj vojnoj alijansi i EU - piše ovaj portal.

Ivica DačićAKO JE IZBOR RUSIJA ILI EU, ONDA MI BIRAMO RUSIJU!Ivica Dačić je rekao da će Srbija, ako bude birala između Rusije i EU, izabrati rusku stranu.- Ne daj bože da Srbija bira između Rusije i EU. Pa vi znate da će Srbija uvek da izabere Rusiju. Ne treba da dođemo u situaciju da biramo - izjavio je šef srpske diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track