VIDEO OPET HAOS U PRIŠTINI: Bačen suzavac u kosovskom parlamentu, centar nadleću helikopteri Kfora!
Foto: Printscreen YT

Prošvercovali ga i pored skenera

VIDEO OPET HAOS U PRIŠTINI: Bačen suzavac u kosovskom parlamentu, centar nadleću helikopteri Kfora!

Politika -
Pripadnici Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, inače najžešći protivnici briselskih sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, najavili su da će nastaviti da ometaju rad vlade i parlamenta sve dok potpisi s briselskih sporazuma ne budu povučeni
1 / 11 Foto: AP 2015

PRIŠTINA - U kosovskom parlamentu danas je na početku sednice, uprkos jakom policijskom obezbeđenju, ponovo bačen suzavac, jer poslanici tamošnje opozicije ne prihvataju Briselski sporazum, a u okviru njega ni dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština.

Odmah posle današnjeg incidenta, predsednik skupštine Kadri Veselji pozvao je predsednike parlamentarnih grupa na sastanak.

Poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda, jedan od retkih koji su pristali da daju izjavu posle prekida zasedanja koje praktično nije ni počelo je, na pitanje kako vidi izlaz iz ove situacije rekao da treba organizovati referendum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Inače, pripadnici Samoopredeljenja su najavili da će nastaviti da ometaju rad vlade i parlamenta sve dok premijer Isa Mustafa ne povuče potpise sa briselskih sporazuma ili ne podnese ostavku. Opozicija se nije odazvala Veseljijevom pozivu, a poslanica DPK Dževahire Izmaku je rekla da će zasedanje skupštine, ipak, biti nastavljeno.

Mediji tvrde da je suzavac bacio poslanik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Faton Topali. Svi poslanici su izašli napolje, a ispred kosovske skupštine okupila se i grupa aktivista opozicije. Prošlog četvrtka suzavac u parlamentu je tokom zasedanja bacio osnivač radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, inače, najžešći protivnik briselskih sporazuma, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Tenzije u Prištini rastu, posebno nakon privođenja Kurtija u ponedeljak uveče i demonstracija njegovih pristalica tokom kojih je povređeno 15 osoba, od kojih je 14 pripadnika policije.

Prostor ispred parlamenta kontrolišu helikopteri Kfora

Pre nego je i počela, sednica kosovskog palamenta je prekinuta ponovo bacanjem suzavca, svi poslanici su izašli napolje, a ispred zgrade Skupštine okupljena je grupa aktivista opozicije, dok helikopteri Kfora nadleću trg Ibrahima Rugove. Oni su zasad mirni i ne preduzimaju ništa. Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je u holu Skupštine novinarima rekao da ne zna šta bi dalje moglo da se desi u vezi sa nastalom situacijom i, kako je rekao, van nje. Haradinaj je rekao da će opozicija nastaviti svoje akcije protiv vlade. Tri partije opozicije, Haradinajeva ABK, Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja i pokret Samoopredeljenje, čiji je osnivač Aljbin Kurti najavili su da će nastaviti da ometaju rad vlade i parlamenta sve dok premijer Isa Mustafa ne povuče potpse sa briselskih sporazuma ili ne podnese ostavku.

"Neshvatljivo je ovakvo insistiranje da se po svaku cenu održi zasedanje skupštine jer se tako stvara nepovoljna klima. Insistiranje na odrzavanju sednice je samo po sebi provokacija, nezrela politika", rekao je Haradinaj kasnije okupljenim aktivistima spred zgade parlamenta. Poručio je i da političko rukovodstvo Kosova ne može da se ponaša kao da se nista ne dešava. "Kosovo je došlo u situaciju kada treba da se nađu rešenje za dva sporazuma koja su dovela zemlju tu gde jesmo, odnosno treba, nakon što vidimo šta ćemo i kako ćemo sa tim, da se vratimo u normalu i instutucionalnom životu", rekao je Haradinaj.

Poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda, jedan od retkih koji je pristao da da izjavu posle prekida zasedanja, koje praktično nije ni počelo, a na pitanje kako vidi izlaz iz ove situacije rekao je da treba organizovati referendum o formiranju "Zajednice srpskih opština". U toku su konsultacije predsednika parlamenta Kadri Veseljija sa šefovima parlamentarnih grupa, kojima se nisu odazvali predstavnici opozicije. Poslanica Demokratske partije Kosova Dževahire Izmaku je rekla da će zasedanje skupštine, ipak, biti nastavljeno. Mediji tvrde da je suzavac bacio poslanik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Faton Topali.

Prošlog četvrtka suzavavc u parlamentu je tokom zasedanja bacio osnivač radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, inače, najžešći protivnici briselskih sporazuma, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Tenzije u Prištini rastu, posebno nakon privođenja Kurtija u ponedeljak uveče i demonstracija njegovih pristalica tokom kojih je povređeno 15 osoba, od kojih je 14 pripadnika policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja