Vučić: Formirana radna grupa MUP Srbije, Nemačke i Francuske
Foto: Tanjug

Sastanak u Vladi Srbije

Vučić: Formirana radna grupa MUP Srbije, Nemačke i Francuske

Politika -
Razgovarali smo o otvaranju poglavlja 23 i 24, posebno 24 i našim obavezama, budući da je reč o poglavljima koja se među prvima otvaraju, a među poslednjima zatvaraju, rekao je premijer
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Nemačke i Francuske formirala su danas u Beogradu Radnu grupu koja će raditi na svim važnim pitanjima sa naglaskom na narko trafiking, lažnim i pravim azilantima, ali i drugim pitanjima važnim za Srbiju i njene građane, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon razgovora s ministrima unutrašnjih poslova Nemačke i Francuske, Tomasom de Mezijerom i Bernarom Kaznevom, rekao je u razgovoru bilo razmotreno niz pitanja kojima će se predstavnici tri države baviti u narednom periodu a koja su, kako je rekao za Srbiju i njene građane od velikog značaja."Razgovarali smo o otvaranju poglavlja 23 i 24, posebno 24 i našim obavezama, budući da je reč o poglavljima koja se među prvima otvaraju, a među poslednjima zatvaraju", rekao je premijer napomenuvši da je reč o najtežim poglavljima za sve članice EU.

Pošto Srbija u svom punom kapacitetu želi da postane članica EU i mi ćemo se najduže zadržati na ovim oblastima, rekao je Vučić istakavši da će sva ta pitanja biti rešena zahvaljujući podršci prijatelja.Kada nemački parlament u septembru bude usvojio stav da je Srbija sigurna zemlja, a mi se, dodao je premijer, nadamo tome, to će za nas biti veliko olakšanje. Nakon toga bi, kaže Vučić, usledile zajedničke akcije koje bi omogućile brže rešavanje problema. Premijer je rekao da je sa ministrima unutrašnjih poslova Nemačke i Francuske razgovarao i o popravljanju položaja pojedinih manjinskih zajednica, posebno romske populacije.

"Razgovarali smo o menadžmentu u slučaju prirodnih katastrofa i ukazali na to da se Srbija suočila u poslednje vreme sa zemljotresima, poplavama i požarima i da nas gotovo nijedna prirodna katastrofa nije zaobišla", rekao je Vučić. Interesantno, dodao je premijer, da Nemačka i Francuska imaju dovoljan broj vatrogasaca - Nemačka čak milion. Zato ćemo, kazao je, pokušati i da po tom pitanju napravimo saradnju sa Nemačkom i Francuskom.Najzad, premijer Vučić je zahvalio ministrima unutrašnjih poslova Nemačke i Francuske na poseti Srbiji na, kako je rekao, prijateljstvu koje pokazuju na svakom mestu prema Srbiji. "Zahvalan sam im jer nas ne obmanjuju već nam ukazuju na probleme i spremni su da nam pomognu", kazao je Vučić.

Nemačka i Francuska: Prijatelji smo i partneri Srbije na putu ka EUMinistar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer, koji boravi u poseti Srbiji zajedno sa francuskim kolegom Bernarom Kaznevom, poručio je danas da će te dve zemlje biti partneri i prijatelji Srbije na njenom putu ka EU. Prema njegovim rečima, gledano u svetlu tradicije i istorije, ono što su Vlada Srbije i njeni građani do sada već učinili na tom planu zavređuje poštovanje Nemaček, iako ima još dosta toga što treba da bude urađeno, ukljucujući i neka teška pitanja, kao što je borba protov korupcije i organizovanog kriminala.

"Nemačka i Francuska će vas podržavati, mi smo partneri i prijatelji na tom putu. Korupcija i organizovani kriminal su neka od tih teških pitanja. Počinioci ne znaju za granice, zato naš odgovor mora biti međunarodni", rekao je De Mezijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kaznevom. De Mezijer je takođe obećao da će Nemačka i Francuska i dalje pomagati Srbiji na otklanjanju posledica nedavnih poplava.

"I mi smo imali gorka iskustva sa poplavama", rekao je nemački ministar, dodavši da je u tom smislu veoma važna snaga dobrovoljaca, ali da se oni moraju profesionalno organizovati kao što je učinjeno u Nemačkoj. "Smisleno je da razmenimo iskustva s ciljem da predupredimo katastrofe", zaključio je De Mezijer.

Vučić: U našim kabinetima se ne lupa rukama o sto

Premijer Srbije izjavio je da posetu ministara unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke ne oseća kao pritisak na vladu i da nije bilo "nikakve buke i lupanja rukom o sto".

"Nikakve pritiske nismo osetili. Najnormalinije smo razgovarali o evropskoj perspektivi Srbije, budućnosti Srbije, onome što je naš posao", rekao je Vučić na pitanje novinara da li vlada oseća ovu posetu ministara unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke kao pritisak.

"U našim kabinetima se ne lupa ni rukama, ni nogama o sto. Kod nas se lepo i pristojno razgovara. Tako je uvek bilo, a tako će i biti", rekao je on.Ja još nikome nisam dozvolio da lupa rukama o sto u mom kabinetu, rekao je Vučić dodajući da su Kaznev i De Mezijer dobrodošli, a da je njemu najveće zadovoljstvo što može da ih primi, razgovara s njima i mnogo toga od njih da nauči.Na isto pitanje francuski ministar Kaznev je odgovorio da "nije bilo buke ni lupanja o sto, to nije naš način, naročito imajući u vidu naša osećanja i naše vrednosti".

"Mi smo došli sa poverenjem", rekao je De Mezijer i dodao da postoje problemi ali da za njih treba pronaći zajednička rešenja, naročito u oblasti unapređenja civilne zaštite, borbe protiv kriminala i ilegalne migracije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track