(FOTO) VUČIĆ I KURC U BEČU: Hvala Srbiji zbog smanjenja talasa migranata
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Neprocenjiva saradnja tokom izbegličke krize

(FOTO) VUČIĆ I KURC U BEČU: Hvala Srbiji zbog smanjenja talasa migranata

Politika -

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je danas zahvalnost svoje zemlje Srbiji na doprinosu smanjenju talasa migranata zatvaranjem balkanske rute koji je dala, i u vreme kada je postojao otpor u EU.

On je, nakon razgovora sa delegacijom Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić, istakao da Srbija odlično sarađuje sa Austrijom u savladavanju izbegličke krize.

"Zatvaranje balkanske rute donelo je osetno smanjenje broja migranata koji su tim putem dolazili u Austriju", istakao je Kurc novinarima, primetivš da je Srbija to učinila i u trenucima kad je u EU bilo značajnih otpora ideji o zatvaranju balkanske rute.

"Hvala što se i u fazi otpora bili uz nas", poručio je šef austrijske diplomatije, posebno zahvalivši premijeru Vučiću što je i danas ponovio da je Srbija i dalje spremna da podrži Austriju kako bi održala nizak nivo talasa izbeglica.

Istovremeno, kako je naveo, Austrija je suočena s rastom broja migranata preko Italije zbog čega je važno da se preduzmu mere kako bi se smanjio priliv sa te rute.

Ministar Ivica Dačić, ocenio je da je srpski premijer, time što je samo dan posle izbora nove vlade doputovao u Austriju, pokazao koliki značaj Srbija pridaje Beču i koliko je za nas važna uloga Austrije i ministra Kurca u regionalnim odnosima.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Podsetio je da je Austrija za Srbiju veliki i značajan ekonomski partner, da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila 800 miliona evra, te da je zajedničko nastojanje da se dostigne milijardu evra.

"Očekujemo i dalje podršku Austrije kada je reč o našim evropskim integracijama, kao i u otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU. Očekujemo i nadamo se da će Austrija doprineti smirivanju tenzija u regionu. Srbija će igrati konstruktivnu ulogu i biće faktor stabilnosti u regionu, jer je to u našem zajedničkom interesu", naglasio je Dačić.

Pitanje migranata bilo jejedno od ključnih u razgovorima dve strane, naveo je Dačić, ocenivši da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, posebno ministar Nebojša Stefanović (koji je takođe bio u srpskoj delegaciji u Beču), učinilo maksimalni napor angažovanjem policije i vojske da se zaustavi migrantski tok.

Šef srpske diplomatije je napomenuo da Srbija želi da prati evropski odgovor na ovo pitanje, ali je istovremeno poručio da ne može dozvoliti da bude na neki način žrtva nepostojanja jedinstvene evropske politike.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

I austrijski kancelar Kristijan Kern primio je danas u Beču srpskog premijera Aleksandra Vučića, kojem je ovo prva poseta inostarnstvu nakon izabra za predsednika nove srpske vlade.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja