(UŽIVO) VUČIĆ U POSETI KOSOVU: Premijer obišao hidrocentralu Gazivode
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Gust raspored

(UŽIVO) VUČIĆ U POSETI KOSOVU: Premijer obišao hidrocentralu Gazivode

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas se nalazi u poseti Kosovu.

13.50 Premijer Aleksandar Vučić obišao je branu i hidrocentralu na jezeru Gazivode, odnosno Hidrosistem Gazivode, koji prištinske vlasti žele da prisvoje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Za nas je jezero Gazivode i hidroenergetski potencijal od velikog značaja. Vodne potencijale i kapacitete najvećim delom koriste Albanci za termoelektranu Obilić i za stanovništvo"“, naglasio je on.

Vučić je podsetio da je albanskoj strani nuđeno više vrsta dogovora, koji ne bi značili puno uzimanje ili otimanje Gazivoda iz "srpskih ruku".

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na brani su ga dočekali direktor Hidrosistema Srđan Vulović i predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović.

12.50 Posetu Kosovskoj Mitrovici premijer je završio zajedničkim ručkom sa studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u ovom gradu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Oni su ručali u studentskoj menzi, a na meniju je bio pretežno pasulj.

12.28 Vučić je odigrao i partiju šaha sa studentima u Studentskom klubu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

12.20 Premijer je posetu Kosovskoj Mitrovici nastavio obilaskom novog dekanata Medicinskog fakulteta, gde je razgovarao sa profesorima i studentima.

11.10 Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kosovsku Mitrovicu, gde su ga, ispred Upravne zgrade Zdravstvenog centra, dočekali zaposleni, predstavnici lokalne samouprave i građani.

10.50 Premijer Aleksandar Vučić posetio je danas pre podne manastir Banjska, kod Zvečana, gde je razgovarao sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom manastira Danilom.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vučić je u Banjskoj obiša novi konak u izgradnji.

09.15 "Trepča je kičma opstanka srpskog naroda na severu Kosova", rekao je Vučić, tokom posete pogonu flotacije u Trepči, propraćen ovacijama i uzvicima "Trepča je Srbija".

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Premijera je u Leposaviću, prema procenama njegovog obezbedjenja, dočekalo oko 4.000 građana i rudara sa srpskim zastavama.

Vučić je rekao da su Srbi na Kosovu deo iste države Srbije i da nema nikakve razlike u odnosu prema njima. "Učinićemo sve da vaš život ovde bude što bolji", kazao je Vučić i dodao da je u interesu Srbije da se očuvaju radna mesta u Trepči i da će Srbija na tome insistirati i na pregovorima u Briselu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Premijer je naveo da neki pokušavaju da zakonom Trepču pretvore u javnu svojinu takozvane Republike Kosovo, ali da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti protiv toga.

"Zna se ko je ovo gradio i ko ovde radi", rekao je Vučić i dodao da "narod na Kosovu nikad neće biti ostavljen ni zaboravljen".

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je najavio da će, kao što je i u Srbiji započeo obilazak škola i bolnica, to isto učiniti i na Kosovu, jer kako je objasnio, cilj je da deca na Kosovu imaju iste uslove kao i ona u ostatku Srbije.

08.40 Premijer je, uprkos bombaškom napadu na Zubin Potok, tačno po planu stigao u Leposavić, a na ulazu u Trepču dočekali su ga direktor Trepče Jovan Dimkić, rukovodstvo Trepče, ministri Aleksandar Vulin, Vanja Udovičić, Zlatibor Lončar, direktor kancelarije za KiM Marko Djurić, kao i srpski predstavnici u kosovskoj vladi.

08.00 Na sportsku dvoranu u Zubinom Potoku na Kosovu, u kojoj danas treba da govori premijer Srbije Aleksandar Vučić, rano jutros bačena je bomba i pucano je iz automatskog oružja, ali premijer posetu Kosovu nije otkazao.

Foto: Kurir/Aleksandar Jovanović
Foto: Kurir/Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track